Camera Deputatilor. Comisia juridica discuta un proiect pentru limitarea puterilor ICCJ

Tudor Despina | 28.09.2015

Parlamentarii nu renunta la incercarile de modificare a legilor sistemului judiciar. Comisia juridica din Camera Deputatilor discuta, luni, un controversat proiect de lege care ar urma sa aduca schimbari considerabile la mersul Justitiei. Inalta Curte ar urma sa fie afectata de aceasta initiativa.

Pe aceeași temă

 

Potrivit Digi 24, proiectul de lege discutat astazi in Comisia juridica de la Camera prevede modificari substantiale la ICCJ. Astfel, completul de cinci judecatori de la instanta suprema nu va mai putea da sentinte mai grele decat cele date in prima instanta.

 

Mai mult, modificarea legislativa ar face ca apelul de la completul de cinci judecatori sa fie formulat doar in favoarea inculpatului, dupa cum arata Hot News. Astfel, daca in prima instanta inculpatul e achitat, procurorii nu vor mai dispune de posibilitatea apelului la decizie

 

Controversatul proiect a fost initiat de deputatul PSD Marius Manolache, finul premierului Ponta. Intentia sa vizeaza modificarea Legii 304/2004 privind organizarea juridica.

 

In plus, proiectul legislativ prevede si infiintarea unei sectii speciale in cadrul Parchetului General care sa dispuna de capacitatea de a ancheta magistratii care incalca legea.

 

In trecut, mai arata Digi 24, Marius Manolache a fost pus sub invinuire de DNA pentru presupuse fapte de coruptie, cauza in care inca nu a fost data o sentinta.

 

De precizat faptul ca Inalta Curte, prin completul de cinci judecatori, a dat sentintele definitive in marile dosare de coruptie ale inaltilor demnitari publici.

 

La sedinta comisiei, programata sa inceapa la ora 16:00, este invitata si presedinta Inaltei Curti, Livia Stanciu, care a mai fost prezenta si in sesiunea trecuta la aceasta comisie.

 

De altfel, initiatorul proiectului, Marius Manolache, este unul dintre promotorii controversatului proiect de modificare a Codului Penal, scandal ce a sustinut discutiile publice in prima jumatate a anului 2015.

 

Cum vrea sa modifice Manolache legea in favoarea inculpatului:



1. Art. 24 din Legea nr. 304/2004 actualizata, "(1) Completele de 5 judecători soluţionează apelurile şi cererile în cauzele judecate în primă instanţă de Secţia penală a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi judecă şi în alte date în componenţa lor prin lege, precum şi ca instanţă disciplinară. (2) Apelul prevăzut la alin. (1) nu poate fi declarat decât în favoarea inculpatului."

 

Ce spune legea in prezent:



"Art 24:
Completele de 5 judecători judecă apelurile împotriva hotărârilor pronunţate în primă instanţă
de Secţia penală a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, soluţionează contestaţiile împotriva încheierilor pronunţate în cursul judecăţii în primă instanţă de Secţia penală a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, soluţionează cauzele în materie disciplinară potrivit legii şi alte cauze date în competenţa lor prin lege."

 

Argumentele lui Manolache la modificarile propuse:

 

"Actuala reglementare creeaza posibilitatea unor situatii, sa le numim procesuale, de neacceptat. Astfel, sa presupunem ca intr-o situatie concreta, solutia pronuntata de catre completul de 3 judecatori este una de achitare. Parchetul declara recurs, iar acesta este admis cu majoritate de completul de 5 judecatori, facandu-se doua opinii separate in sensul respingerii recursului.

 

Intr-o asemenea situatie, se constata ca dobandeste autoritate de lucru judecat o hotarare de condamnare data de 3 judecatori din 8, judecatori de acelasi rang si care functioneaza in cadrul instantei supreme, adica in cadrul celei mai inalte jurisdictii in stat. Exemplul dat tine de interpretarea ad absurdum a normei de drept, iar concluzia nu poate fi decat in sensul ca, daca aceasta lasa posibilitatea nasterii unor solutii absurd, ea trebuie suprimata".

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22