Pe aceeași temă
Senatorul PMP Traian Băsescu, a declarat, miercuri la şedinţa Consiliului Executiv Naţional al partidului, că e mulţumit de faptul că Liviu Dragnea şi social-democraţii ”s-au dezis de problema graţierii” pentru că acest lucru îi va permite să susţină o astfel de lege ”de pe o poziţie independentă pentru că România are nevoie de o graţiere largă”, anunță News.ro: ”În ceea ce mă priveşte mulţumesc lui Dumnezeu că Dragnea cu tot cu PSD s-au dezis de problema graţierii pentru că asta îmi va permite să o susţin de pe o poziţie independentă pentru că România are nevoie de o graţiere. O poziţie de politician care înţelege care este situaţia din sistemul nostru de justiţie, din sistemul penitenciar şi mai ales care întelege să contribuie la repararea unor erori care s-au făcut odată cu intrarea în vigoare a noului Cod Penal”, a declarat Traian Băsescu.
Conform sursei citate, liderul PMP a precizat că nu sunt erori pe care să şi le asume singur pentru că noul Cod penal a fost scris de ”o întreagă panoplie de mari profesori univeristari bine plătiţi cu bani de la Banca Mondială”: ”Codul penal a şi stat 3 ani în Parlament, într-o comisie condusă de domnul procuror Ponta. (...) ”Asta este o politică penală pe care nu ne-o mai putem asuma. Iar eu, cel care a făcut să devină foarte puternice instituţiile de forţă şi bine am făcut, îmi asum ca obiectiv de politician în opoziţie şi partea cealaltă, adică sistemul penal să aibă ca principal obiectiv recuperarea oamenilor (…) Eu nu cer partidului, este prematur ca partidul să se angreneze pentru respectarea drepturilor fundamentale, dar îmi asum să continui acest subiect, iar când partidul va considera că poate să îi aducă şi beneficii, deocamdată nu îi aduce, nu are decât să se angajeze şi partidul în treaba acesta (…) Dragnea vrea să îşi elibereze omologii, cei de tip ferma de porci, domenii de vânătoare sau TelDrum”, a spus Băsescu.
Băsescu a mai precizat încă o dată că ”graţierea nu este pentru Udrea”: ”Udrea a primit 6 ani, gratierea este până la 3 ani, nu are nicio legătură una cu alta. România are nevoie de o graţiere largă care să ţină cont în primul rând de categoriile care pot fi recuperate pentru societate, o nouă lege a executării pedepselor care să valorifice pe timpul perioadei de detenţie capacitatea şi pregătirea profesională a celor încarceraţi (…) Graţiere, graţiere, dar banii trebuie recuperaţi. Eu cred că ar trebui să votăm împotriva Legii graţierii la Camera Deputaţilor”.
Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat miercuri, după Comitetul Executiv Naţional, că social-democraţii trebuie să se gândească serios dacă Legea graţierii mai este „oportună”: „Indiferent de argumentele aduse atât în şedinţă cât şi în spaţiul public, eu am ridicat aceasta problemă colegilor mei - să ne gândim serios în perioada următoare dacă această lege a graţierii mai este oportună. Pentru că, din păcate, s-a plecat în elaborarea acestei legi de la problemele din penitenciare şi de la condiţiile de detenţie din România şi eventual se încearcă să se rezolve alte probleme pe care le are sistemul de justiţie şi despre care se vorbeşte de luni de zile, poate de ani de zile în România. Într-adevăr, se vorbeşte de o perioadă de timp de abuzurile unor procurori, de nişte decizii discutabile ale unor judecători, despre influenţe, presiuni din partea unor instituţii asupra unui judecător, despre necesitatea adoptării unei legi a răspunderii magistraţilor, dar cu precizarea că trebuie clarificate aceste răspunderi dar completat şi cu protecţie pentru judecători în faţa unor eventuale presiuni sau influenţe”.
Vă mai recomandăm:
Controversata lege a graţierii, în plenul Senatului. Pot ieşi din închisoare 453 de persoane
Din lac in put. PSD a votat gratierea coruptilor cu echipa de evaluare a MCV la Bucuresti
Comisia juridica a Senatului a votat gratierea coruptilor, propusa de Basescu si Nicolae