Pe aceeași temă
Ca soluţii de austeritate, guvernul a decis, printre altele, reducerea salariilor bugetarilor cu 25% şi reducerea pensiilor şi a altor transferuri sociale cu 15%, pentru a permite creşterea economică şi pentru a încerca corecţia deficitelor structurale.
Aceste măsuri au un caracter temporar, până în 31 decembrie 2010, şi „sunt necesare pentru a crea premisele creşterii sănătoase a salariilor şi a pensiilor începând cu 2011“, a declarat premierul Emil Boc după şedinţa de guvern de duminică, 30 mai.
„Ceea ce facem noi în momentul de faţă este să readucem România pe drum. Acum a luat-o în afara şoselei, din perspectiva evoluţiei deficitelor bugetare şi a raportului între ce producem şi ce consumăm“, a mai spus Emil Boc, adăugând:
„Ne-am păcălit în 2007 - 2008 cu o creştere bazată pe împrumut şi pe consum, pe credit cu buletinul, care se întoarce acum împotriva noastră, pentru că nu a fost susţinută, din nefericire, de măsuri reale de creştere economică şi s-au accentuat deficitele“.
Potrivit articolului 114 din Constituţia României, guvernul îşi poate angaja răspunderea în faţa Camerei Deputaţilor şi a Senatului, în şedinţă comună, asupra unui program, a unei declaraţii de politică generală sau a unui proiect de lege. Executivul este demis dacă o moţiune de cenzură, depusă în termen de 3 zile de la prezentarea programului, a declaraţiei de politică generală sau a proiectului de lege, a fost aprobată cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor.
Dacă guvernul nu a fost demis prin eventuala moţiune de cenzură, proiectul de lege respectiv se consideră adoptat.