Pe aceeași temă
O dezbatere privind legislatia penala va fi organizata in Camera Deputatilor, luni, de catre Comisia Juridica si Uniunea Juristilor din Romania. Dezbaterea vine in contextul incercarilor de modificare a Codurilor Penal si de Procedura Penala, potrivit HotNews.
Cele 22 de initiative legislative propuse la Codurile Penale au creat controverse, fiind vizate de suspiciuni ca ar avea ca scop restrangerea capacitatii de actiune a procurorilor si afectarea sistemului judiciar. Discutiile pe baza acestor initiative au fost amanate, recent, pentru sesiunea parlamentara din toamna.
Potrivit sursei citate, dezbaterea are in vedere discutii “de ordin general” in ce priveste Codurile Penale, dupa cum sustine vicepresedintele Comisiei Juridice, deputatul PSD Ciprian Nica.
"Tema este urmatoarea: Codul Penal si Codul de Procedura Penala - aplicatii teoretice si practice la un an de la intrarea lor in vigoare. Sa nu creada cineva ca desfiintam codurile sau ca suntem impotriva luptei anti-coruptie ca nu facem asa ceva", a spus Nica.
Dezbaterea este organizata de Comisia Juridica si Uniunea Juristilor din Romania, condusa de senatorul PSD Ioan Chelaru.
Guvernul Ponta a acordat, in 2014, UJR statutul de organizatie de utilitate publica, statut din care decurg o serie de avantaje financiare. Senatorul Chelaru a fost unul dintre avocatii lui Sorin Ovidiu Vantu si omul sau de incredere. Potrivit ziarului Gandul, printre membrii UJR se numara, potrivit propriei declaratii de interese, si Vlad Stoica, seful Cancelariei Prim-Ministrului.
- De altfel, recent, presedintele Senatului a depus la Biroul Permanent solicitarea privind infiintarea “Comisiei speciale pentru evaluarea starii de democratie si a statului de drept in Romania”.
Comisia promovata de Calin Popescu Tariceanu ar urma sa fie formata din noua membri si sa depuna un raport la noua luni de la constituire.
"Obiectivul Comisiei este acela de a prezenta Senatului si, prin intermediul acestuia, societatii romanesti un tablour analitic si obiectiv atat al calitatii practicilor si institutiilor democratice al separatiei, echilibrului si controlului reciproc. In calitatea sa de camera superioara a Parlamentului, Senatul se poate impune ca cea mai prestigioasa si moderata instanta de reflectie asupra unei tematici ce este considerata de toate partile implicate in dezbaterea publica ca fiind de maxima acutalitate si importanta.
Misiunea Comisiei este aceea de a prezenta Senatului un raport detaliat insotit de recomandari de lege ferenda (expresie folosita pentru a denumi solutii de reglementare care se preconizeaza sau se recomanda a fi adoptate de legiuitor - n.r.) si, acolo unde va fi cazul, de a elabora propuneri legislative in temeiul articolului 77 alin (3) din Regulament”, se arata in solicitarea oficiala.