Bursa zvonurilor: Cum își împart PSD și PNL ministerele și lupta intestină pentru funcția de premier

Laurentiu Gheorghe | 06.11.2021

În interiorul PNL se duc lupte intense pe de o parte pentru alegerea partenerului de guvernare, iar pe de alta pentru portofoliile importante. În PSD se împart ministerele iar USR așteaptă pe tușă.

Pe aceeași temă

Florin Cîțu, deși premier demis, nu ar vrea să renunțe la funcție sau măcar a numi un apropiat pe care să-l poată controla, ca prim-ministru. Deși înscăunat ca președinte al liberalilor, Cîțu e conștient că dacă își pierde puterea în guvern va fi înlăturat rapid și de la șefia PNL. Astfel, că în ciuda dorinței manifestate de Klaus Iohannis, Florin Cîțu, care conduce echipa de negociere a PNL, joacă la două capete, discutând și cu USR și cu PSD, o ultimă șansă de a-și continua cariera politică.

Conform surselor apropiate negocierile PNL – PSD citate de HotNews.ro, deocamdată liberalii nu au luat o decizie privind partenerul din coaliția de guvernare. Astfel că negocierile vor fi mai îndelungate, Cîțu fiind hotărât să-și vândă scump pielea. Astfel că negocierile sunt de abia la început, iar refuzul premierului interimar de a face o majoritate cu PSD pentru a-i ceda puterea lui Nicolae Ciucă prelungește criza politică.

Și în PSD este agitație, social-democrații împărțindu-și deja portofoliile, pe care speră să le obțină de la liberalii aflați în degringoladă. Nici președintele Klaus Iohannis nu mai are vreo influență în PNL, atât aripa Orban cât și cea a lui Cîțu sfidându-l pe față. Singura grupare care i-a rămas loială președintelui este cea din Ardeal, condusă informal de Boc și Bolojan.

Pentru refacerea USL fac presiune chiar fruntașii liberali care l-au susținut puternic pe Cîțu la Congres dar care nu mai știu acum cum să scape cât mai repede de el: Emil Boc, Gheorghe Flutur, Rareș Bogdan, Lucian Bode, Alina Gorghiu și Iulian Dumitrescu.

De cealaltă parte se află tabăra Cîțu, cu vârful de lance, Dan Vâlceanu, care negociază la sânge pentru a nu fi îndepărtată de la butoanele guvernării. Astfel se explică întâlnirea secretă a lui Cîțu cu Marcel Ciolacu și Sorin Grindeanu înaintea începerii discuțiilor oficiale între echipele de negociatori. În cadrul negocierilor secrete, Florin Cîțu ar fi încercat să obțină sprijinul social-democraților pentru a fi în continuare premier însă a fost refuzat, spune HotNews.ro citând surse liberale.

În același timp, Cîțu încearcă să se pună bine cu tabăra care este favorabilă refacerii coaliției cu USR și încearcă să obțină susținerea liderilor de organizații locale pentru a fin renominalizat ca prim-ministru.

De exemplu, liderul PNL Iași, Alexandru Muraru – cunoscut ca apropiat al lui Klaus Iohannis - a declarat vineri că prima opţiune pentru PNL trebuie să fie refacerea coaliţiei de guvernare cu USR şi UDMR, cu un protocol "mult mai clar, mai ferm şi mai coerent".

Reamintim că la ultima ședința a Biroului Național șapte organizații județene au pledat pentru refacerea Coaliției cu USR - Satu Mare (Adrian Cozma), Teleorman (Eugen Pîrvulescu), Tulcea (George Șișcu), București (Ciprian Ciucu), Giurgiu (Dan Motreanu), Gorj (Dan Vîlceanu) și Dolj (Ștefan Stoica).

"PNL stă pe un butoi de pulbere care riscă să sară în aer dacă Florin Cîțu nu este convins să coopereze", susțin sursele HotNews.ro. Liderii PNL au încercat să-l convingă pe Cîțu să renunțe la pretenții oferindu-i funcția de președinte al Senatului, însă acesta ar fi refuzat. Ultima propunere pe care Cîțu ar fi primit-o din partea colegilor ar fi fost funcțiile de ministru al Finanțelor sau vicepremier, susțin sursele citate.

Ce portofolii vizează PSD

Liderii PSD țintesc șefia Camerei Deputaților și ministere cheie ca de exemplu: Finanțele (minister avizator), Transporturile, Internele sau Apărarea, Sănătatea, Munca, Agricultura sau Economia.

La ultimele discuții din interiorul PSD s-a discutat posibilitatea de a solicita liberalilor Secretariatul general al Guvernului cu condiția ca acesta să aibă drept de avizare a proiectelor și OUG-urilor. De asemenea, în locul Finanțelor, social-democrații ar putea revendica ministerul Fondurilor Europene (minister care va gestiona banii europeni veniți prin PNRR).

În ceea ce privește împărțirea funcțiilor, miniştrii PSD ar putea fi nominalizați din prima linie a partidului, așa cu a declarat public prim-vicepreședintele Sorin Grindeanu.

Marcel Ciolacu, propus oficial pentru funcția de premier, țintește mai degrabă șefia Camerei Deputaților - funcție cheie care controlează activitatea Parlamentului.

Numele lui Sorin Grindeanu a fost vehiculat în interiorul PSD pentru postul de ministru al Transporturilor și cel al lui Vasile Dîncu pentru un post de vicepremier.

"Alexandru Rafila ar putea prelua indiscutabil Ministerul Sănătății, iar Mihai Tudose își dorește să conducă ministerul Internelor sau pe cel al Apărării, dar numai cu garanția unei guvernări PSD-PNL pe termen lung" , potrivit surselor citate.

Totodată, Gabriela Firea și-ar dori la Ministerul Muncii, dar și Marius Budăi - șeful comisiei de Muncă din Camera Deputaților și un apropiat al lui Marcel Ciolacu. La bursa zvonurilor, pentru portofoliul de la Finanțe a fost vehiculat numele lui Leonardo Badea, fost senator de Dâmbovița, în prezent viceguvernator BNR.

Pentru portofoliul de la Agricultură, Paul Stănescu ar putea să-l susțină pe apropiatul său, deputatul Adrian Chesnoiu.

Potrivit surselor social-democrate nu a existat o discuție oficială în forurile de conducere ale partidului în care să fie propuse nume pentru ministerele din viitorul guvern.

USR, pe tușă

În USR este o mare așteptare. Surse din partid susțin că președintele Dacian Cioloș ar dori rămânerea în Opoziție și creșterea partidului apoi în perspectiva anului electoral 2024. O mare parte din lideri însă și-ar dori revenirea la guvernare pentru ”a continua proiectele începute” - mai precis de a gestiona fondurile venite prin PNRR. Aceștia fac presiuni asupra lui Dacian Cioloș să mai lase din rigiditatea arătată la negocierile cu liberalii.

UDMR în schimb nu are nici un fel de problemă. USR, PNL și PSD au spus public că îi preferă la guvernare în orice formulă ar ieși din negocieri. Liderii Uniunii ar inclina însă mai degrabă cu USR și PNL pentru că în acest caz ar deține mai multe poziții guvernamentale (Mediu, Dezvoltare și vicepremier), pe când în combinația cu PSD și PNL ar rămâne doar cu Mediul și poziția de vicepremier.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22