Pe aceeași temă
Fostul președinte Traian Băsescu a venit luni la Parchetul General, fiind citat ca martor într-un dosarul care vizează o retrocedare din perioada în care era primar al Bucureștiului. Ajuns în jurul orei 10.50 la sediul PICCJ, actualul senator PMP le-a declarat jurnaliștilor că ”nu exista vreun act semnat de mine care să fie ilegal”. Conform unor surse judiciare citate de News.ro, dosarul în care este audiat Băsescu a fost redeschis după terminarea celui de-al doilea mandat al său de președinte și vizează retrocedarea, în 2003, a 66 de imobile de pe strada Şerban Vodă din Captială. Imobilele au fost retrocedate unui cetăţean româno-american, Nicholas Jordan, care a susținut că este moştenitorul de drept, însă mai multe persoane care locuiau cu chirie acolo au făcut în mod repetat plângeri la Parchet, în care precizau că bărbatul nu este moștenitorul fostului proprietar.
”Nu există nicio emoție”
După ce a fost audiat pentru aproximativ o oră de procurorii Parchetului General, Traian Băsescu nu a vrut să precizeze ce declarații a dat în fața oamenilor legii. Întrebat despre cum a fost posibil retricedarea, într-o singură zi, a 66 de case în centrul orașului, fostul primar al Bucureștiului a replicat: ”În condițiile legii”, subliniind, totodată, că nu îl cunoaște pe româno-americanul Nicholas Jordan, cel căruia i-au fost retrocedate, în 2003, imobilele. În schimb, avocatul lui Băsescu a declarat că "nu exista nicio emoţie. Nu există niciun dosar penal intentat dânsului, deoarece există un simplu adevăr: Nu a încălcat niciodată legea”.
Pe de altă parte, procurorii Parchetului Tribunalului Bucureşti au cerut instanței, într-un alt dosar, redeschiderea urmăririi penale pe numele lui Traian Băsescu. Motivul: acesta, tot în perioada în care era primarul Capitalei, ar fi retrocedat, în 2003, un teren de 40.000 de metri pătraţi în Dămăroaia, din Sectorul 1. Aici, ex-deputatul Dumitru Puzdrea a ridicat complexul comercial Flora. Instanţa supremă urmează să stabilească dacă va fi confirmată redeschiderea acestui dosar. Băsescu a mai fost chemat, în 24 mai 2016, la Tribunalul Bucureşti, pentru a da declarații în acelaşi dosar, deschis în urma plângerii făcute de Cătălin Năstase, vicepreşedintele Uniunii Arabilor din România și fost partener de afaceri al lui Puzdrea. În acest dosar, Năstase îl acuză pe Băsescu de abuz în serviciu pentru retrocedarea, în Dămăroaia, a respectivului teren, susținând că acest lucru ar fi provocat un prejudiciu de 100 de milioane de euro.
Vă mai recomandăm:
Basescu, audiat la Parchet in dosarul deschis in urma inregistrarii prezentate de Ghita