BRM acuză o naționalizare a tranzacționării gazelor, în spatele căreia stă un deputat PSD

E.b. | 18.05.2017

Conducerea Bursei Române de Mărfuri a lansat miercuri un apel public la conducerea PSD pentru a respinge ceea ce a numit o ”tentativă de naționalizare a tranzacționării gazelor”. Si CE considera ca tranzactionarea 100% a gazelor prin intermediul unei singure platforme nu este recomandata.

Pe aceeași temă

 

 

Este vorba despre o propunere care l-ar avea la origine pe deputatul Iulian Iancu (foto) și care ar interzice Bursei de Mărfuri să mai tranzacționeze gaze naturale.


Pe același subiect, USR a anunțat miercuri că cere schimbarea lui Iulian Iancu din fruntea Comisiei de Industrii, deputatul PSD fiind acuzat de subminarea intereselor energetice naționale, scrie cursdeguvernare.ro.


Deputatul Iulian Iancu este sursa informațiilor apocaliptice din ianuarie legate de Sistemul Energetic Național și despre inexistența stocurile de cărbune. Acest tip de declarații, venite din surse diferite, au făcut ca preţul electricităţii a atins pe 27 ianuarie valoarea de 650 de lei pe MWh, aproape de triplul preţului din aceeaşi perioadă a anului trecut, după ce a înregistrat, în zilele de 15 și 23 ianuarie, cel mai mare preț al energiei din Europa, potrivit datelor OPCOM, operatorul pieței de energie electrică și gaze naturale din România.

 

Bursa Română de Mărfuri (BRM) (…) își exprimă consternarea în legătură cu decizia Comisiei de Industrii și servicii a Camerei Deputaților, care în ședinta din data de 16.05.2017, a adoptat un amendament la Proiectul de Lege privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 64/2016 pentru modificarea și completarea Legii energiei electrice și a gazelor naturale nr. 123/2012, prin care, practic, naționalizează serviciile oferite de BRM”, spune conducerea Bursei într-un comunicat de presă citat miercuri de Digi24.

 


Reprezentanții BRM fac un apel public la președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, pentru implicarea acestuia în rezolvarea acestei situații și respingerea acestei tentative de naționalizare care aruncă România în perioada comunistă.


“Comisia de Industrii și servicii a Camerei Deputaților, la presiunea președintelui Iulian Iancu, a adoptat această modificare fără ca subiectul să se afle pe ordinea de zi a acestei ședinte și împotriva opiniilor negative primite de la Guvern, ANRE, Consiliul Concurenței și instituțiilor europene. BRM își exprimă profunda dezaprobare a modului în care Președintele Comisiei de Industrii și servicii a Camerei Deputaților tratează capitalul privat românesc care derulează o activitate legală, pentru dezvoltarea căreia a investit până în prezent mai multe milioane de lei, activitate ce este apreciată de către participanții la piață. Aceștia au tranzactionat, în conditii de transperanță, nediscriminare și integritate, un volum de peste 40 TWh în ultimii doi ani, iar la nivelul lunii aprilie atingând un procent de peste 30% din consumul național”, se precizează în comunicatul BRM.

 

Totodata, BRM informează participanții la piață că va lua toate măsurile legale care se impun pentru a-și apăra drepturile ce îi revin conform legislației naționale și europene în vigoare.


Potrivit Digi24, amendamentul în cauză, invocat de BRM, alături de celelalte amendamente aduse nu au fost disponibile spre consultare pe situl Camerei Deputaților.


Bursa Română a primit dreptul de a tranzacționa gaze naturale în iulie 2013, odată cu licența de operator administrare piețe centralizate.

 

Potrivit informațiilor Digi24, formularea inițială (articolul 119 a propunerii de Lege 110/2016 pentru adoptarea OUG 64/2016, privind Legea energiei 123/2012) conform căreia se acordă licențe de administrare a piețelor centralizate (pe care activa și BRM) a fost înlocuită cu o alta conform căreia pentru ”administrarea piețelor centralizate angro se acordă o singură licență pentru operatorul piețelor centralizate angro de gaze naturale și una pentru operatorul pieței de echilibrare”.

 

Licența unică ar urma să revină OPCOM, operatorul de stat.

 

 

USR cere schimbarea lui Iulian Iancu 

 

 

Singura formațiune care a reacționat la modificările aduse OUG 64 în Comisia condusă de Iulian Iancu a fost Uniunea Salvați România, care a solicitat încă de marți, prin deputatul Claudiu Năsui, că solicită demiterea președintelui.


Deputatul Năsui consideră că, prin acțiunile sale, Iulian Iancu a subminat interesele energetice ale României. USR afirmă că Iulian Iancu încearcă printr-o serie de amendamente la legea de aprobare a OUG 64/2016, care prevede liberalizarea prețului la gaze pentru toți consumatorii și eliminarea restricțiilor la export, ”blocarea de facto” a efectelor ordonanței.


Deputatul Claudiu Năsui a mai anunțat că grupul său parlamentar va cere retrimiterea legii de aprobare a OUG 64/2016 la comisie, pentru că parlamentarii USR doresc ca actul normativ să fie adoptat de Parlament în forma inițială.

 

 

Scrisoarea DG Energy

 

 

Comisia Europeana considera ca tranzactionarea 100% a gazelor prin intermediul unei singure platforme, respectiv OPCOM, nu este recomandata, se arata intr-o scrisoare a DG Energy transmisa pe 16 mai presedintelui Comisiei pentru Industrii din Camera Deputatilor, Iulian Iancu, conform HotNews.

 

Potrivit acesteia, trebuie sa existe un echilibru prin permiterea concurentei intre platforme de tranzactionare. Acordara unor drepturi exclusive OPCOM ar putea ridica probleme legate de legea concurentei, se mai arata in scrisoare.

 

DG Energy mai precizeaza ca nu exista o conditie tehnica pentru o tranzactionare eficienta, cum ar fi implementarea completa a codurilor retelei de gaze.

 

Pe de alta parte, Iulian Iancu sustine, intr-un comunicat de presa, ca pentru aceste amendamente a fost folosit modelul european, care a viza o singură bursă pentru tranzacționarea transparentă, concurențială și nediscriminatorie a gazelor naturale.

 

"Scopul este de a crește lichiditatea pieței concurențiale angro prin centralizarea activităților de tranzacționare. Aceste măsuri sunt identice cu cele instituite în Austria, începând cu ianuarie 2013, când prin Legea gazelor s-a stabilit crearea unui singur PVT national și administrarea tranzacțiilor în PVT prin operatorul unic Central European Gas Hub (CEGH). Situații identice, privind operatorul unic pentru bursă, se pot întâlni în Germania, Marea Britanie, Belgia, Danemarca, Franța, Italia, Olanda, Polonia, Ungaria. OPCOM S.A. dispune deja de o infrastructură dezvoltată la standarde europene și internaționale pentru susținerea tranzacțiilor cu gaze naturale, iar activitatea sa se supune în integralitate reglementărilor emise și aprobate de către ANRE și documentelor operaționale avizate de către ANRE", se arata in comunicatul lui Iulian Iancu.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22