Camera Deputaților a respins proiectul de lege privind amnistia și grațierea

Dora Vulcan | 28.08.2019

Camera Deputaţilor a respins, miercuri, cu 177 de voturi pentru, unul împotrivă şi două abţineri proiectul de lege pentru graţierea unor pedepse şi a unor măsuri educative privative de libertate.

Pe aceeași temă

Votul împotrivă a fost dat de deputatul PSD Gheorghe Șimon, iar cei doi parlamentari care s-au abținut au fost Adrian Solomon (PSD) și Ion Cupă (ALDE). Cătălina-Nicoleta Bozianu, de la PMP, nu a votat.

Ministrul Justiţiei, Ana Birchall, a anunţat, înainte de vot, că Guvernul susţine respingerea acestui proiect.

Proiectul prevedea că se graţiază în întregime pedepsele cu închisoare de până la 5 ani. Proiectul a fost iniţiat de Guvernul Grindeanu în 2017.

Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a adoptat, marţi, în unanimitate, un raport de respingere a proiectului legislativ privind amnistie şi graţiere..

PSD şi ALDE au stabilit, într-o şedinţă de coaliţie avută săptămâna trecută, respingerea proiectului de lege privind amnistia şi graţierea în Parlament.

Pe 29 mai 2018 , iniţiativa a fost adoptată tacit în Senat, scrie Mediafax.

Proiectul de lege pentru abrogarea amnistiei şi graţierii prevede că „nu pot fi aleşi în organele administraţiei publice centrale şi locale, în Camera Deputaţilor, în Senat şi în funcţia de Preşedinte al României, cetăţenii condamnaţi definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracţiuni săvârşite cu intenţie, până la intervenirea unei situaţii care înlătură consecinţele condamnării”, în completarea adusă articolului 37 din Constituţie cu un nou alineat 2¹.

O altă modificare viza interdicţia preşedintelui României de a acorda graţiere pentru infracţiuni de corupţie: „Preşedintele României îndeplineşte următoarele atribuţii: acordă graţierea individuală; nu poate acorda graţiere pentru infracţiuni de corupţie”, potrivit modificării aduse articolului 94, litera d din Legea fundamentală.

În forma în vigoare, articolul 94, litera d). face referire doar la atribuţia preşedintelui de a acorda graţiere individuală.

Referitor la proiectul de lege pentru abrogarea amnistiei şi graţierii, Ciolacu transmite că termenul pentru depunerea raportului este 4 septembrie 2019, adică în prima săptămână a sesiunii ordinare a Camerei. Social-democratul îşi doreşte ca la orice dezbatere cu privire la justiţie să fie prezente în mod obligatoriu instituţiile implicate, asociaţiile magistraţilor şi societatea civilă.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22