Pe aceeași temă
Dupa demisia Cabinetului condus de Victor Ponta, coalitia de guvernare a inceput sa dea rateuri, iar fiecare partid sa isi caute propriile optiuni politice. Situatia nu pare sa ii creeze un sentiment de bine celui de-al doilea om in statul roman.
"Nu va ascund, am un, hai sa spunem, sentiment de inconfort. Am fost intr-un fel obligati sa luam o atitudine singuri, constatand demisia Guvernului. Ulterior am vazut ca coalitia noastra nu mai functioneaza, ca fiecare a incercat sa-si gaseasca o anumita pozitionare", a spus Calin Popescu Tariceanu in ce priveste relatiile dintre PSD, UNPR si ALDE. Interesul ALDE – formatiunea pe care o conduce – este acela de a continua agenda fostului Executiv. In acest sens, Tariceanu vine cu propunerea ca fostii parteneri de la Palatul Victoria sa functioneze in actualele conditii politice ca o alianta, de data aceasta la Palatul Parlamentului.
"Propunerea pe care eu o voi face in cadrul aliantei - pentru ca coalitia se refera la actul de guvernare - este aceea de a ne mentine aceeasi pozitie, impreuna, solidari, pe masurile care s-au luat si pe care nu vrem sa le vedem anulate", a spus Tariceanu. Seful Senatului a adaugat ca va discuta acest lucru cu liderii PSD si UNPR, insa nu a fost stabilita inca o data pentru aceasta sedinta. "Daca o sa avem o discutie in zilele urmatoare, o sa le facem cunoscut colegilor acest punct de vedere, luam act de ce vrea fiecare", a mai spus Tariceanu, citat de Hot News.
Semnalul premierului Ciolos
Declaratia lui Tariceanu poate fi pusa in contextul in care premierul Dacian Ciolos a avertizat duminica, intr-un interviu la Radio Romania, ca Executivul are "instrumente directe de actiune" pentru a face schimbarile fata de care exista inca este rezistenta in clasa politica, chiar daca Parlamentul are o legitimitate mai mare decat Guvernul.
Ciolos a spus ca insusi Parlamentul a dat legitimitate Guvernului prin votul de investitura, si a explicat ca asteptarile romanilor pentru reforme sunt uriase.
"Orice am spune despre ei, parlamentarii sunt alesi de romani. Din punct de vedere legal si politic, parlamentarii au formal mai multa legitimitate decat mine. Ce face Guvernul nu poate face fara consultare cu Parlamentul. Dar Guvernul are anumite instrumente directe de actiune pe care ni le vom asuma pentru a proceda la schimbari fata de care exista rezistenta in clasa politica", a declarat Ciolos, la Romania Actualitati.
Ciolos si destituirea democratiei
Cel mai recent semnal ca fosta coalitie de guvernare nu pare sa mai functioneze nici la nivel de alianta parlamentara a avut loc la investirea in functie a Cabinetului condus de Dacian Ciolos. Daca PSD a spus clar ca va sustine Guvernul si in consecinta va vota pentru instalarea sa la Palatul Victoria, Tariceanu a criticat dur ceea ce el spunea ca e o incercare de suspendare a democratiei.
“O singura persoana, chiar si aleasa, fie ea si presedintele Romaniei, isi va impune vointa luand drept pretext programul antipolitic, antidemocratic si antiparlamentar al unei minoritati”, spunea Tariceanu, in 17 Noiembrie, in plenul reunit al Parlamentului, inaintea votului pentru investirea in functie a Cabinetului Dacian Ciolos.
Seful Senatului clama prin instalarea in functie a Guvernului Ciolos nici mai mult nici mai putin decat o “destituire” a democratiei reprezentative in Romania. Ba mai mult, “tehnocratia ucide democratia”, iar instalarea unui “guvern prezidential” inseamna trecerea la “un regim politic care goleste de continut democratia reprezentativa” si pune in pericol drepturile cetateanului si statul de drept. Aceasta mutare politica “va transforma Parlamentul intr-o forma fara fond”, a mai adaugat el, la acel moment.