Camera Deputaților a adoptat cu voturile PNL și PSD poziția Senatului contra moțiunii de cenzură

Redactia | 14.09.2021

Biroul Permanent al Camerei Deputaților a votat, marți, același punct de vedere adoptat de BP al Senatului în privința conflictului juridic între Parlament și Guvern

Pe aceeași temă

Este vorba de speța în care CCR trebuie să se pronunțe dacă moțiunea de cenzură față de Cabinetul Cîțu a fost depusă în mod constituțional. Această decizie a fost votată de PNL și PSD. Punctul de vedere al Comisiei de Constituționalitate din Senat susține că moțiunea de cenzură inițiată de USR PLUS și AUR a fost depusă cu nerespectarea dispoziţiilor constituţionale. Totodată, președintele Senatului, Anca Dragu, spune că va trimite un punct de vedere diferit față de cel al Biroului Permanent.

Documentul cu punctul de vedere al Senatului a trecut cu 9 voturi pentru și 3 împotrivă în BP al Camerei Deputaților.

„Au fost trei propuneri. Colegii de la AUR au propus un punct de vedere și al Comisiei de Constituționalitate de la Cameră. Domnul vicepreședinte Grindeanu a explicat că sunt alte atribuții ale celor de la Cameră față de cei de la Senat. Această propunere a căzut la vot.

A fost o propunere din partea colegilor de la USR ca un punct de vedere să fie cu acordul celor de la Comisia Juridică și de la Comisia de Constituționalitate. Această propunere a picat la vot.

A fost și propunerea de a ne însuși punctul de vedere a Comisiei de Constituționalitate de la Senat, aprobată de Biroul Permanent”, a declarat Florin Roman, care a prezidat ședința Biroului Permanent al Camerei Deputaților, în locul lui Ludovic Orban.

Întrebat dacă a fost trimis un punct de vedere, conform procedurii, de la Departamentul Legislativ al Camerei Deputaților, Roman a răspuns: „Am întrebat dacă acest punct de vedere este finalizat și mi s-a răspuns că nu avem nimic finalizat”.

Chestionat de presă pe ce bază a fost luată această decizie de către Biroul Permanent al Camerei Deputaților, acesta a spus: „A fost o informare pe care am făcut-o colegilor din Biroul Permanent iar în baza acestei informări s-a luat decizia suplimentării ordinii de zi și colegii au luat această decizie”.

Preşedintele Senatului, Anca Dragu, a anunţat marţi că va trimite Curţii Constituţionale două puncte de vedere - unul al Comisiei de resort, însuşit de Biroul permanent, şi altul în nume personal.

"Punctul de vedere a trecut în Comisia de constituţionalitate cu 8 la 3 voturi, iar în Biroul permanent a trecut cu 9 la 4. Este punctul de vedere însuşit de Biroul permanent. A fost solicitarea de a adăuga opinia USR PLUS la acest punct de vedere, dar a fost respinsă. Ca atare, pentru prima dată, Biroul permanent trimite către CCR un punct de vedere defavorabil Senatului. PSD, PNL şi UDMR au votat pentru acest punct de vedere al Comisiei de constituţionalitate", a afirmat Dragu după şedinţa conducerii Senatului.

Ea a precizat că punctul său de vedere, ca preşedinte al Senatului, va fi transmis CCR cel târziu miercuri dimineaţă.

"Vom explica că ceea ce susţine Guvernul este incorect, informarea Guvernului a avut loc atunci când am avut Birouri permanente întrunite. Timp de 4-5 zile, aceste Birouri nu s-au întrunit. Ei invocă faptul că nu a fost informat Guvernul în aceeaşi zi, dar cutuma spune că informarea Guvernului se face ataşându-se calendarul stabilit pentru moţiunea ce a fost depusă. Noi, pe 3 septembrie, nu am avut un calendar, nici pe 4, nici pe 5, nici pe 6. (...) Procedural, eu, ca preşedinte, pot să trimit un punct de vedere către CCR. Aşteptăm decizia CCR pe sesizarea formulată de Guvern", a adăugat Dragu.

Comisia de constituţionalitate a Senatului solicită CCR, în punctul de vedere, să constate existenţa unui conflict juridic de natură constituţională dintre Parlament şi Guvern.

"Biroul permanent al Senatului susţine că moţiunea de cenzură cu titlul: «Demiterea Guvernului Cîţu, singura şansă a României de a trăi!» a fost iniţiată şi depusă cu nerespectarea dispoziţiilor constituţionale ale art.113 alin.(2) din Constituţia României şi, în consecinţă, solicită Curţii Constituţionale să constate existenţa unui conflict juridic de natură constituţională dintre Parlamentul României, pe de o parte, şi Guvernul României, pe de altă parte, şi să admită sesizarea formulată de prim-ministrul României", se arată în punctul de vedere al Comisiei de constituţionalitate.

Premierul Florin Cîţu a depus la Curtea Constituţională o sesizare cu privire la existenţa unui conflict juridic de natură constituţională dintre Parlament şi Guvern pe tema moţiunii de cenzură a USR PLUS şi AUR, în care se invocă o conduită "neconstituţională, deopotrivă neloială şi abuzivă, faţă de autoritatea executivă", întrucât moţiunea de cenzură a fost iniţiată, depusă şi comunicată cu "încălcarea dispoziţiilor constituţionale ale articolului 113 alineat (2) din Constituţie".

Parlamentul și Guvernul trebuie să trimită la CCR punctele de vedere referitoare la sesizarea Executivului pe moțiunea de cenzură până pe 15 septembrie. Judecătorii constituționali vor stabili ulterior când va avea loc ședința de judecată.

-știre inițială-

Liderul deputaţilor USR PLUS, Ionuţ Moşteanu, a declarat marţi că este "inacceptabil" că în Comisia de constituţionalitate a Senatului s-a decis să fie transmis Curţii Constituţionale un punct de vedere favorabil sesizării CCR de către Guvern pe tema moţiunii de cenzură, menţionând că preşedinţii celor două Camere trebuie să aibă un punct de vedere propriu în care să apere instituţiile pe care le reprezintă. PNL vrea să voteze același punct de vedere în Camera Deputaților pentru a fi trimis către CCR. Moșteanu susține că liberalii au această inițiativă împreună cu PSD, iar că documentul nu a fost consultat în prealabil cu altcineva.

„Orban a dat bir cu fugiții. PNL și PSD bagă acum pe ordinea de zi în Biroul Permanent, pe șestache, punctul de vedere al Camerei Deputaților către CCR. Document pe care nu l-a văzut nimeni în afară de ei. Încă un blat ordinar. E mai rău ca pe vremea lui Dragnea”, scrie Ionuț Moșteanu, pe Facebook.

Anterior, acesta se declarase revoltat de poziția Senatului față de conflictul constituțional cu Guvernul, sesizat de Executiv, în care camera parlamentară nu s-a apărat.

"Am văzut un punct de vedere trecut prin Comisia de constituţionalitate de la Senat legat de cum vede Senatul sesizarea făcută de Guvern pe conflictul de la CCR. Este prima dată când una din Camere spune că «da, am greşit». Este inacceptabil. Preşedinţii celor două Camere au atributul de a sesiza CCR în caz de conflict constituţional, tot ei trebuie să se şi apere, sunt liberi să-şi exprime punctul de vedere.

Noi pregătim un punct de vedere suplimentar la grup. Le cerem ambilor preşedinţi să aibă un punct de vedere propriu pentru apărarea acestei instituţii. Dincolo de faptul că sunt membri de partid, ambii preşedinţi reprezintă aceste instituţii - Senatul şi Camera Deputaţilor. Nu putem permite acestei noi alianţe toxice PNL - PSD să facă agenda Senatului şi practic să pună beţe în roate în continuare acestei moţiuni", a afirmat Moşteanu.

El a adăugat că judecătorii constituţionali trebuie să ia în considerare toate punctele de vedere.

"CCR va judeca faptele şi, din punctul nostru de vedere, faptele sunt foarte clare: deputaţii unei minorităţi nu pot fi împiedicaţi să depună o moţiune de cenzură. O moţiune de cenzură nu poate fi golită de conţinut, nu poate fi blocată. Exact acesta este scopul unei moţiuni de cenzură: să se verifice din când în când dacă guvernul mai are susţinere parlamentară sau nu. Atât de simplu: se merge la vot, cine vrea să ţină Guvernul în picioare nu votează, cine vrea să-l dea jos votează", a menţionat Moşteanu.

Comisia pentru constituţionalitate de la Senat a adoptat, marţi, un punct de vedere favorabil premierului Florin Cîţu în privinţa sesizării CCR pe tema moţiunii de cenzură, 8 parlamentari PNL, PSD şi UDMR votând în susţinerea existenţei unui conflict constituţional, în timp ce cei 3 reprezentanţi ai USR şi AUR au votat împotrivă, a scris, pe Facebook, senatoarea USR PLUS Simona Spătaru.

Guvernul a sesizat săptămâna trecută Curtea Constituţională privind existenţa unui conflict juridic de natură constituţională dintre Parlamentul României şi Guvern pe tema moţiunii de cenzură depusă de USR PLUS şi AUR. Conform procedurilor, Senatul şi Camera Deputaţilor trebuie să transmită Curţii punctele de vedere în privinţa acestei sesizări.

USR PLUS solicită președintelui Camerei Deputaților, Ludovic Orban, și președintelui Senatului, Anca Dragu, să convoace plenul reunit al Parlamentului pentru dezbaterea moțiunii de cenzură, având în vedere că aceasta a fost prezentată săptămâna trecută Legislativului.

Ludovic Orban, președintele Camerei Deputaților și șeful PNL, este plecat în țară pentru activități de campanie dinaintea alegerilor interne ale liberalilor, care vor avea loc pe 25 septembrie. Acesta și-a delegat atribuțiile lui Florin Roman, vicepreședinte al Camerei.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22