Cabinetul Ciolos, in formare. Ce variante de ministri intra in calculele premierului

Tudor Despina | 13.11.2015

Dacian Ciolos se afla intr-un adevarat turneu politic de la nominalizarea sa pentru functia de premier de catre Iohannis. Ciolos a subliniat ca va iesi public cu o echipa guvernamentala la finalul saptamanii. Revista 22 va prezinta optiunile pe care premierul desemnat le-ar putea lua in calcul.

Pe aceeași temă

 

Trecem printr-o perioada cheie in societatea romaneasca. Tara a ajuns la un grad de maturitate care necesita o prezenta publica a guvernului astfel incat sa asigure legatura intre politic si societate. Acest lucru e asteptat de la viitorul guvern, sa aiba urechea aplecata la cei care au idei”, spunea Ciolos, marti, la Palatul Cotroceni, la cateva momente dupa ce a fost anuntat ca premier desemnat de Iohannis.

 

Pregatiri pentru investitura

 

Fostul comisar european pentru Agricultura s-a aratat constient de timpul limitat de care dispune (un an) si a tinut sa sublinieze disponibilitatea sa de a lucra cu Parlamentul asupra principalelor proiecte politice. De altfel, Ciolos e asteptat sa-si prezinte Cabinetul in Legislativ, la inceputul saptamanii viitoare, atunci cand va cere si votul de investitura.
 


 

De marti incoace, Dacian Ciolos s-a lansat intr-un tur al partidelor parlamentare pentru negocierea votului din Parlament in vederea intrarii de drept in functie a Executivului sau. “Asa e in democratie”, spunea ieri premierul desemnat, intre doua drumuri la sediile formatiunilor reprezentate in Legislativ.

 

Guvernul Ciolos, la bursa zvonurilor

 

Fara sa mai astepte pana la finalul saptamanii pentru a vedea numele concentrate in viitoarea echipa executiva, presa a inceput deja sa analizeze principalele optiuni pe care Ciolos le-ar putea avea in vedere. Astazi au iesit in evidenta doua nume pentru viitorul Cabinet.

 

E vorba despre Achim Irimescu la Agricultura si de Anca Paliu Dragu pentru portofoliul Finantelor Publice.

 

Numele lui Achim Irimescu a inceput sa fie pronuntat din ce in ce mai sigur dupa ce un alt nume vehiculat pentru Agricultura – cel al lui Mihail Dumitru – ar fi refuzat oferta. Achim Irimescu e ministru-consilier in cadrul Reprezentantei permanente a Romaniei la Bruxelles. El este, de asemenea, seful sectiei pentru Agricultura si reprezentantul Romaniei in Comitetul Special Agricol. A ocupat functia de secretar de stat in Ministerul Agriculturii intre mai 2012 si februarie 2014.

 

Anca Paliu Dragu este economist la Comisia Europeana si e data pe surse ca favorita pentru a prelua portofoliului Finantelor Publice, unul dintre cele mai dificile din Guvern.Dragu a lucrat in cadrul biroului local al FMI, dar si la BNR. Din 2013, ea este analist economic la Comisia Europeana, dupa ce timp de 11 ani a lucrat in cadrul biroului de la Bucuresti al FMI (2001-2013). Intre 1996-2001, Paliu Dragu a fost economist in cadrul BNR. 

 

Un alt nume vehiculat la Finante este cel al Danielei Gheorghe. In varsta de 58 de ani, Daniela Gheorghe e directoare de Resurse la Directoratul general de Buget din cadrul Comisiei Europene, potrivit Adevarul.

 

Unii ministri ar putea ramane pe functii

 

In alta ordine de idei, presa a inaintat – cu titlu de zvonuri inca neconfirmate – si alte nume ce ar putea fi luate in calcul de catre premierul desemnat Ciolos. E vorba despre fostul ministru al Fondurilor Europene din Guvernul Ponta, Marius Nica, el ar putea sa-si pastreze portofoliul si in Cabinetul Ciolos.

 

La Justitie, mai multe surse media o dau ca optiune viabila pe Laura Stefan, expert anticoruptie si reprezentant al ONG-ului Expert Forum. De altfel, Dacian Ciolos are in vedere si cateva optiuni statice la anumite portofolii. Astfel, la Educatie si Externe ar putea ramane ministiri cei doi care au detinut functiile si in Executivul Ponta. E vorba despre Sorin Cimpeanu – actualul premier interimar – la Educatie si de Bogdan Aurescu la Externe.

 

Mai mult, potrivit unor surse politice citate de cotidianul Romania Libera, daca va fi pastrata actuala structura guvernamentala, viitorul Executiv ar urma sa detina si un post de vicepremier, post ce i-ar putea reveni aceluiasi Sorin Cimpeanu.

 

In ce priveste mandatul de la Economie si Energie, jurnalistii de la Adevarul il dau ca posibil ministru pe Tudor Constantinescu. El este, incepand din Martie 2011, consilier principal in cadrul Directoratului General pentru Energie de la Comisia Europeana. Constantinescu a lucrat 11 ani la secretariatul Cartei Energiei de la Bruxelles si e doctor in politici energetice. El a lucrat, de asemenea, si la compania OMV Petrom ca lider de proiect pe eficienta energetica.

 

La Interne, sursele inainteaza doua nume: Constantin Dudu Ionescu, fost ministru de Interne in guvernarea CDR si actual consilier de stat al presedintelui Iohannis si Dan Dungaciu, director al Institututului de Stiinte Politice si Relatii Internationale al Academiei Romane. Insa, se pare ca Dungaciu si-ar dori mai degraba portofoliul de la Externe.

 

Si la Sanatate si Transporturi au fost vehiculate doua nume. E vorba despre doctorul Sorin Paveliu pentru Sanatate – fost parlamentar liberal, in prezent expert in politici de sanatate la Societatea Academica din Romania, ONG-ul condu de Alina Mungiu-Pippidi – si de europarlamentarul PSD Sorin Moisa. In varsta de 39 de ani, Moisa este de profesie economist. Intre 2002 si 2006 a fost consilierul politic al Delegatiei Comisiei Europene la Bucuresti. Incepand din Februarie 2010 a ocupat functia de adjunct al directorului de cabinet al Comisarului European pentru Agricultura, la acel moment insusi Dacian Ciolos.

 

Numele nu sunt fixate, in conditiile in care vorbim de o lista in formare, iar premierul desemnat a anuntat ca sambata va avea noi discutii cu partidele parlamentare. Un lucru este clar, data fiind presiunea foarte mare care apasa asupra sa, Dacian Ciolos are la dispozitie o singura sansa de a capitaliza increderea publica printr-un Cabinet contruit cu atentie si responsabilitate, intr-o logica diferita de stilul in care Bucurestiul a inteles sa faca politica pana acum.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22