Pe aceeași temă
Un memorandum privind interconectarea retelelor de gaze naturale si de energie electrica a fost semnat, joi, la Chisinau, de premierii Victor Ponta si Chiril Gaburici. Costul proiectului se ridica la aproximativ 750 de milioane de euro, dintre care 421 de milioane urmand a fi investite pe teritoriul Republicii Moldova.
Cele doua proiecte de interconectare energetica urmeaza a fi implementate in perioada 2015-2018, potrivit presei de la Chisinau, citata de Agerpres.
Premierul Romaniei a subliniat nevoia Chisinaului de a avea “mereu doua resurse de gaze si de energie electrica, pentru ca sa aveti posibilitatea sa o accesati pe cea care este mai buna si mai sigura”.
Seful Executivului de la Bucuresti a mai spus ca Romania dispune de resursele necesare pentru a asigura interconectarea cu Moldova.
“Companiile noastre de energie au avut, in anul 2014, profituri importante si putem sa investim in Republica Moldova”, potrivit premierului roman.
De cealalata parte, omologul sau moldovean a evidentiat faptul ca semnarea memorandumului produce contextul pentru integrarea Chisinaului pe piata energetica a Uniunii Europene.
“Realizarea interconexiunilor pe piata de gaze naturale si energie electrica nu inseamna renuntarea la alti furnizori traditionali de faze naturale si energie electrica, dar asigura diversificarea acestor surse si securitatea energetica a Republicii Moldova. Consideram acest proiect unul de importanta strategica pentru tara”, a spus la randul sau Chiril Gaburici.
Memorandumul semnat de cele doua state prevede prelungirea gazoductului Iasi-Ungheni pana la Chisinau, pe teritoriul moldovean, si pana la Onesti, in Romania. Iar in ce priveste energia electrica, intelegerea are in vedere realizarea primei interconexiuni de sud Isaccea (Romania) – Vulcanesti – Chisinau.
Romania ar putea furniza gaze naturale Ucrainei
Cooperarea energetica a Romaniei in regiune s-ar putea dezvolta, dincolo de Republica Moldova. Acum doua zile a aparut informatia potrivit careia Ucraina cauta alternative la furnizarea de gaz natural rusesc. In acest sens, Kievul isi manifesta interesul pentru importul de gaze din Romania.
Informatia a fost facuta publica marti de presedintele companiei ucrainene de transport de gaze.
“Romania cauta o piata, in timp ce gazele romanesti sunt interesante pentru noi ca mijloc de diversificare a furnizorilor”, a spus Ihor Prokopiv, presedintele Ukrtransgaz.
Daca pana acum isi acoperea mare parte din necesarul de gaze prin livrari din Rusia, Kievul a inceput recent sa cumpere gaze si din Uniunea Europeana, in incercarea de a reduce dependenta energetica si costurile impuse discretionar de Moscova.
Potrivit lui Prokopiv, exista probabilitatea ca Bucurestiul sa dispuna in 2016 de o cantitate de pana la doua miliarde de metri cubi de gaze naturale pentru export.