Cabinetul Ungureanu, cel mai tanar executiv dupa decembrie 1989

Fara Autor | 08.02.2012

Pe aceeași temă

Premierul Mihai Razvan Ungureanu a prezentat in timp record lista cabinetului sau tricolor PDL - UDMR - UNPR. Lista cuprinde 17 portofolii, din care noua sunt ocupate de PDL, patru de UDMR, doua de UNPR, precum si de doi independenti: Catalin Predoiu (Justitie) si Leonard Orban (Afaceri Europene).

Puteti vedea mai jos componenta noului cabinet, cel mai tanar din 1989 incoace, cu scurte biografii ale membrilor acestuia:

1. Marko Bela (UDMR) - vicepremier

Marko Bela (60 de ani) este un om politic roman de origine maghiara, fondator al Uniunii Democrate Maghiare din Romania, membru al Uniunii Scriitorilor din Romania si Ungaria. Din decembrie 2009 este vicepremier in ultimul guvern condus de Emil Boc. A publicat volume de poezie, inclusiv pentru copii, volume de eseuri si studii. A avut lucrari pe teme literar-artistice si politice publicate in tara si strainatate.

 
Din 1990 este senator de Mures. Din 1992 este liderul grupului parlamentar UDMR din Senat iar, din 1993, presedinte al acestei formatiuni politice. Ulterior a fost reales in aceasta functie la alegerile din anii 1995, 1999, 2003 si 2007. In 2011 a renuntat insa la presedintia formatiunii pe care a infiintat-o, lasandu-i locul lui Kelemen Hunor.
 
Obiective controversate, obiective indeplinite
De-a lungul activitatii sale politice, Marko Bela s-a facut remarcat prin sustinerea controversatei legi a statutului minoritatilor si prin promovarea autonomiei Tinutului Secuiesc. De asemenea, Marko Bela a venit cu ideea ca limba maghiara sa devina limba oficiala in Romania si disciplina obligatorie la scoala pentru copiii romani din zona judetelor Harghita si Covasna, majoritar maghiare.
 
Gratie lui Marko Bela si colegilor sai din UDMR, minoritatea maghiara a castigat in Romania drepturi importante precum cel de a studia in limba materna, de a fi judecati in aceeasi limba sau de a avea reprezentanti in administratia locala.
 
In plus, datorita calculelor politice, pentru ca partidele aflate la putere au avut nevoie mereu de un aliat in Parlament ca sa obtina majoritate, in perioada 1996-2008, UDMR a facut parte din fiecare guvernare. Formatiunea sa a ajuns iar la putere dupa alegerile prezidentiale din decembrie 2009, iar Marko Bela este vicepremier.
 
Anchetat de DNA
In noiembrie 2006, declaratia de avere a lui Marko Bela a intrat in atentia procurorilor anticoruptie, din cauza unor sume de bani obtinute in 2005 de la o editura ca drepturi de autor. Marko Bela a sustinut ca a castigat in 2005 din poezii suma de 90.000 de RON si 16.000 de forinti, in conditiile in care nu a publicat nicio carte. Marko Bela a explicat ca sumele incasate reprezinta bani din drepturi de autor pentru carti pe care urmeaza sa le scrie si sa fie publicate de Editura Bookart din Miercurea Ciuc si ca acestea vor fi difuzate si in Ungaria.
 
Pana la urma, in decembrie 2008, s-a aflat ca procurorii au inchis dosarul privind sumele obtinute de Marko Bela din drepturi de autor. DNA isi declinase competenta inca din aprilie 2008, iar Parchetul General a constatat ca faptele nu erau de natura penala.
 
 
 
2.  Gabriel Berca (PDL) - ministrul Administraţiei şi Internelor

Gaberiel Berca (43 ani) intrat în Parlament în 2008 ca membru PNL, partid din care a demisionat în 2010. A fost trei ani prefect, apoi a devenit, pentru câteva luni, şeful Secretariatului General al Guvernului.

 
Democrat-liberalul a fost prefect al judeţului Bacău începând cu ianuarie 2005 şi până în martie 2008, când a devenit şeful Secretariatului General al Guvernului, funcţie ocupată până în decembrie 2008, în Guvernul Tăriceanu. A fost ales senator pe lista PNL în alegerile din 2008. În iunie 2010, Berca a demisionat din PNL şi ulterior a fost numit preşedinte interimar al PDL Bacău. În Senat, Gabriel Berca este membru în Comisia pentru cercetarea abuzurilor, combaterea corupţiei şi petiţii.
 
Berca are un apartament în Bacău, din anul 2007, o masină marca Skoda. În anul 2010 a vândut o pe cele pentru o masină WW Passat, luat în leasing, cumpărat cu un avans de 16.894 de euro, în anul 2010 si care trebuie achitat în anul 2015, în valoare de 46 137.87 de euro. 

 

3. Bogdan Drăgoi (PDL) - ministrul Finanţelor

Bogdan Dragoi (32 ani) este, pentru a doua oara, secretar de stat in Ministerul Finantelor Publice (2009 - prezent, respectiv 2006-2007). A absolvit Tufts University, Fletcher din Boston, Massachusetts, cu distincţia Magna cum Laudae, fiind specializat în Relaţii Internaţionale şi Economie si este artizanul ieşirii României pe piaţa externă prin vânzarea de euro-obligaţiuni pe o perioadă de 5 ani, la un randament de 5,29%.

 
A fost consilierul ministrului Integrarii Europene, Anca Boagiu (aprilie - septembrie 2006), de unde a plecat la Finante, fiind numit secretar de stat la propunerea PD.
 
Dupa ce a fost schimbat de la Finante in 2007, cand PD a fost scos de la guvernare de premierul Calin Popescu Tariceanu, Bogdan Dragoi e numit director general economic in Primaria Bucuresti, in timpul mandatului lui Adriean Videanu, al carui apropiat este. A revenit in 2009 ca secretar de stat la Finante, fiind adus de Gheorghe Pogea, ministru la vremea aceea si partener de afaceri al lui Adriean Videanu. Din 2009, Bogdan Dragoi este responsabil de asigurarea finantarii bugetului national prin functia de sef al Trezoreriei.
 

4. Lucian Bode (PDL) - ministrul Economiei

Lucian Bode (37 ani) este deputat de Sălaj și, ca formație, inginer electromecanic. El este preşedinte al PDL Sălaj. În 1998 a absolvit Universitatea din Oradea, Facultatea de Electrotehnică şi Informatică, specializarea inginer electromecanic. De asemenea, are un masterat în „Managementul Securităţii în Societatea Contemporană”, la Facultatea de Istorie si Filozofie a Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca . În perioada 2001-2008 a fost inginer Electrica S.A., Sucursala de distribuţie a energiei electrice Zalău. A fost președintele sindicatului Electrica Zalău între 2003-2008.

Conform declarației de avere din iunie 2011, are o casă, în Sălaj, pe care și-a construit-o în regie proprie și conduce un Mercedes din 2003. Nu are economii mai mare de 5.000 de euro - plafonul de la care declararea acestora devine obligatorie. Are în schimb credite de 66.000 de euro în franci elvețieni și de 20.000 de lei.
 

 

5. Cristian Diaconescu (UNPR) - ministrul Afacerilor Externe

Cristian Diaconescu (52 de ani) a mai deţinut portofoliul Afacerilor Externe, în primul Guvern condus de Emil Boc, format de PDL şi PSD după alegerile parlamentare de la finalul anului 2008. Nici atunci nu era pentru prima dată când Diaconescu devenea ministru, el fiind, în perioada martie-decembrie 2004, ministru al Justiţiei în Cabinetul condus de Adrian Năstase, dupa o lunga cariera in diplomatie.

 
Dacă însă în 2008 Cristian Diaconescu era membru PSD şi a devenit ministru susţinut de social-democraţi, de această dată, el este numit ministru din partea UNPR, din calitatea de preşedinte de onoare al formaţiunii constituie de Gabriel Oprea şi în care se regăsesc numeroşi foşti membri PSD.
 
Cristian Diaconescu a plecat din PSD după Congresul din februarie 2010 la care a candidat la preşedinţie şi la care Victor Ponta a fost ales la şefia formaţiunii. Diaconescu a părăsit PSD în circumstanţe tulburi legate de o aşa-zisă monitorizare a lui de către o anumită grupare din partid. El s-a alăturat apoi grupului format în jurul lui Gabriel Oprea, fost lider PSD, care a pus bazele UNPR alături de alţi pesedişti cu state vechi. UNPR s-a lansat în 1 Mai 2010, Cristian Diaconescu fiind ales preşedinte de onoare al formaţiunii conduse de un trio din care mai fac parte Gabriel Oprea şi Marian Sârbu.
 

6. Alexandru Nazare (PDL) - ministrul Transporturilor

 
Mana dreapta in Ministerul Integrarii Europenea a Ancai Boagiu si succesorul ei la Ministerul de Transporturi, Alexandru Nazare (32 ani) a fost cel care, impreuna cu Boagiu, a facut lobby in statele membre UE pentru ratificarea Tratatului de Aderare a Romaniei la UE.
 
A fost consilier al lui Theodor Stolojan, ales eurodeputat, timp de trei luni, din august pana in octombrie 2009. Conform declaratiei de avere depusă în vara anului trecut, Nazare avea în conturi o sumă totală de aproximativ 43.000 de euro. Acesta nu are locuinte, terenuri sau autoturisme.
 
De origine din Onesti, Nazare a obtinut licenta in stiinte politice la Scoala Nationala de Stiinte Politice si Administrative din Bucuresti. Nu a fost implicat in scandaluri de coruptie.

 

7.  Laszlo Borbely (UDMR) - ministrul Mediului

László Borbély (57 ani) este un politician român de etnie maghiară, care îndeplinește în prezent funcțiile de deputat de Mureș în Parlamentul României și ministru al mediului în guvernul demisionar.

 
A absolvit Facultatea de Ştiinţe Economice din cadrul Universităţii Timişoara, în anul 1977, în 1985 a făcut studii postuniversitare la Academia de Studii Economice din Bucureşti, iar în 1991 un seminar postuniversitar la Universitatea din Salzburg. Din 2008 este doctorand la Universitatea Babeş Bolyai. Până în 1990 a fost economist.
 
Este membru UDMR din 1990, în prezent fiind vicepreşedinte executiv al Uniunii. În administraţia centrală, Laszlo Borbely a fost secretar de stat, ministru delegat şi ministru. Astfel, între 1996 şi 2000 a fost secretar de stat la Ministerul Lucrărilor Publice şi Amenajării Teritoriului. Între 2004 şi 2007. in cabinetul Adrian Nastase, a fost ministru delegat pentru Lucrări Publice şi Amenajarea Teritoriului. În perioada 2007 - 2008, Laszlo Borbely a fost ministru al Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Locuinţelor, iar din decembrie 2009 este ministrul Mediului in ultimul guvern Emil Boc.
 
Laszlo Borbely este parlamentar din 1990, aproape în toate legislaturile.

 

 

8. Cristian Petrescu (PDL) - ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului

Inlocuitorul Elenei Udrea este deputat PDL de Bucuresti in Comisia Nationala de Revizie si Control din 2011 si prim-vicepresedinte PDL Sector 3 din 2010.

 
Preşedinte al Asociaţiei Profesioniştilor de Turism din România, Cristian Petrescu (41 ani) s-a bucurat de banii acestui minister, din exterior. Asociaţia sa a primit de la ministerul Elenei Udrea fonduri europene nerambursabile de aproape 1,7 milioane de euro, pentru finanţarea a 7 proiecte, potrivit Ganfdul.

În vara anului trecut, trei proiecte primiseră deja banii - aproximativ 700.000 de euro. Este vorba despre promovarea a trei obiective turistice, "Drumul vechilor cetăţi dobrogene", "Traseu turistic Maramureş-Bucovina" şi "Trasee tursitice şi de agrement din Transilvania". Printre celelalte proiecte, care aşteptau încă să primească banii alocaţi, se numără "Drumul domnitorilor în ţinuturile moldoveneşti" şi "Traseele naturale în zonele carstice din Vestul Munţilor Apuseni".

În schimbul banilor, asociaţia lui Petrescu ar urma să se ocupe, printre altele, de tipărirea a 70.000 de ghiduri turistice şi a 210.000 de pliante sau de realizarea a 70.000 de DVD-uri multimedia.
 
In 2011, Cristian Petrescu (41 ani) a mentionat in declaratia de interese trei contracte de asistenta juridica incheiate de cabinetul de avocatura al sotiei cu Compania Nationala de Autostrazi. Potrivit declaratiei, cele trei contracte insumeaza 1,5 milioane euro. La rubrica “tipul contractului”, deputatul a mentionat: “Reprezentare si asistenta juridica in procedura de expropriere pentru A2 si A3”. Contractele au fost incheiate in 2004 si 2006, dar nu este clar daca ele s-au finalizat sau daca sunt inca in derulare. Serviciile casei de avocatura au fost contractate prin selectie de oferta, informeaza Hotnews.
 
Deputatul PDL a explicat ca, in baza contractelor incheiate cu CNADNR, casa de avocatura a sotiei sale a asistat Compania de Autostrazi in procedurile de exproprieri. 
 
Potrivit declaratiei de avere, Cristian Petrescu deţine un apartament în Bucureşti, precum şi un sfert dintr-un alt apartament.
Agripina Vintilescu, fosta sotie a lui Petrescu, deţine în acte peste un hectar de pădure în Valea Doftanei, judeţul Prahova, precum şi 400 de metri pătraţi de teren în Bucureşti, pe care cei doi şi-au ridicat o casă de locuit, si o casă de locuit în Bucureşti.

Cristian Petrescu mai deţine un autoturism Mercedes, un ceas evaluat la 3.800 de euro, bijuterii de 2.000 de euro. Anul trecut, a acordat un împrumut personal de aproximativ 20.000 de euro lui Iulian Dorobanţu. Deputatul nu declară nici un cont bancar deţinut.
 

 

9. Gabriel Oprea (UNPR) - ministrul Apărării

Liderul UNPR, generalul cu patru stele în rezervă Gabriel Oprea (51 ani), nominalizat ministru al Apărării, a activat multa vreme in PSD, partid pe care l-a parasit dupa ce a fost fortat sa demisioneze din primul guvern Boc (2008-2009).Oprea a fost mai puţin de o lună ministru al Administraţiei şi Internelor în Guvernul Boc I, între decembrie 2008 şi ianuarie 2009. El a demisionat, după 20 de zile de la numire, de la conducerea MAI, ca urmare a faptului că PSD i-a retras sprijinul politic întrucât nu s-a consultat cu partidul la numirea secretarilor de stat, inclusiv la a lui Virgil Ardelean la DGIPI.

În perioada 2003-2004, Oprea a fost ministru delegat pentru Administratia Publică, în Guvernul Năstase. El a deţinut, în perioada 2002-2003, şi funcţia de prefect al Capitalei. Înainte de 2002, el a mai deţinut funcţiile de preşedinte al Administraţiei Naţionale a Rezervelor de Stat, director adjunct al Colegiului Naţional de Apărare. El a fost ofiţer de justiţie militară şi ofiţer în Ministerul Apărării Naţionale. 
 
Gabriel Oprea este doctor în drept la Universitatea Bucureşti, a absolvit Colegiul Naţional de Apărare, cursul postuniversitar pe teme de securitate şi siguranţă naţională, Facultatea de Drept, Universitatea Bucureşti şi Şcoala militară de ofiţeri Sibiu, specializarea intendenţă. El este în prezent profesor universitar, conducător de doctorat la Academia Naţională de Informaţii.
 
Oprea a fost membru al PSD din 2003 până în 2009. El şi-a anunţat demisia din PSD, unde a fost lider al filialei Ilfov, la 15 ianuarie 2009, la două zile după ce a părăsit funcţia de ministru al Administraţiei şi Internelor. Gabriel Oprea  a devenit liderul UNPR in mai 2010. El a fost cooptat in  ultimul guvern Emil Boc in 23 decembrie 2009.
 

10. Kelemen Hunor (UDMR) - ministrul Culturii

Kelemen Hunor (44 ani) are calificările de medic veterinar şi profesor de filosofie. Şi-a început activitatea politică în 1997, când a fost numit secretar de stat în Ministerul Culturii, din partea UDMR, funcţie în care a rămas timp de patru ani.Din 2000 este deputat UDMR de Harghita şi membru în Comisia pentru cultură, arte, mijloace de informare în masă din Camera Deputaţilor. Totodată, din 2005 este membru UDMR în Biroul Permanent al Camerei, iar din 9 iunie 2007 - preşedintele executiv al UDMR.

La sfârşitul lunii octombrie 2009, Kelemen Hunor şi-a depus candidatura la alegerile prezidenţiale, susţinând modificarea Constituţiei în sensul eliminării prevederii potrivit căreia România este stat naţional. În urma primului tur al alegerilor, el a obţinut 3,83% din voturile electoratului.In decembrie 2009 a fost cooptat in ultimul guvern Boc, ca ministru al Culturii. 
 
La dezbaterea legii Agentiei Nationale de Integritate (ANI) s-a remarcat printr-o atitudine favorabila restrangerii atributiilor acesteia.

 

11. Cătălin Predoiu (independent) - ministrul Justiţiei

Ministrul desemnat al Justiţiei, Cătălin Predoiu (43 ani) a fost avocat, şef al Justiţiei în Guvernele Tăriceanu şi Boc şi este pe cale de a obţine din nou portofoliu la Justitie, pentru un al 4 lea mandat consecutiv.

A absolvit Universitatea din Bucureşti, Facultatea de Drept (licenţiat în Drept, 1991), Universitatea din Bucureşti, Facultatea de Drept (doctorat în Drept Comercial, summa cum laudae, 2004).El a urmat un program de instruire în practica dreptului comercial, la Baroul din Caen, în 1994. În perioada 1994 - 2007, a fost profesor de Drept Comercial, la Facultatea de Drept a Universităţii Bucureşti.
 
În perioada 1991 - 1995 a fost avocat, apoi până în 2005 asociat fondator al SCA Zamfirescu Racoţi Predoiu, iar din 2005 a devenit avocat asociat al SCA Zamfirescu Racoţi Predoiu (din 2005).
 
Predoiu a mai deţinut portofoliul Justiţiei în Cabinetul Tăriceanu, fiind numit în funcţie la 29 februarie 2008.La alegerile parlamentare din 30 noiembrie, Predoiu a candidat din partea PNL pentru un mandat de deputat într-un colegiu din Buzău, dar a fost surclasat de candidatul PSD.
 
În 22 decembrie 2008, Predoiu a fost numit, ca independent, ministru al Justiţiei în Guvermul Emil Boc I, el menţinându-se în funcţia după demisia în bloc, din 1 octombrie 2009, de la guvernare a membrilor PSD. Predoiu a deţinut în paralel şi funcţia de ministru interimar al Afacerilor de Externe. Al treilea mandat al lui Predoiu la Justitie a fost cel din guvernul Boc instalat in decembrie 2009 si s-a incheiat odata cu demisia cabinetului Boc la 6 februarie 2012.
 

12. Răzvan Mustea (PDL) - ministrul Comunicaţiilor

 

Razvan Mustea (34 ani) este seful Organizatiei de Tineret a PDL. Economist de meserie si lector universitar la Universitatea Romano-Americana din Bucuresti, 
 
Conform declaratiei de avere din 2011 are o casa, dobandita prin donatie, in suprafata de 672 de metri patrati in Voluntari, Ilfov (unde locuieste si premierul desemnat, Mihai Razvan Ungureanu) si un imobil in Bucuresti  in suprafata de 170 mp, doua terenuri, unul in Ilfov, altul in Bucuresti. 
 
Este proprietarul unui autoturism Porshe si are o colectie de ceasuri si bijuterii in valoare de peste 60.000 de euro. Anterior, Mustea a declarat venituri din chirii (spatii comerciale) de aproximativ 100.000 de lei pe an (aprox 20.000 de euro).  
 
El a fost consultant Superior management Strategic la S.C. MSR Consulting S.R.L (2006 - 2008) si coordonator al programului DeSales MBA Romania, Universitatea DeSales Pennsylvania, SUA (2007 - 2008).
 
Despre Razvan Mustea presa din Vrancea a scris ca este fiul lui Ionel Serban Mustea "unul dintre cei mai mari afaeristi locali" si ginerele politicianului vrancean Horia Furtuna.
 

 

13. Claudia Boghicevici (PDL) - ministrul Muncii

Claudia Boghicevici, vicepreşedintele Comisiei de Muncă din Camera Deputaţilor, deputat PDL de Arad . Numele ei a mai fost vehiculat pentru aceasta functie si cind la minister a fost numit Sebastian Lazaroiu. Pentru ea a facut un lobby intens Gheorghe Falca, aradean si el. Provenita din esalonul doi al garniturii de partid, Claudia Boghicevici nu a fost implicata in scandaluri de coruptie sau clientelism politic.

 

 

 

 

 

14. Cătălin Baba (PDL) - ministrul Educaţiei

44 de ani, secretar de stat in Ministerul Educatiei, conferentiar universitrar si decan al Facultatii de Stiinte Politice si Administrative, din cadrul Universitatii Babes-Bolyai. Potrivit declaratiei de interese din mai 2011, Catalin Ovidiu Baba este membru in Consiliul de Administratie al SRTV. In 2009, Catalin Baba a fost sef al Cancelariei premierului, iar dupa desfiintarea Cancelariei a fost consilier de stat al premierului.

Potrivit declaratiei de avere din aprilie 2011, cand era secretar de stat in cadrul aparatului propriu de lucru al prim-ministrului, Catalin Ovidiu Baba detine impreuna cu sotia 3.500 de metri patrati teren forestier in Faget, judetul Cluj, si un teren intravilan de 588 de metri patrati in Comuna Apahida din judetul  Cluj. Mai detine doua depozite bancare la ING Cluj Napoca, deschise in 2010, unul in valoare de 20.000 de lei si celalalt in valoare de 30.000 de euro. Catalin Baba mai are si un credit la BRD in valoare de 35.000 de euro, contractat in 2005 si scandent in 2030.

Potrivit declaratiei de avere din 2011, Catalin Baba a incasat in 2010 un salariu de peste 52.000 de lei de la Universitatea Babes-Bolyai, aproape 30.000 de la Ministerul Educatiei (de la inceputul anului 2010 si pana in iulie 2010), 19.519 lei de la Secretariatul General al Guvernului din iulie pana in decembrie 2010). Sotia sa, Alina Baba, a castigat 10.351 de lei de la S.C. Nagual SRL si 38.315 lei dintr-un PFA.
 
Catalin Baba s-a aflat in conflict deschis cu Andrei Marga, care l-a acuzat de conflict de interese si de coruptie, fara a putea insa sa dovedeasca nimic. In momentul de fata, Baba este unul dintre candidatii conducerea UBB impotriva unor candidatii sustinuti de Andrei Marga, care in urma legii Funeriu nu mai poate ocupa o functie de conducere.
 
 
15.  Ritli Ladislau (UDMR) - ministrul Sănătăţii
 
Ritli Ladislau (63 ani) a fost ministru al Sanatatii in guvernul Boc, incepand de la 17 august, 2011, dupa demisia lui Attila Cseke.
 
A absolvit Facultatea de Medicină din Timişoara în 1973 ca şef de promoţie. Pana la data preluarii conducerii Ministerului Sanatatii, Ritli a fost directorul medical al Spitalului Clinic Municipal  "Dr. Gavril Curteanu" din Oradea. El a fost implicat in scandalul celor 20 de bebelusi morti de la Maternitatea Oradea.  
 
In primul trimestru din 2002, la Maternitatea Oradea, 20 de bebelusi au murit in conditii suspecte. Ca urmare a materialelor publicate in presa pe acest subiect, Inspectoratul de Politie al judetului Bihor s-a sesizat din oficiu in acest caz. Ritli Ladislau, pe atunci sef al Directiei de Sanatate Publica Bihor, a fost demis, de ministrul Sanatatii de atunci, Daniela Bartos. O comisie de control a ministerului s-a deplasat la Oradea ca sa investigheze cazul. Ulterior, ministrul Sanatatii Daniela Bartos a declarat ca decesele s-au inregistrat din cauza infectiilor intraspitalicesti, mentionand ca astfel de nereguli au mai avut loc la maternitatea oradeana. Ca urmare a verdicutului dat de Colegiul Medicilor Bihor si a cercetarilor efectuate, a fost dispusa neinceperea urmaririi penale in acest caz.
 
 
16. Stelian Fuia (PDL) - ministrul Agriculturii
 
Actualul presedinte al Comisiei pentru agricultura din Camera Deputatilor PDL, Stelian Fuia a mai fost propus pentru portofoliul Agriculturii in iunie 2011. Este doctor în ştiinţe agricole, titlu obţinut în 1999. În acelaşi an, a făcut cursuri de marketing şi management la Harvard şi la Universitatea Kellogg din Chicago. 
 
Fuia a fost acuzat de implicare in trafic de armament, introducerea in tara a culturilor agricole modificate genetic, sarcasm cu privire la decesul unui angajat, afaceri extrem de banoase, dar si dubioase cu statul, presiuni, santaje, amenintari si alte asemenea. 
 
Lui ii apartine ideea reducerii impozitului unic pe profit de la 16% la 12%, in scopul redresarii economice a tarii noastre, raportat la situatia de criza totala pe care o traverseaza.
 
Deputatul a mai fost acuzat de Agentia Nationala de Integritate, privind un flagrant conflict de interese si unele declaratii false in acte publice, scapand in cele din urma de anchetele Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie. 
 
Stelian Fuia a ajuns deputat de Calarasi in 2007, luandu-i locul liberalei Adina Valean (sotia lui Crin Antonescu), care a fost aleasa europarlamentar si a devenit presedinte al Comisiei pentru agricultura la 9 septembrie 2010 si presedinte al PDL Calarasi la 29 ianuarie 2011, dupa ce l-a invins pe contracandidatul sau, Marian Dinulescu. 
 
 
17. Leonard Orban (independent) - ministrul Afacerilor Europene
 
Leonard Orban (50 ani) a fost propus pentru un al doilea mandat la conducerea Ministerului Afacerilor Europene, după o carieră pe care a dedicat-o, în ultimii 19 ani, exclusiv problematicii UE, el fiind "omul credibil la Bruxelles".
 
Cariera lui Leonard Orban s-a axat, începând din 1993, pe problematica europeană. Printre realizările sale, Orban însuşi menţionează semnarea, în calitate de negociator-şef cu Uniunea Europeană, împreună cu preşedintele României, primul-ministru şi ministrul Afacerilor Externe, a Tratatului de aderare a României la Uniunea Europeană, la 25 aprilie 2005, într-o ceremonie desfăşurată în Luxemburg.
 
Leonard Orban a fost primul comisar european al României, funcţie pe care a ocupat-o timp de trei ani, in perioada 2007-2009. La 9 martie 2010, Orban a fost numit consilier prezidenţial pe probleme de afaceri europene.
 
 
 
 

 

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22