Bucuresti, cuibusor de coruptie. Cum ne-au furat primarii nostri penali

M. B. | 19.06.2015

Pe aceeași temă

În ritmul actual de lucru al DNA există posibilitatea ca alegerile locale de la anul să găsească Bucureștiul administrat doar de primari interimari fiindcă cei aleși în 2012 vor fi ocupați cu declarații în fața procurorilor sau a judecătorilor. Până acum, au ieșit din joc (indiferent de stadiul în care se vor afla dosarele lor peste un an), primarul de la Sectorul 5 și cel de la sectorul 1.

 

 

Vanghelie, șapte ani de șpagă consemnată în dosar

 

Marian Vanghelie, fostul social-democrat venit care a condus 15 ani Primăria celui mai sărac sector al Capitalei, este în arest preventiv pentru că ar fi luat comision de 20% din contracte de 2 miliarde de lei derulate de Primărie cu diferite firme după 2007.

 

Este acuzat de abuz în serviciu, luare de mită și spălare de bani.

 

Edil în sectorul ce acoperă și cartierul emblemă a pauperității (Ferentari), Vanghelie deținea, în declarația de avere din 2014, două apartamente, un autoturism Mercedes, ceasuri în valoare de 70.000 euro și tablouri estimate la 15.000 euro, plus 100.399 lei în conturi și 70.000 de lei cash, are un împrumut de 1,7 milioane de lei acordat unchiului său și acțiuni valorând 3,5 milioane de lei, la SC București.

Singurele sale venituri declarate au fost cele din salariul de primar, 51.488 de lei în 2013.

 

Chiliman, comision modest - doar 10% din valoarea contractelor

 

 

Andrei Chiliman (68 de ani), aristocratul din fruntea celui mai bogat sector al Capitalei, a fost ales prima dată în 2004 și a fost reținut joi pentru o perioadă infracțională similară cu cea investigată în cazul lui Vanghelie - din 2007 și până acum.

Mita din dosarul liberalului este mult mai mică decât cea din cazul colegului său social - democrat: 39 milioane de lei. Cazul are însă potențial pentru a se a dezvolta spre un prejudiciu mai consistent, ținând cont că dosarul DNA Ploiești se referă la mita percepută doar de la două firme.

 

Și comisionul pentru contractele publice este inferior celui de la Sectorul 5 - 10% din valoarea contractelor publice acordate.

 

Dosarul a fost disjuns din cel al cumnatului premierului Victor Ponta, după ce unul dintre oamenii de afaceri acuzați în acest caz s-a transformat în denunțător al lui Chiliman, declarând că parte din banii obținuți din contractele ce fac obiecul dosarului lui Iulian Herțanu au ajuns ca mită la Chiliman.

 

Grupurile infracționale organizate din primării

 

În ambele cazuri, procurorii anticorupție au arătat că existau mecanisme elaborate de înacasare a șpăgii. Vanghelie aranja singur circuitul sumelor, dar  Chiliman avea la dispoziție un grup infracțional organizat în interiorul căruia banii erau distribuiți riguros. Primarul încasa 30% din fiecare comision, Vlad Moisescu (ani de zile considerat eminența cenușie de la PNL Sector 1) lua 15%, la fel ca Ioana Costescu (consiliera personală a primarului) și Ion Brad (consilier local). Alte 10 procente erau virate în conturile partidului, iar 15 procente reprezentau bonusuri oferite diferiților funcționari implicați în aranjarea licitațiilor, acordarea unor autorizații etc.

 

Avere uriașă moștenită

 

Cazul lui Andrei Chiliman intrigă, fiindcă acesta este unul dintre cei mai bogați politicieni, având o avere uriașă, obținută legal, prin restituirea proprietăților deținute de familia sa sau a soției.

 

Soții Chiliman dețin 18 terenuri în București, Brașov, Constanța, Gorj și Ilfov, trei case și un apartament în Capitală, două autoturisme, bijuterii de familie în valoare de 20.000 de euro și obiecte de artă evaluate între 70.000 – 150.000 euro.

 

Cei doi copii au și ei în proprietate mai multe terenuri și clădiri donate de soții Chiliman.

 

 

Oprescu, încercuit

 

 

Sorin Oprescu, edilul de la Primăria Capitalei, cea mai bogată din țară, vorbește în libertate despre autostrada suspendată, rămasă în fază de proiect după cele două mandate.

 

Nu se cunoaște niciun dosar în care să fie urmrit penal, dar a pierdut trei oameni în ultimul an de activitate a DNA.

 

Primul căzut a fost Mădălin Dumitru, șeful Direcției de Infrastructură din primărie, acuzat că încasa comisioane din fiecare contract și autorizație semnate. Din șpăgile primite, Mădălin Dumitru și-a cumpărat o adevărată colecție de mașini de lux și chiar un iaht, pe care a încercat să le ascundă trecându-le pe numele altor persoane. Un Mercedes și un BMW X6 le-a primit de la oameni de afaceri care doreau să obțină contracte publice sau avize, se arată în rechizitoriul DNA.

 

Al doilea a fost Solomon Wigler, consilier personal al lui Oprescu, prin în flagrant, în luna mai, când primea o tranșă de 25.000 de lei din mita totală de 204.000 de euro luată de la o singură firmă.

În schimbul acestei șpăgi a aranjat eliberarea unor autorizații și PUZ-uri.

 

Ultimul din colecția DNA cu urmăriți penal din Primăria Capitalei este Cosmin Gheorghe Metescu, funcționar public în cadrul Serviciului Urbanism din Primăria Municipiului București.

 

Și el a fost prins în flagrant, când primea 40.000 de euro de la proprietarii unui teren situat în București care doreau modificarea unui plan de urbanism zonal.

 

Primarii de la sectoarele 3 și 6, contestați de către locuitori

 

Dintre ceilalți patru primari fără probleme penae cunoscute, Robert Negoiță (de la Sectorul 3) și Rareș Mănescu (de la Sectorul 6), se confruntă însă cu o puternică mișcare de contestare din partea unor cetățeni care s-au organizat pe rețelele de socializar, au făcut flyere și protestează în mod regulat.

 

Sunt nemulțumiți de deciziile luate de cei doi edili (de exemplu, emiterea unor autorizații de construcție pe spații verzi), de nersepectarea promisiunilor făcute în campanie etc. 

 

Aceste organizații civice au organizat deja mai multe proteste și strâng semnături pentru demiterea prin referendum a celor doi primari (unul de la PSD și unul de la PNL).

 

Luțu și Poteraș, predecesorii actualului lot

 

 

Dacă vor fi condamnați, Vanghelie și Chiliman nu vor fi primii primati post decembriști ai Capitalei ajunși după gratii din cauza corupției.

 

Cristian Poteraș,  fost primar PDL la Sectorul 6, execută o condamnare de opt ani, rămasă definitivă în luna mai, din cauza unui dosar de abuz în serviciu privind eliberarea unor titluri de proprietate pentru terenuri intravilane instrumentat tot de DNA. Este vorba de retrocedarea ilegală a 120.000 de hectare.

Cele șase titluri de proprietate au fost anulate, iar condamnații din dosar trebuie să plătească prejudiciul de aproape 60 d emiliaone de euro.

 

Înaintea acestuia, Marin Luțu (primar țărănist de la Sectorul 4) a fost și el acuzat de mai multe fapte de corupție, dar după un proces de opt ani început în 2000, el a primit o pedeapsă de numai un an și 10 luni, cu suspunedare. A stat în închisoare doar câteva luni, în arest preventiv.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22