Bruxelles: Incepe Consiliul European de toamna. Principala problema: criza refugiatilor

Paul Cristescu | 15.10.2015

Consiliul European de toamna va incepe astazi, la Bruxelles, discutiile urmand a se axa in prinicipal pe criza refugiatilor si pe conflictul din Siria. Vor exista de asemenea negocieri cu Turcia, intr-o incercare de a reduce fluxul de refugiati care ajung in UE.

Pe aceeași temă

 

Turcia, vecina cu Siria, "a devenit poarta de intrare pentru sute de mii de refugiati in Europa", a spus presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, conform ziare.com

 

"Uniunea Europeana are nevoie de Turcia, iar Turcia are nevoie de Uniunea Europeana", a declarat la randul sau vicepresedintele CE, Frans Timmermans, care s-a aflat miercuri in Turcia pentru a purta negocieri.
 

Un acord cu Turcia, care sa contina "concesii" pentru a convinge Ankara, "nu are sens decat daca reduce efectiv fluxul de imigranti", a subliniat presedintele Consiliului European, Donald Tursk, gazda summitului de joi. 

 

"Principalul lucru pe care il cerem (turcilor) este sa continue sa gazduiasca refugiati, cu ajutorul nostru", subliniaza un diplomat. Peste doua milioane de sirieni si-au gasit deja refugiu pe teritoriul turc.
 

In afara ajutorului financiar propus, statele europene au acceptat sa discute despre "zona de securitate" pe care presedintele Recep Tayyip Erdogan o vrea de-a lungul frontierei tarii sale cu Siria."Este o adevarata dilema, iar interventia Rusiei si a Iranului face situatia si mai dificila", spune totusi un inalt responsabil european, care se indoieste de fezabilitatea acestui "sanctuar", pe care Rusia il respinge oficial.
 

Ca stimulent, statele europene sunt de asemenea dispuse sa discute despre o "liberalizare" a vizelor pentru turcii care calatoresc in UE, chiar daca subiectul starneste "fiori reci in anumite state membre", potrivit unui diplomat.

 

Iohannis: Romania este si doreste sa fie in continuare parte a solutiei

 

Iohannis a reiterat ieri pozitia Romaniei in privinta crizei refugiatilor : "Subiectul cel mai important care, evident, e si cel mai de actualitate este migratia. E foarte clar ca acest fenomen a dus la situatii complicate in interiorul UE, la situatii tensionate, dar trebuie sa recunoastem ca suntem pe calea cea buna de a gasi solutii. Cu ocazia Consiliului de maine si poimaine vom discuta anumite aspecte care nu tin de interiorul UE, care tin de securitatea frontierelor exterioare ale UE, chestiuni legate de tarile de provenienta si cum pot fi ajutate si vom discuta si despre tarile de tranzit si cum se poate ajunge la concluzii comune cu ele", a declarat miercuri Klaus Iohannis, inaintea plecarii la Bruxelles.
 

"Punctul de vedere al Romaniei e foarte bine cunoscut, dar vreau sa repet ca Romania este si doreste sa fie in continuare parte a solutiei.  Romania e solidara cu UE.  Abordarile noastre se bazeaza intotdeauna pe solidaritate si responsabilitate Vom fi in continuare alaturi de celelalte state membre si vom contribui la solutii. Asigurarea granitelor exterioare este un capitol unde Romania sta foarte bine.  Chiar daca nu suntem membri Schengen, Romania isi ia foarte in serios misiunea de aparare a granitelor externe.  Ne comportam de facto ca membri Schengen. E important sa vedem care e sursa acestor valuri de migranti.  E clar ca o locatie foarte fierbinte si probabil sursa cea mai importanta e Siria.  Conflictul din Siria e cauza unui numar imens de refugiati", a mai spus seful statului.

 

Iohannis a mai precizat ca "Solutia e evidenta: pacea in Siria. Pentru asta trebuie sa colaboreze toate partile implicate.  Faptul ca in ultima vreme Rusia s-a angajat militar in Siria nu ajuta la solutionarea crizei, ci complica situatia. Singura cale de iesire e calea negocierilor.  Toate partile implicate trebuie aduse la masa negocierilor si atunci se vor gasi solutii.  Acesta e punctul de vedere oficial al Romaniei.  Nu e un punct de vedere simplu teoretic. Romania e printre putinele tari care mai are personal la ambasada din Damasc. Nu suntem unul dintre marii actori, dar putem fi facilitatori in discutii care pot duce la pace in zona.  Un rol foarte important il au tarile de tranzit, Turcia are un rol foarte important.  Discutiile dintre UE si Turcia vor fi pe agenda de lucru a CE de maine si poimaine."

 

Iohannis se va intalni astazi, la ora 12:30, la sediul Parlamentului European, cu presedintele Parlamentului European, Martin Schulz. La ora 15:30, presedintele are programata o intalnire cu europarlamentarii romani.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22