Pe aceeași temă
Magistratul Camelia Bogdan a depus, joi, la Completul de 5 judecatori de la Inalta Curte de Casatie si Justitie o contestatie in anulare impotriva deciziei definitive prin care a fost sanctionata disciplinar.
Decizia de sancționare disciplinară a sa fusese luată la un scor foarte strâns în completul de cinci: trei judecători au fost pentru și doi împotrivă, scrie ziare.com.
Camelia Bogdan cere rejudecarea recursului și anularea sentinței definitive prin care a fost sancționată disciplinar cu mutarea la instanța din Târgu Mureș având ca prim motiv faptul că decizia este semnată de magistratul-asistent fapt care, spune Bogdan, i-ar fi încălcat dreptul la un proces echitabil.
"Este de notorietate ca, potrivit art. 426 C.pr.civ, hotararea se redacteaza de unul dintre judecatorii care au participat la solutionarea cauzei si se semneaza de toti membrii completului de judecata. In caz de impiedicare a unuia dintre acestia, hotararea se semneaza in locul sau de presedintele completului, iar daca nici acesta nu poate semna, hotararea se semneaza de presedintele instantei", arata Camelia Bogdan.
De asemenea, sentința ignoră o decizie ANI, favorabilă magistratului, iar doi dintre magistrați ar fi fost, de fapt, în incompatibilitate la judecarea sa, spune Camelia Bogdan. E vorba de judecătorii Gabriela Elena Bogasiu și Mihaela Tabarca.
In cazul Gabrielei Bogasiu, judecatoarea este formator remunerat al CSM, "fiind intr-un raport de drept privat cu aceasta institutie, deoarece este colaborator formator al INM si remunerat de catre CSM", spune Bogdan.
”(...) Lipsa de impartialitate a dumneaei mai rezulta din imprejurarea ca in exercitarea atributiilor de presedinte al completului care m-a condamnat pe nedrept la executarea unei sanctiuni ilegale pentru o abatere inexistenta m-a acuzat pe nedrept ca as dori sa o inregistrez. Totodata, spre sfarsitul sedintei de judecata, atunci cand domnul Mugur Ciuvica a luat cuvantul fara ca doamna presedinte sa ii fi incuviintat in prealabil interventia, si m-a intrebat daca doresc sa il arestez, doamna presedinte Bogasiu a replicat cu voce destul de pronuntata auzindu-se in primul rand expresia: Te aresteaza D...u! Te aresteaza la D...u!, fiind necesara audierea inregistrarii sedintei de judecata pentru a vedea daca expresia cu caracter injurios de natura a stirbi prestigiul instantei supreme mi-a fost adresata mie sau domnului reprezentant al intervenientei GIP, Mugur Ciuvica", arata Camelia Bogdan.
In cazul judecatoarei Mihaela Tabarca, aceasta la doua zile dupa pronuntarea deciziei ar fi fost gratificata prin pronuntarea unui Laudatio de catre magistratul fondului Evelian Oprina (membru CSM-n.red.) cu ocazia decernarii unor premii stiintifice.
Un alt motiv invocat de judecătorul Camelia Bogdan este faptul că ar fi fost privată de o judecata impartiala, "aspect ce deriva din tratamentul discriminatoriu la care am fost supusa de cele trei doamne judecator, care au ignorat practica unitara a Inaltei Curti de Casatie si Justitie in ipotezele in care nu se retine cumulul de functii." Este vorba de faptul ca, intr-un caz similar, Curtea Supremă nu a reținut abaterea.