Pe aceeași temă
Instanta a respins inclusiv cererea liberarilor de sesizare a Curtii Constitutionale privind exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 101, alin 2 din Legea 115/2015 referitoare la alegerea autoritatilor administratiei publice locale.
E vorba de articolul care stabileste ca este ales primar candidatul care obtine cel mai mare numar de voturi exprimate si despre care avocatul liberalilor spunea ca poate fi corelat cu HG 51/2016 a carei anulare a fost ceruta instantei si care stabileste ca data pentru organizarea alegerilor locale ziua de 5 iunie 2016.
Decizia instantei nu este definitiva si poate fi atacata cu recurs in 48 de ore de la pronuntare cu privire la cererea de sesizare a Curtii Constitutionale si in cincisprezece zile prinvind solutia data pe fondul cauzei, adica la cea privind anularea hotararii de guvern.
Demersul PNL a fost justificat de suspiciunea ca hotararea amintita, de a organiza alegerile intr-un singur tur, i-ar favoriza pe primarii care sunt deja in functie si candideaza pentru un nou mandat. De asemenea, avocatul PNL motiva in fata instantei ca, in baza HG 51/2016, se va ajunge la paradoxul ca primarul care va castiga alegerile sa poate fi ales de o minoritate si cu mai putine voturi decat toti ceilalti candidati la un loc.
Solicitarea PNL a fost contestata pe parcursul procesului de reprezentantii Executivului, in speta de cei ai Ministerului Administratiei si Internelor si de cei ai Autoritatii Electorale Permanente, care au cerut deja instantei sa respinga cererea liberalilor pe motiv ca sesizarea acestora nu este suficient motivata.