Breban insista: Dupa ce a spus ca Liiceanu si Patapievici ar fi fost impuscati, daca ar fi fost polonezi, acum asteapta scuze din partea ambasadorului Poloniei

M. B. | 13.06.2015

Pe aceeași temă

Seria declarațiilor nervoase făcute de Nicolae Breban continuă cu un atac la adresa ambasadorului Poloniei la București, Marek Szczygieł, pe care-l acuză de "afirmații tendențioase" și din partea căruia spune că așteaptă scuze.

 

Scandalul  Breban a fost declanșat la începutul lunii, când academicianul a instigat la violență împotriva lui Gabriel Liiceanu și Horia Patapievici, afirmând într-o  ședință a secției de filologie și literatură a Academiei Române că, dacă aceștia “ar fi fost in Polonia si ar fi murdarit si injurat istoria poloneza, probabil ca polonezii i-ar fi impuscat”.

 

CITITI SI ICR se desparte de Nicolae Breban, după ce acesta a spus ca Liiceanu și Patapievici ar merita împușcati

 

Afirmațiile sale au declanșat proteste din partea mai multor intelectuali, atât la adresa lui Breban, cât și a Academiei Române, instituție care s-a eschivat de la a lua o poziție, spunând prin intermediul academicianului Valentin Vlad ca nu dispune de probe care sa confirme presupusa amenintare facuta de Breban.

 

Incidentul a fost urmat si de o reactie a ambasadorului Poloniei la Bucuresti, Mareck Szczygiel, nemultumit ca afirmatia lui Nicolae Breban afecteaza imaginea tarii sale.

 

CITITI SI: Ambasadorul Poloniei la Bucuresti ii trimite o scrisoare presedintelui ICR: Reprezentantii ICR sa nu mai foloseasca argumente care sa-mi puna tara intr-o lumina nefavorabila si falsa

 

Intr-o scrisoare adresata presedintelui ICR, Radu Borianu, Szczygiel scria:

„Am fost foarte neplacut surprins sa citesc declaratia domnului Nicolae Breban, presedintele Consiliului consultativ al ICR, preluata in masa de presa din Romania, conform careia in Polonia cineva poate fi impuscat pentru exprimarea unor pareri sau aprecieri privind subiecte istorice. Consider nepotrivit ca persoane de calibrul domnului Breban, care se bucura de autoritate si care reprezinta o institutie precum ICR, sa recurga in discutia purtata la niste argumente atat de absurde si evident neadevarate. Acest gen de acuzatii la adresa Poloniei nu fac onoare unui scriitor, membru al respectatei Academii Romane. Polonia reprezinta de multi ani un exemplu de tara in care domina libertatea nestingherita de exprimare, garantata direct prin constitutie. Acest lucru este demonstrat de insasi pozitia inalta tarii noastre in clasementele internationale referitoare la libertatea presei.

 

Domnii Gabriel Liiceanu si Horia-Roman Patapievici, pentru care am un enorm respect, se afla printre cei mai straluciti intelectuali romani, sunt persoane cunoscute si respectate si in Polonia. Va asigur domnule Boroianu ca in tara mea nu-i ameninta nici un pericol. Am totodata rugamintea ca pe viitor, in fervoarea dezbaterilor publice, reprezentantii ICR sa nu mai foloseasca argumente care sa-mi puna tara, atat de apropiata Romaniei, intr-o lumina nefavorabila si falsa”.

 

Breban il paraste pe ambasador

 

Nemultumit de atentionarea primita din partea ambasadorului, Breban "exporta" scandalul la Varsovia, unde-i trimite o scrisoare deschisa ministrului de Externe, superiorul lui Mareck Szczygiel, sperand ca acesta sa-l determine pe reprezentantul Poloniei in Romania sa "îşi retragă afirmaţiile tendenţioase şi să îşi ceară scuze pentru acţiunea sa."

 

“N-am afirmat niciodată enormitatea conform căreia “în Polonia cineva poate fi impuşcat pentru exprimarea unor păreri sau aprecieri privind subiecte istorice”. Am fost foarte neplăcut surprins de faptul că un ambasador, care are datoria nuanţelor, a putut interpreta atât de impropriu enunţul meu, care reprezintă o comparaţie între popoarele român şi polonez. E posibil ca acea comparaţie să nu fi fost inspirată, caz în care îmi exprim regretul, dar în nici un caz ea nu avea sensul unei acuzaţii la adresa statului polonez, precum că nu ar respecta libertatea de exprimare şi că „în Polonia cineva poate fi impuşcat pentru exprimarea unor păreri sau aprecieri privind subiecte istorice”. Din contră, era vorba de o sugestie admirativă la adresa patriotismului arătat în istorie de poporul polonez. La emisiunea Punctul de întâlnire din data de 10 mai 2015 difuzată de Antena 3, am afirmat ideea că dispreţuiesc atacurile la adresa neamului românesc şi a istoriei acestui neam de genul celor proferate de eseistul H.-R. Patapievici. N-am spus nimic de dl Liiceanu. Cu toate acestea, dl Liiceanu minte fără jenă, afirmând că l-aş fi atacat, lezându-mi astfel imaginea publică. 

 

Faptul că în contextul campaniei calomnioase împotriva mea şi a Academiei Române, duse de dnii Liiceanu şi Patapievici (campanie, în care s-a implicat în chip regretabil şi dl R. Boroianu, de curând devenit preşedinte al ICR), care mă acuză că eu aş incita la uciderea lor într-o şedinţă a secţiei de Lingvistică şi Literatură a Academiei Române, dl ambasador îşi exprimă admiraţia în ceea ce-i priveşte, constituie o susţinere implicită a calomniei şi o tacită acceptare a scabrozităţilor scrise de dl Patapievici despre istoria, identitatea şi limba poporului român. Or, un asemenea comportament este incompatibil cu statutul unui ambasador şi aruncă o pată peste politica externă a unei ţări care se bucură de multă simpatie în România şi în cărţile mele.

 

Sper că Dumneavoastră, în înalta calitate pe care o aveţi, veţi cere ambasadorului să-şi retragă afirmaţiile tendenţioase şi să-şi ceară scuze pentru acţiunea sa”, scrie Nicolae Breban.

 

Breban: Nu am spus nimic despre Liiceanu. Polonezii l-ar fi impuscat pe Patapievici

 

Breban l-a acuzat pe Liiceanu ca a publicat "un denunt calomnios" la adresa sa, precizand ca nu a spus nimic despre acesta la Academia Romana, acuzand ca "prin asemenea diversiuni" vrea Liiceanu sa isi pregateasca intrarea in Academie. El a recunoscut insa ca la Academia Romana a repetat pe scurt ceea ce a spus intr-o emisiune la Antena 3 despre Patapievici.  "La emisiunea 'Punctul de intalnire' din data de 10 mai 2015, am afirmat ca, daca dl Patapievici ar fi fost in Polonia si ar fi murdarit si injurat istoria si identitatea poloneza, probabil ca polonezii l-ar fi impuscat. Insist, polonezii, nu eu. A fost o comparatie pentru a sublinia ideea ca dispretuiesc atacurile la adresa neamului romanesc si a istoriei acestui neam. Voiam sa spun ca probabil polonezii ar fi reactionat foarte ferm. Pe cand in Romania nu a reactionat nimeni. Eu ii dispretuiesc pe cei care ataca istoria si limba romaneasca", a explicat Nicolae Breban. 

 

Patapievici: ‘’Aștept explicațiile președintelui Academiei’’

 

Horia-Roman Patapievici a declarat acum cateva zile pentru Mediafax că aşteaptă explicaţiile preşedintelui forului, Ionel Valentin Vlad, şi ale preşedintelui Secţiei de Filologie şi Literatură, Eugen Simion: ‘’Sunt consternat de faptul că în interiorul Academiei cineva poate cere împuşcarea a doi oameni pe motiv de diferend cultural între ei. Iar în momentul în care dumneavoastră, de la Mediafax, aţi cerut explicaţii, domnul Breban a întărit, de fapt, a spus că este o metaforă, dar precizarea lui e şi mai consternantă. (n.r. -Breban a răspuns că a folosit “o metaforă, poate nefericită” atunci când a fost întrebat de ce a spus că Patapievici trebuia împuşcat). El spune că, dacă eu aş fi trăit în Polonia şi aş fi scris în Polonia, până acum aş fi fost deja împuşcat. Şi regreta faptul că românii nu reacţionează. Altfel spus, el regretă că românii nu m-au împuşcat încă. E ceva incredibil. Sunt consternat. Aştept explicaţiile nu numai ale preşedintelui Academiei, dar şi ale preşedintelui care a prezidat secţiunea de literatură şi filologie. E vorba de academicianul Eugen Simion, care nu a spus nimic în timpul şedinţei. Spre onoarea lor, Ileana Mălăncioiu şi domnul Brâncuş au reacţionat. Au salvat onoarea secţiunii, dar preşedintele de secţiune nu a avut nimic de replicat", a declarat Horia-Roman Patapievici.

 

Gabriel Liiceanu:  "Nu sunt de acord să fiu împuşcat"

 

Gabriel Liiceanu i-a adresat, luni, preşedintelui Academiei Române, Ionel Valentin Vlad, o scrisoare deschisă, al cărei titlu este "Nu sunt de acord să fiu împuşcat": Este a treia oară în douăzeci și cinci de ani când, într-o țară în sfârșit democratică, s-a cerut în mod public să fiu împușcat. Vă asigur că acest lucru nu mă flatează deloc”, scrie Liiceanu, dupa ce “Breban a cerut ca Horia Patapievici și cu mine să fim împușcați în numele îngrijoratei sale iubiri de România și a neiubirii noastre de ea”.

 

“N-am cum să nu vă întreb, Domnule Președinte”, continua Gabriel Liiceanu, dacă credeți că dinlăuntrul <celui mai inalt for de spiritualitate> al României poate fi lansată instigația la crimă”.

 

Nicolae Breban: A fost o metafora, poate nefericita

 

Nicolae Breban a incercat sa se disculpe, spunand ca expresia folosita la Academia Romana a fost “o metafora”: "Asta este un folclor. Eu am mai auzit tonul asta. La Academie am repetat doar pe scurt ce am spus la Antena 3 (intr-o emisiune, n.r.), dar asta cu impuscatul este o varianta din ce am spus (...) am spus ca, daca omul asta, Patapievici, ar fi fost in Polonia si ar fi murdarit si injurat istoria poloneza, probabil ca polonezii l-ar fi impuscat, nu eu. A fost o metafora, poate nefericita, dar arata faptul ca eu dispretuiesc atacurile la adresa neamului romanesc si a istoriei acestui neam. Vroiam sa spun ca probabil polonezii ar fi reactionat foarte dur. Asta vroiam sa spun. Pe cand in Romania nu a reactionat nimeni. Dispretuiesc pe cei care ataca istoria si limba romaneasca. Asta e tot ce am spus. N-am spus nimic de Liiceanu", a declarat Nicolae Breban pentru Mediafax, citat de HotNews.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22