Băsescu, supărat: Graţierea pentru abuzul în serviciu şi conflictul de interese, respinsă

E.b. | 04.05.2017

După protestele de ieri, Comisia juridică a Senatului a respins, joi, graţierea pedepselor pentru infracţiunile de abuz în serviciu şi de conflict de interese, după ce doar cinci senatori de la PSD şi ALDE au votat în favoarea graţierii acestor fapte. Ulterior, Traian Basescu a reactionat dur.

Pe aceeași temă

 

 

Senatorul PMP Traian Basescu a afirmat joi, la Parlament, ca abuzul in serviciu este un instrument de tinere sub control a clasei politice si ar fi trebuit sa intre pe lista de gratiere, motiv pentru care el va "persevera" pentru ca exista o definitie gresita a acestei infractiuni care face ca orice om politic sa fie in riscul de a fi pus sub acuzare, informeaza News.ro.

 

 

"Consider ca abuzul in serviciu este un instrument de tinere sub control a clasei politice si cred ca trebuia sa intre pe lista de gratiere. Din pacate, au fost prea putine voturi pentru ca acest amendament sa treaca, dar voi persevera, pentru ca noi avem o definitie gresita a abuzului in serviciu, care face ca orice om politic sa fie in riscul de a fi pus sub acuzare, ceea ce nu este in regula. Romania are nevoie de o clasa politica nepresata de institutiile de forta", a afirmat Traian Basescu.  



Liderul PMP s-a aratat dispus sa discute cu persoanele care protesteaza pentru a le explica de ce anumite pozitii de scoatere a oamenilor politici de sub controlul institutiilor de forta sunt "necesare".  



"Pentru oamenii care au iesit in piata, daca au o delegatie de zece oameni, eu sunt gata sa discut cu ei, sa le explic de ce niste pozitii de scoatere a oamenilor politici de sub controlul institutiilor de forta este necesara. Sunt deja cinci ani de cand Parlamentul - si cel trecut, si cel actual - sunt aproape captive acestor institutii si trebuie scosi de sub control", a completat senatorul PMP.  

El a mai spus ca institutiile care lupta cu coruptia "au deviat" si au ajuns sa faca "o vanatoare" de oameni politici. 

"(In mandatele mele - n.r.) am facut institutii capabile sa lupte cu coruptia. Numai ca aceste institutii au deviat, au ajuns sa faca o vanatoare de oameni politici. Spre exemplu, din finantarea campaniilor electorale, utilizand Codul penal, cand de fapt exista o lege, 334/2006 republicata in 2010, care face din finantarile ilegale contraventie si obligatia de a fi predati banii la bugetul de stat, dar nicidecum un act penal. Ori, parchetele noastre cand vine vorba de anchetarea finantarii campaniilor au ca tinta omul politic care a fost finantat si de aici - dosare, cand de fapt discutam despre contraventii", a conchis Traian Basescu.

 

 

În favoarea graţierii pedepselor pentru infracţiunile de abuz în serviciu şi de conflict de interese au votat doar cinci senatori, de la PSD şi ALDE, din cei 11 ai Comisiei juridice a Senatului, număr insuficient pentru ca propunerile să fie adoptate.

 

 

********

 

 

Traian Băsescu a pledat connstant  în favoarea graţierii abuzului în serviciu, cunoscut fiind ca Elena Udrea a fost condamnata la 6 ani de ichisoare si pentru aceasta infractiune, alaturi de cea de mita.

 

Eu susţin să graţiem abuzul în serviciu, care a devenit un instrument de control al instituţiilor politice (...) Problema abuzului în serviciu a fost tratată abuziv. La ultimul raport de actvitate DNA spunea că are 2.150 de dosare în lucru pe abuzul în serviciu. În acelaşi timp, mă uit în Europa: nu cred că în toate statele membre ale Uniunii Europene găsim 50 de dosare. Noi avem 2.150. Avem o aplicare defectuoasă, a demonstrat-o şi Curtea Constituţională”, le-a spus Traian Băsescu senatorilor jurişti, conform News.ro.

 

Băsescu a dat exemplul recomandărilor Comisiei de la Veneţia, care spune că abuzul în serviciu trebuie ”interpretat în sens îngust şi aplicat cu un prag înalt”.

 

Comisia de la Veneţia vine şi spune: legea trebuie să fie previzibilă, să aibă acurateţe juridică şi susţine că astfel de acuzaţii sunt în mod special vulnerabile la manevre politice abuzive. Comisia de la Veneţia consideră că prevederile abuzului în serviciu trebuie interpretate în sens îngust şi aplicate cu un prag înalt. La noi s-a înţeles prag de bani. Greşit. Comisia de la Veneţia explică pragul înalt: astfel încât să poată fi invocat numai dacă fapta e de natură gravă. Exemple: infracţiuni grave împotriva proceselor democratice, subminarea autorităţii administraţiei publice, încălcarea drepturilor fundamentale. Noi îi trimitem pentru abuz în serviciu în loc să îi trimitem pentru orice altă infracţiune. Abuz în serviciu, 12 ani de închisoare”, a mai spus Traian Băsescu.

 

Guvernul a anunţat că nu susţine graţierea pentru niciuna din cele două infracţiuni.

 

Pentru graţierea pedepselor pentru infracţiunile de abuz în serviciu au votat Şerban Nicolae, Liviu Brăiloiu, Marian Pavel (PSD), Ionuţ Sibinesc (ALDE) şi Csaszar Kalroly Zsolt (UDMR). Robert Cazanciuc şi Adrian Diaconu nu au votat, la fel ca PNL şi USR.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22