Bunul samaritean amendat de stat pentru ca ingrijeste 200 de sarmani fara forme legale

Dora Vulcan | 22.07.2016

Un bihorean care are in grija 200 de oameni sarmani, bolnavi sau cu dizabilitati, la domiciliul sau, a adus vineri 40 dintre ei in fata Prefecturii Bihor, nemultumit de amenda de 10.000 de lei pe care a primit-o joi, 21 iulie, de la Inspectoratul Teritorial al Muncii (ITM), transmite Agerpres.

Pe aceeași temă

 

 

"Acesti oameni sunt cazuri sociale, majoritatea fara pensii, cu handicap. I-am adus (pe cei 40, n.r.) sa-i preia institutiile statului, sa faca ce vrea cu ei, pentru ca sunt obligati de lege. Daca mie nu-mi dau voie, sa faca ei. Eu nu sunt institutie, nu sunt fundatie, nici asociatie, ci un simplu om care imi ajut semenii. Legea imi da dreptul sa-i duc la mine acasa. Stau legal, au buletin, flotant. Institutiile statului spun ca nu am voie sa ii ingrijesc. Eu pot sa nu ii mai ingrijesc, dar atunci cine o va face? Cand ei mi-au spus ca nu au locuri ca sa ii primeasca. Am facut nu stiu cate solicitari. In urma cu doi ani, DSP mi-a dat o amenda de 5.000 de lei si ieri a venit ITM-ul si mi-a dat amenda 10.000 de lei, pentru ca au gasit o femeie care ma ajuta la lucru si nu avea carte de munca. In conditiile in care am o gramada de oameni care ma ajuta. De zece ani, statul roman nu mi-a dat niciun leu", a declarat, pentru Agerpres, Viorel Pasca.

 

Amenda de 5.000 de lei, de la Directia de Sanatate Publica, a fost data pentru mai multe deficiente si conditii igienice precare. Dar, de atunci, nu s-a reusit preluarea bolnavilor de catre institutiile statului, care i-au raspuns la solicitari ca nu au capacitatea necesara.

 

 

De zece ani, Viorel Pasca gazduieste sute de persoane cu probleme, fara venituri sau un acoperis deasupra capului, bolnavi in stadii avansate, cu amputatii de la degeraturi, cu boli psihice, pe care i-a primit initial la domiciliul sau din localitatea Dumbrava.

 

Reuseste din donatii si din ajutorul voluntarilor sa le asigure mancare zilnica, o locuinta si medicamente. Sunt foarte putini cei care au un venit, extrem de mic.

 

Pe parcurs, faptele sale au atras atentia mai multor persoane de bine care l-au ajutat sa cumpere cateva case pentru nevoiasi, numarul lor ajungand in prezent la noua.

 

Doar patru sunt pe numele sau, din donatii, celelalte patru fiind cumparate si amenajate de o televiziune olandeza, cu care are contract de folosinta, sau de un patron din Arad care i-a pus-o la dispozitie pentru nevoiasi. Casele se afla in localitatile Dumbrava si Tinca. 

 

Prefectul Claudiu Pop a discutat cu Viorel Pasca. El a declarat jurnalistilor ca a avut doua intalniri, la sfarsitul anului trecut si in cursul acestui anului, cu institutiile implicate pentru a incerca sa se gaseasca o solutie in aceasta situatie.

 

"Am cautat o solutie, pentru ca tot ceea ce face, prezumand buna credinta pe care dansul o are, sa intre in legalitate, pentru ca sutele de oameni pe care ii are in grija sa fie in conditii de siguranta si de bunatate crestina. Faptul ca a fost amendat sunt convins ca a fost motivat. Ceea ce pot sa spun este ca monitorizam in continuare aceasta situatie, iar DGASPC va trebui sa intervina in rezolvarea acestei situatii, pentru ca este atributul lor. Fiecare dintre parti va trebui sa respecte intru totul legea', a declarat prefectul.

 

"Eu nu am mai primit nicio veste de atunci, din luna martie, de la discutii, dar intre timp am vorbit cu domnul director de la ITM in care ei imi sugerau sa fac o asociatie, ca sa pot angaja oameni sau sa le fac contracte de voluntariat. Hai ca o fac si pe asta, am zis, desi nu ii vedeam rostul.

 

Am demarat procedurile de infiintare a asociatiei, e aproape gata. Dar de ce nu a mai avut rabdare directorul ITM? Ca eu eram in curs de rezolvare a situatiei. Asociatia nu ma ajuta la nimic. Aceia care ma ajuta nu lucreaza permanent.

 

Apoi noi gazduim tot felul de oameni, unii care si-au batut joc de viata lor, care nu au lucrat la viata lor, acuma nu au nimic, sunt paralizati. Ce facem cu ei? Noi le dam conditii modeste, dar legea spune ca trebuie sa-i asiguri conditii de doi in camera.

 

Asta inseamna autorizare de functionare. Dar de ce, domnule, sa le asiguram conditii de lux? Asa sa ii indemnam 'nu faceti nimic ca veti capata oricum conditii de lux?'", a afirmat Viorel Pasca.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22