Pe aceeași temă
”Domnule Sorin Grindeanu, Domnule Augustin Lazăr, mor copii, mor, înainte de vreme, oameni bolnavi de cancer.
Oare s-a dezincriminat abuzul în serviciu?
„Dreptul la ocrotirea sănătăţii” este un drept fundamental, iar omisiunea de a asigura vaccinurile pentru copii şi medicamentele pentru cei bolnavi de cancer este un abuz în serviciu. Statul Român şi-a asumat, prin Constituţie, această responsabilitate.
1. Citez „Comisia de la Veneția consideră (că) prevederile penale naționale cu privire la abuzul în serviciu,....trebuie interpretate în sens îngust și aplicate cu un prag înalt, astfel încât să poată fi invocate numai în cazuri în care fapta este de natură gravă, cum ar fi spre exemplu: infracțiuni grave împotriva proceselor democratice naționale, încălcarea drepturilor fundamentale,...șamd.“
2. Constituţia României, Capitolul II, Drepturi şi libertăţi fundamentale, Articolul 34 - Dreptul la ocrotirea sănătăţii.
3. CEDO - ARTICOLUL 7
Alin 2. Prezentul articol nu va aduce atingere judecării şi pedepsirii unei persoane vinovate de o acţiune sau de o omisiune care, în momentul săvârşirii, era considerată infracţiune potrivit principiilor generale de drept recunoscute de naţiunile civilizate.
Cu toate acestea, nimeni nu este acuzat de abuz în serviciu pentru lipsa vaccinurilor pentru copii şi nici pentru lipsa din farmacii a citostaticelor de care depinde viaţa celor bolnavi de cancer. Totuşi, Domnule Grindeanu, mor copii, mor oameni.
Avem, în schimb, parte de declaraţii idioate ale lui Liviu Dragnea şi ale ministrului sănătăţii.
Sau, poate, abuzul în serviciu, ca sancţiune penală, este bun pentru vânătoarea selectivă şi nu prezintă niciun fel de interes a fi aplicat acolo unde chiar este cazul”, scrie "Băsescu pe pagina sa de Facebook.
- Efectul ieftinirii forțate: medicamentele pentru cancer nu se mai vând în România. E oficial
E vorba de medicamente vitale pentru cei care suferă de cancer de colon, pulmonar, ovarian, mamar, leucemii sau chiar despre un calmant al durerilor destinat pacienţilor în fază terminală. Medicii susţin că impactul va fi devastator pentru bolnavi. Șeful guvernului a găsit, însă, de cuviință să ia în derâdere reţeaua citostaticelor, iniţiată de fostul ministru al Sănătăţii Vlad Voiculescu, pe când nu era ministru, prin care mulţi oameni au fost salvaţi, omițând să spună că decizia ieftinirii forțate și populiste a medicamentelor nu a fost luată de fostul guvern și că soluția lui Voiculescu a fost o inițiativă personală, nu pe banii statului ci pe banii celor din rețeaua creată de el - o inițiativă civică de excepție - ca reacție tot la lipsa de soluții a unei guvernări PSD și în timpul ei: guvernarea Ponta, pe când tânărul Voiculescu, un expat la o bancă austriacă, ajuns acolo pe propriul eforit și IQ a arătat că-i pasă de semenii săi în suferință din țară.
De acest gen de inițiativă își bate joc, mai nou, miștocarul Grindeanu, prim-ministru al unei țări în suferință din cauza măsurilor pe care le-a luat.
Urmează retragerea medicamentelor pentru copiii bolnavi de cancer.
Președintele Asociaţiei Bolnavilor de cancer, Cezar Irimia, spune că aproximativ 110 mii de pacienţi au fost depistaţi numai de curând cu această afecţiune. Conform estimărilor realizate în lipsa unui registru naţional de cancer, în România trăiesc aproape un milion de bolnavi de cancer. Şi alţi pacienţi se confuntă cu lipsa medicamentelor. Peste 1.300 de bolnavi de hemofilie nu mai au pastile de două luni, iar peste 70 de mii de bolnavi de Parkinson au rămas fără un medicament vital. Totodată, bolnavii de diabet să plâng că abia găsesc insulină în farmacii.
Ce spune ministrul Sănătăţii
Pe de altă parte, Florian Bodog a declarat la Realitatea TV că pacienţii nu trebuie să se neliniştească.
”E vorba de 11 molecule, și nu de 11 producători. La momentul la care am aprobat acest lucru, am avut o discuție cu importatorii. Noi am respectat totate solicitările pe care asociațiile de pacienți le-au avut. Am avut solicitări de retragere de pe piață de la companiile care produc medicamentele. Pacienții nu trebuie să se neliniștească. Atunci când companiile vor retrage medicamentele, vom căuta soluții. Pentru unele medicamente există alternative mai iefitne".
În plus, ministrul a mai spus că este luată în calcul scăderea taxei de 20% şi a mai anunţat că vor exista discuţii cu Ministerul de Finanţe în acest sens:
"Noi suntem primul guvern în care am cerut modificarea taxei de 20% la medicamentele generice. Nu pierdem vremea, suntem în prim proces de decizie. Guvernul este total angajat în a rezolva politica pacienților români. Este luată în calcul scăderea taxei de 20%. Se fac în momentul de față în evaluări. Susținerea mea pentru reducerea taxei se va face după discuțiile cu Ministerul de Finanțe”.
Medicamentele vizate:
SUFENTANIL – calmant al durerilor destinat pacienților cu cancer în fază terminală
IRINOTECAN – cancer de colon, cancer pulmonar
EPIRUBICIN – cancer mamar
RHOMUSTIN – leucemii, cancer cerebral
CICLOFOSFAMIDA – leucemii, cancer ovarian, cancer testicular, cancer mamar, cancer pulmonar
NOGRON – tumori cerebrale
COLOXET/CAPECITABINA – cancer de colon, cancer rectal, cancer gastric, cancer de sân
CARBOPLATIN – cancer ovarian, cancer de plamâni
Firmele producătoare precizează că motivul pentru care renunță să mai aducă aceste medicamente în românia este cel comercial. Guvernul Grindeanu anunțase, la începutul lunii aprilie, că a scăzut prețul medicamentelor cu 35 la sută, așa cum a promis în campania electorală.
În replică, medicii și producătorii au încercat din răsputeri să-i convingă pe reprezentanții Ministerului Sănătății "că măsura e ucigașă, că noțiunea medicamente și mai ieftine va înseamna pentru pacientul român fără medicamente”, explică Paula Rusu pe blogul ei.
Reacția lui Grindeanu: săgeți otrăvite spre vechiul guvern. Măsura ieftinirii forțate a luat-o însă guvernul său
“Acest Guvern și eu personal ne asumăm să rezolvăm problema accesului la tratament al românilor, o dată pentru totdeauna. Nu vom merge să le aducem medicamente cu rucsacul și nici nu vom recurge mereu la soluția extremă a achizițiilor speciale. Dar pentru a reuși avem nevoie de ajutorul dumneavoastră, al industriei. Vrem să veniți alături de noi, să ne ascultăm reciproc și să găsim soluții. Să-i ascultăm pe medici și pe pacienți și să le înțelegem nevoile. Nu vom reuși decât dacă lucrăm împreună. Soluția fostului Guvern la problemele sănătății a fost să facă un site unde românii să se poată plânge de medicamentele sau vaccinurile care lipsesc, uitând să și rezolve problemele lor. Dacă asta este soluția la aceste probleme, să nu ne mirăm că suntem în această situație”
articolul integral, aici