Băsescu: Putin a convocat Consiliul de Securitate, Iohannis și Cioloș "urmăresc situația"

Iulian Popescu | 22.01.2016

Traian Băsescu îi critică pe liderii României de pasivitate în problema crizei în creștere din Republica Moldova și oferă contraexemplul Rusiei, unde Putin a convocat Consiliul de Securitate al țătii pentru a discuta evoluțiile de la Chișinău.

Pe aceeași temă

 

“La Moscova, Vladimir Putin a convocat Consiliul de Securitate pentru a discuta despre, citez, „agravarea situaţiei politice din Republica Moldova”.

La Bucureşti, Preşedintele Iohannis şi Premierul Cioloş „urmăresc cu mare atenţie” de pe facebook situaţia din Republica Moldova.

Doamne, oare pe ce lume trăiesc conducătorii noştri?”, a scris în această seară fostul președinte Traian Băsescu, pe pagina sa de Facebook.

 

În ultimele zile, după ce tensiunile din republica Moldova au luat amploare, Traian Băsescu i-a criticat de mai multe ori și în termeni foarte duri pe președinte și premier.

 

Moldova a fost mereu o temă care l-a preocupat pe Băsescu și chiar înainte de a pleca de la Cotroceni, când toată lumea se întreba ce va face după încheierea mandatelor, apăruseră zvonuri că și-ar lua cetățenia moldovenească și ar dori să ajungă premier în Moldova.

 

În ultima an de mandat a vorbit de mai multe ori despre unire și, în septembrie 2015, spunea foarte clar că următorul proiect de țară al României ar trebui să fie unirea cu Moldova:

"România trebuie să-și stabilească un nou mare proiect de țară. A avut două mari proiecte pe care clasa politică actuală, așa cum e ea, le-a îndeplinit. România este în NATO și UE. A venit rândul obiectivului pentru generația voastră. Eu vă propun ca următorul obiectiv de țară să fie unirea României cu Republica Moldova", a declarat Băsescu.

 

"Un argument extrem de simplu: azi trăim după un pact semnat de Molotov și Ribbentrop și girat de doi criminali ai istoriei, Stalin și Hitler. Eu cred că națiunea româna are obligația să corecteze ce au făcut doi criminali", a argumentat fostul președinte.

 

"Au existat progrese extraordinare din acest punct de vedere. Când mi-am început mandatul, orice sondaj din Republica Moldova arăta că 4-8% din populație ar fi dorit unirea. În 2013, când s-a facut ultimul sondaj, 38% din populație dorea unirea. Motivele pentru care a crescut atât de puternic sentimenul unionist sunt multe. Mulți dintre cetățenii Republicii Moldova înțeleg că nu pot rămâne într-o poziție nedefinită și trebuie să adopte o line clară, nu pot rămâne între mama Rusia și UE. Și politica din ultimii zece ani a fost de natură să crească sentimentul unionist. Sunt foarte mulți șefi de partide, parlamentari, membrii ai guvernului care sunt și cetățeni români", a mai spus Băsescu.

 

"Avantajele sunt enorme și pentru Româna și pentru Republica Moldova. În primul rând, pentru Republica Moldova este scurtarea unui drum care nu se știe dacă are ca și capăt intrarea în UE. Evenimentele din Ucrainea ne arată că Moscova nu este dispusă să permită niciun avans al țărilor din fosta Uniune Sovietică, cărtre UE și NATO. Ar avea un drum de minim 14 ani, ori unirea celor două țări scurtează drumul. Dacă România a primit garanții că fiind asociată la UE va putea deveni membră, Ucraina și Republica Moldova nu au primit nicio perspectivă de a deveni membri ai UE. Avem de reparat o ticăloșie care s-a întâmplat în istoria acestei națiuni. Republica Moldova poate avea o contribuție extraordinară cu capital uman. Avem un potențial agricol enorm, care se vede de la an la an, în creștere. La acest potențial s-ar adăuga potențialul enorm al Republicii Moldova. Și România are nevoie de Republica Moldova așa cum Republica Moldova are nevoie de România", mai declara Traian Băsescu, în septembrie 2015, la Școala de vară a tinerilor PMP.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22