Pe aceeași temă
De indata ce ministerul Justitiei va trimite la Senat cererea privind retinerea si arestarea preventiva a senatorului PSD Dan Sova, aceasta va fi tratata cu maxima celeritate, a declarat vineri presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu.
”De îndată ce cererea va sosi la Senat, va fi tratată cu maximă celeritate, dacă va sosi astăzi, sau săptămâna viitoare”, a afirmat preşedintele Senatului, precizând că şedinţa Biroului Permanent al Senatului va lua în analiză această solicitare, aşa cum se procedează de obicei.
Tariceanu a mai arătat că solicitarea care îl priveşte pe senatorul Dan Şova, împreună cu dosarele, vor fi înaintate comisiei juridice, pentru un punct de vedere, iar ulterior, plenul va lua hotărârea privind încuviinţarea cererii de reţinere şi arestare preventivă, potrivit Mediafax.
”Aceste proceduri nu depind de dorinţa mea. Nu confundaţi rolul de preşedinte al Senatului, nu sunt conducătorul instituţiei ca managament, deciziile sunt luate de Biroul Permanent şi de plen. Cred că în astfel de situaţii, de o asemenea gravitate, precum arestarea preventivă, deciziile nu se iau bătând din palme. Dacă componenta administrativă poate fi pusă pe repede înainte, când e vorba de analiza comisiei juridice, acolo trebuie făcută fără presiune”, a mai spus seful Senatului.
DNA cere arestarea preventiva a lui Dan Sova,fost ministru al Transporturilor, in dosarul “Rovinari-Turceni”. Sova este acuzat de trei fapte de complicitate la abuz in serviciu, intr-un caz in care prejudiciul se ridica la peste 71 de milioane de lei.
Context
Arestarea este cerută în dosarul în care Dan Șova DNA l-a pus sub urmărire penală la 13 august 2014, alături de un fost director general al Complexului Energetic Turceni (CET), Dumitru Cristea și Dan laurențiu Ciurel, fost director general la Complexul Energetic Rovinari SA (CER).
La momentul respectiv, DNA anunța că se efecetuează acte de urmărire penală și față de alte persoane.
Presa a speculat că printre persoanele implicate în acest caz ar putea să fie și premierul Victor Ponta, partener de afaceri al lui Șova, întrucât într-un raport de anul trecut al Inspecției Judiciare a CSM numele acestuia apărea în două dosare legate de Complexurile Energetice Turceni si Rovinari.
Actualul senator a negat însă că Victor Ponta i-ar fi fost partener în SC Șova și Asociații, la vremea respectivă, așa cum l-a acuzat public Monica Macovei, și a declarat că procurorii nu i-au pus nicio întrebare despre premier, în timpul audierii sale în dosarul CET.
Prejudiciul calculat de procurorii anticorupție în acest caz este de peste 71 de milioane de lei.
Prejudiciul de la Complexul Energetic Rovinari SA (CER) s-ar ridica la peste 82 de milioane de lei.
Valoarea contractelor obținute de SCA „Șova și Asociații” de la CET se ridică la 3.455.754 lei, bani considerați foloase necuvenite.
Faptele concrete de care este acuzat în dosar, conform DNA:
1. În perioada ianuarie – 14 februarie 2008, cu știință, în contextul unui litigiu dintre Complexul Energetic Rovinari (CER) și ICM - SC pentru Închiderea - Conservarea Minelor SA, a insistat pe lângă directorul general al CER, să încheie un contract de asistență juridică cu privire la respectivul litigiu, contribuind astfel la decizia directorului de a încheia nelegal contractul de asistență juridică, la data de 14 februarie 2008, între Complexul Energetic Rovinari CER și SCA „Șova și Asociații”. De asemenea, a conceput termenii și condițiile respectivului contract, totodată semnându-l din partea SCA „Șova și Asociații”, contract în urma căruia societatea de avocați a obținut suma de 1.071.336,80 lei (inclusiv onorariul de succes).
2. În perioada ianuarie – 13 februarie 2008, cu știință, în contextul litigiului dintre CET și ICM - SC pentru Închiderea - Conservarea Minelor SA, a insistat pe lângă Cristea Dumitru să încheie un contract distinct de asistență juridică cu privire la respectivul litigiu, contribuind astfel la decizia acestuia de a încheia nelegal, la data de 13 februarie 2008, contractul de asistență juridică între CET și SCA „Șova și Asociații”; de asemenea, a conceput termenii și condițiile respectivului contract, totodată semnându-l din partea SCA „Șova și Asociații”, obținând folos necuvenit pentru societate de 1.242.018 lei (inclusiv onorariul de succes).
3. În perioada ianuarie – 14 februarie 2008, cu știință, în contextul unui alt litigiu, dintre Complexul Energetic Rovinari (CER) și ICM - SC pentru Închiderea - Conservarea Minelor SA, a insistat pe lângă directorul general al CER, să încheie un contract de asistență juridică cu privire la respectivul litigiu, contribuind astfel la decizia directorului de a încheia nelegal contractul de asistență juridică, la data de 14 februarie 2008, între Complexul Energetic Rovinari CER și SCA „Șova și Asociații”. De asemenea, a conceput termenii și condițiile respectivului contract, totodată semnându-l din partea SCA „Șova și Asociații”, contract în urma căruia societatea de avocați a obținut suma de 1.071.336,80 lei (inclusiv onorariul de succes).
Comentarii 0