Călin Nistor a CONFIRMAT: A acceptat propunerea pentru funcţia de adjunct al DNA . Mi s-au dat garantii ca in In conducerea DNA vor fi procurori cu rezultate in lupta anticoruptie

Fara Autor | 27.04.2013

Pe aceeași temă

Şeful care asigură interimatul la Direcţia Naţională Anticorupţie, Călin Nistor, a confirmat pentru Romania Libera ca a acceptat funcţia de adjunct la DNA, la trei săptămâni după ce a refuzat-o. Propunerea a fost deja trimisă la Consiliul Superior al Magistraturii pentru avizare.

 

 

Nistor a refuzat propunerea în contextul în care 97 de procurori anticoruptie protestau, in urma cu circa trei saptamani, impotriva numirilor directe, fara selectie, a  sefilor Parchetelor, inclusiv la DNA, fără a fi nominalizat pentru vreo functie nici un procuror anticorupţie.

Atunci, insa nu s-au facut nominalizari pentru adjunctii DNA si nici pentru  sefii de sectii de la Anticoruptie.

Deoarece procurorii anticoruptie, pe buna dreptate , au protestat, ministrul interimar al Justitiei de atunci, Victor Ponta, l-a propus ca adjunct la DNA pe Calin Nistor, fost sef al serviciului teritorial anticorupţie Argeş, acum şef interimar la DNA, care a refuzat propunerea.

Tot in acea perioada, Ponta i-a asigurat pe procurorii anticorupţie ca nu vor fi ignoraţi. Le-a transmis ca persoana nominalizata  pentru sefia DNA, Laura Codrţa Kovesi, fost procuror general al României, isi va alege echipa de conducere prin consultari cu procurori DNA, nu numai cu ministrul Justiţiei. După astfel de clarificari, procurorul Calin Nistor a acceptat nominalizarea pentru funcţia de adjunct la DNA.

 

Calin Nistor: Ministrul a acceptat c a la conducerea DNA sa fie cit mai multi procurori cu performante in lupta anticoruptie

Oficialul a lămurit, intr-o declaratie pentru Evenimentul zilei, schimbarea deciziei sale inițiale, când a refuzat propunerea premierului.

"Am realizat că este nevoie de continuitate la nivelul DNA. Domnul ministru al Justiției mi-a propus această funcție, dar sigur că numirea efectivă depinde de avizul CSM și de decizia președintelui țării, conform procedurii. Ce pot să spun este că am avut o singură rugăminte înainte de a accepta propunerea ministrului. Aceea ca în echipa de conducere a structurii să fie cooptați cât mai mulți oameni din cadrul acesteia, procurori calificați în lupta anticorupție și care au obținut performanțe. Nu aveam de ce să mai refuz, din moment ce domnul ministru a acceptat de principiu solicitarea.

Sens în care împreună cu ministrul Justiției și cu doamna procuror Laura Codruța Kovesi vom discuta despre viitoarea componență a echipei de  conducere. Trebuie să înțelegeți că DNA a ajuns la maturitate și este normal să continue lupta anticorupție în aceeași manieră dinamică. Iar dacă se poate și mai bine, atunci ar fi un lucru benefic pentru întreaga societate românească.", a declarat procurorul Călin Nistor.

 

Sefii DNA alesi prin consultare

 Sefii de sectie la Anticorupţie vor fi alesi prin consultari între seful nominalizat la DNA, Laura Codruta Kovesi , cu ministrul Justitiei Robert Cazanciuc si adjunctul de acum propus, Calin Nistor, pentru a se actiona in echipa unita, fara animozitati, spun surse din minister.

De asemenea, ni s-a confirmat ca vor fi facute si alte numiri  pe functii de conducere  in DNA dintre procurorii anticoruptie. Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, a confirmat  pentru Romania Libera procedura aleasa.

 

Propunerea a ajuns la CSM

Ministrul Justiţiei a transmis astăzi, 26 aprilie 2013, Consiliului Superior al Magistraturii, propunerea pentru numirea în funcţia de procuror şef adjunct al Direcţiei Naţionale Anticorupţie a domnului Călin Nistor, informează Ministerul Justiției(MJ).

"La formularea propunerii a fost avut în vedere faptul că domnul procuror Călin Nistor a lucrat neîntrerupt în cadrul DNA începând din anul 2006, dobândind o experienţă semnificativă atât în ceea ce priveşte urmărirea penală, cât şi activitatea managerială. Având în vedere calitatea actuală, de procuror şef al DNA, domnul Călin Nistor cunoaşte problematica acestei structuri, astfel încât numirea sa în funcţie ar fi de natură să asigure şi continuitatea în activitatea Direcţiei Naţionale Anticorupţie", se arată în comunicatul MJ.

Potrivit dispoziţiilor art.54 alin. 1 din Legea 303/2004, procurorul şef adjunct al Direcţiei Naţionale Anticorupţie este numit de Preşedintele României, la propunerea ministrului justiţiei, cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii, dintre procurorii care au o vechime minimă de 10 ani în funcţia de judecător sau procuror, pe o perioadă de trei ani, cu posibilitatea reînvestirii o singură dată.
 

Reamintim ca Victor Ponta, in perioada in care a asigurat pentru a doua oara interimatul la Justiţie, a nominalizat-o pe Laura Codruţa Kovesi la şefia DNA, însă nu făcuse nici o propunere pentru funcţia de adjunct. Acest lucru i-a atras criticile procurorului general interimar  de atunci, Daniel Morar, care sublinia că niciun procuror DNA nu a fost propus pentru noua conducere, desi aceata institutie a obtinut rezultate deosebite, laudate de toate institutiile europene, inclusiv in rapoartele de tara din cadrul Mecanismului de Cooperare si Vericare a Comisiei Europene. Pentru a calma spiritele, Ponta i-a propus lui Calin Nistor functia de adjunct, dar Nistor a refuzat atunci, din solidaritate cu colegii protestatari.

 

 Călin Nistor, un procuror de forta

Nistor a fost procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Vâlcea cu grad profesional corespunzător de procur la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie. Apoi, a ocupat, prin delegare, funcţia de şef al Serviciului Teritorial Piteşti al Direcţiei Naţionale Anticorupţie pâna la numirea ca sef  interimar la DNA.


Nistor are o vechime în magistratură de 16 ani şi are la activ zeci de anchete. Din 2008, el a condus Serviciul Teritorial Anticorupţie (STA) din Piteşti şi a coordonat anchete care prin amploarea lor au depăşit judeţul Argeş. Cele mai răsunătoare dosare au avut ca punct de pornire ancheta în cazul omului de afaceri Cornel Penescu.

Pocurorii DNA au descoperit că acesta dădea mită mai multor funţionari locali, dar şi şefului Consiliului Judeţean Argeş, Constantin Nicolescu. Baronul local a fost trimis în judecată pentru două dosare de corupţie. Ancheta a ajuns la fostul primar al Craiovei, Antonie Solomon, căruia Penescu i-ar fi dat mită pentru a-l ajuta cu afacerea PIC.

Nu în ultimul rând, oficiali din FRF (Florin Prunea, Gheorghe Constantin) şi arbitri de top (Ionică Serea, Marcel Savaniu, Sorin Corpodea, Aurelian Bogaciu) au fost trimişi în judecată pentru trucarea unor meciuri. STA Piteşti i-a mai trimis în judecată şi pe alţi demnitari: fostul deputat Sorin Andi Pandele, fostul secretar de stat pentru problemele Revoluţionarilor, George Costin, şi pe Daniel Boda, fostul şef al Agenţiei Naţionale a Medicamentului.

Sursa: romanialibera.ro

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22