Calin Popescu Tariceanu sustine ca votul dat in cazul Dan Sova nu poate fi reinterpretat. Seful Senatului afirma ca modificarile la Regulament nu se aplica retroactiv

T.d. | 31.03.2015

Pe aceeași temă

Votul dat de senatori in cazul Dan Sova nu poate fi reinterpretat, considera presedintele Senatului. Calin Popescu Tariceanu sustine ca, desi in acest moment se recurge la o punere in acord a Regulamentelor celor doua camere parlamentare cu Legea Fundamentala a tarii, acest lucru nu impune o aplicare retroactiva a noilor prevederi.

"Regulamentul a fost modificat la comisia de regulament, trebuie această modificare aprobată de plen, pasul următor fiind publicarea în Monitorul Oficial. De abia după ce se publică în Monitorul Oficial, el devine efectiv, până atunci nu poate fi făcut nimic”, arata Tariceanu.

Seful Senatului a subliniat faptul ca noile prevederi nu se vor aplica retroactiv, astfel incat sa fie modificat rezultatul in cazul senatorului PSD Dan Sova.

“Presupunând că până mâine regulamentul va fi aprobat şi publicat, ceea ce în termeni realişti şi concret este imposibil, am putea spune că votul de mâine în ceea ce–l priveşte pe senatorul Vâlcov să fie dat pe noul regulament, dar în privinţa votului dat pentru dopmnul Şova, votul a fost dat, nu se mai poate aplica acum noul regulament, el capătă aplicare în viitor", a argumentat Tariceanu.
 

Senatorii se pun in acord cu Legea, dupa ce l-au scapat pe Sova

Senatorii au demarat procedurile de modificare a Regulamentului Senatului si a Statutului deputatilor si senatorilor in privinta cererilor de retinere si arestare preventiva.

Curtea Constitutionala a decis acum 7 ani ca hotărârile Parlamentului, în contextul cererilor DNA de începere a urmăririi penale, se adoptă cu votul majorităţii deputaţilor sau senatorilor prezenţi. In schimb, articolul 173 din Regulamentul Senatului si art. 42 din Statutul deputaţilor şi senatorilor, prevad ca aceste cereri se aproba cu votul unei majorităţii calculate in raport cu numărul total de senatori si deputati.

De altfel, Comisia de Regulament a Senatului a modificat, marţi, articolul 173 din Regulament, potrivit Romania Libera.

Articolele pe care senatorii vor sa le modifice sunt cele care le-au permis sa respingă solicitarea DNA privind reţinerea şi arestarea preventivă a lui Dan Şova, invocând necesitatea unei majorităţi calificate, adică 85 de voturi, fiind înregistrate doar 79 de voturi ”pentru”, 67 de voturi ”împotrivă” şi cinci voturi anulate. Tariceanu, preşedintele Senatului a explicat că decizia a fost luată în baza articolului 24 din Statutul deputaţilor şi senatorilor şi a articolului 173 din regulamentul Senatului.

Solicitarea DNA a fost respinsă în baza articolului 173 din Regulamentul Senatului şi a articolului 24 din Statutul deputaţilor şi senatorilor, legea 96/2006. Senatorii au decis sa modifice aceste articole din cauza neconcordanţei lor cu articolul 76, alineatul 2, din Constitutia Romaniei.

Luni, senatorii au decis, cu 117 voturi ”pentru”, unul ”împotrivă” şi o abţinere trimiterea la Comisia de Regulament a propunerii de punere în acord cu prevederile Constituţiei a articolului 173 din regulamentul Senatului, astfel încât cererile de reţinere şi arestare preventivă să fie luate cu majoritate simplă (jumătate plus unu din numărul senatorilor prezenţi).

Curtea Constitutionala a Romaniei a decis sa analizeze sesizarile primite in privinta votului dat de Senat in cazul Dan Sova intr-o sedinta care va avea loc in 8 aprilie. Curtea a primit trei sesizari in aceasta privinta, de la PNL, de la CSM si de la Klaus Iohannis, presedintele Romaniei. Cele trei sesizari scot in evidenta faptul ca exista un conflict de natura constitutionala in privinta acestui vot, intre puterea judecatoreasca si cea legislativa.

CITESTE SI:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22