Calcul: Fiecare deținut din “promoţia Toader” care recidivează ne mai costă 22.000 de euro

Redactia | 16.07.2018

Cazul recidivistului, care după ce a beneficiat de eliberarea din închisoare în baza recursului comnesatoriu si sambata a ranit doua persoane și a accidentat alte cinci masini, ridică problema costurilor acestor infractori in libertate.

Pe aceeași temă

 

 

Discursul obisnuit al coaliției PSD-ALDE este legat de costurile pe care le suporta statul, adica bugetul, de infractorii care sunt condamnati la închisoare cu executare. Însă politicienii care vor pedepse cat mai usoare și icat mai putine infractiuni in codul Penal nu iau în calcul de costurile pe care le genereaza un infractor aflat în libertate.

 

Astfel, Gheorghe Iancu, zis Mincă a prins duminică seară după 30 de căutări și după ce fusese dat în urmărire generală și în consemn la frontieră. A fost arestat preventiv sub patru acuzații de: vătămare corporală din culpă, conducerea unui vehicul fără permis de conducere, părăsirea locului accidentului şi punerea în circulaţie sau conducerea unui vehicul neînmatriculat.

 

Prejudiciul material produs de recidivist (persoanele rănite şi maşinile distruse), toate acţiunile investigative ale poliţiei de scotocire şi căutare, interogatorii, transport la parchet şi instanţă, cazarea supectului în arestul poliţiei şi cheltuielile viitoare cu anchetarea şi judecarea recidivistului reprezintă costuri estimate la o medie de 22.000 de euro, a explicat pentru G4media.ro Sorin Dumitraşcu, liderul sindicaliştilor din penitenciare.

 

Italienii au făcut astfel de studii după eşecul recursului compensatoriu de la ei. Potrivit statisticilor, în jur de 60-70 la sută dintre deţinuţii eliberaţi în Italia au recidivat după 1-3 ani de la punerea în libertate. Aşa că italienii au studiat problematica şi au estimat că fiecare deţinut eliberat care a recidivat a costat statul în jur de 27.000 de euro.

 

Experţii români din domeniu au preluat metoda şi au estimat costurile per recidivist la 22.000 de euro în România. Potrivit lui Sorin Dumitraşcu, de la intrarea în vigoare a recursului compensatoriu, din 19 octombrie 2017 până în prezent, au fost puşi în libertate înainte de termen în jur de 6000 de deţinuţi. “Noi estimăm că vor fi până la 8000 în octombrie când se va împlini un an, deja s-a depăşit puţin cifra de 6000. Este vorba de criminali, tâlhari, hoţi. Toţi au beneficiat de reducerea pedepsei cu o cincime în baza recursului compensatoriu”, a declarat el pentru G4media.ro.

 

Dintre ei, potrivit datelor statistice, cam 4500-4700 se vor întoarce în penitenciare în următorii ani. “Rata de recidivă e ca şi în Italia, e cam la fel peste tot, de 60-70 la sută. Efectele le vom vedea cam între 1 şi 3 ani de la punerea în libertate întrucât nu recidivează imediat şi mai este şi durata de <> a lor de către Justiţie, până se întorc în penitenciar cu sentinţe definitive. Ce am făcut noi cu acest act de clemenţă a fost să mai adăugam practic o promoţie de infactori. E ca la stocurile din hipermarketuri, cu cât le dai drumul mai repede, cu atât se întorc mai repede, pentru că această rată de recidivă este constantă cumva”, a explicat Dumitraşcu.

 

“La fiecare recidivist adăugaţi cel puţin o victimă şi costuri în jur de 22.000 de euro pentru fiecare dintre ei, reprezentând prejudicii fizice, morale, materiale, cheltuieli de <> a lor de către sistemul de poliţie şi justiţie şi costuri economice pentru întreaga societate”, a explicat Sorin Dumitraşcu.

 

Recursul compensatoriu promovat și susținut la inițiativa ministrului Justiției, Tudorel Toader

 

Legea 254/2013 privind executarea pedepselor a fost modificată anul trecut prin legea nr. 169/2017. Potrivit acestei legi, deţinuţii care au executat pedeapsa în condiţii necorespunzătoare beneficiază de o reducere de 6 zile pe lună din pedeapsa aplicată.

 

Condiţii “necorespunzătoare” înseamnă că deţinutul nu a avut la dispoziţie un spaţiu propriu de cazare cu o capacitate de 4 metri cubi aer, potrivit standardelor europene. CEDO a obligat România printr-o decizie-pilot să rezolve această problemă a supra-aglomerării închisorilor, însă nu a impus şi cum, adică fie prin construirea de noi penitenciare şi spaţii de deţinere, fie prin despăgubirea financiară a deţinuţilor care au fost ţinuţi în spaţii mai mici de 4 mc sau prin eliberarea lor mai rapidă din închisori (soluţia aleasă de România).

 

Recursul compensatoriu a fost susţinut de ministrul Justiţiei Tudorel Toader. Mai mult, el a avansat şi soluţia despăgubirii financiare a deţinuţilor care au stat în condiţii proaste de la data deciziei-pilot a CEDO până la implementarea soluţiei privind eliberarea mai rapidă. Toader a avansat soluţia italiană de despăgubire a acestor deţinuţi cu sume între 5 şi 8 euro pentru fiecare zi de detenţie în condiţii neconforme cu standardele europene.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22