Pe aceeași temă
Lucia Varga, deputat PNL, a depus legea la doar doua saptamani dupa protestele fata de defrisarile ilegale de la inceputul lunii mai. "Aceasta modificare a legii sigurantei naţionale permite sa se considere taierile ilegale drept o vulnerabilitate la siguranta nationala. Aceasta inseamna ca institutiile abilitate, MAE, MApN, SRI sa intervina, alaturi de Ministerul Mediului pentru a realiza un control si o verificare a acestui fenomen", a declarat Lucia Varga, la conferinta de presa pentru prezentarea proiectului legislativ, conform Hotnews.
Propunerea legislativa semnata de 51 de parlamentari liberali vizeaza completarea Art. 3 al Legii privind siguranta nationala a Romaniei nr. 51/1991 astfel: defrisarile ilegale pe suprafete mai mari de 1 hectar, reducerea fara aprobari ilegale a consistentei unui arboret cu mai mult de 50% fata de prevederile amenajamentului silvic in vigoare; exploatarea fara amenajament silvic a padurilor incadrate in tipurile functionale T1 si T2, stabilite conform normelor tehnice de amenajare a padurilor.
Padurile incadrate in tipul functional T1 se refera la padurile cu functie speciala pentru ocrotirea naturii, iar cele din T2 sunt paduri cu functii speciale de protectie situate in statiuni grele sub raport ecologic, potrivit site-ului Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.
Proiectul va merge la Senat, care este camera decizionala in ceea ce priveste includerea defrisarilor ilegale pe lista amenintarilor la adresa nationala.
Context
Tema introducerii defrisarii padurilor in randul amenitarilor la adresa securitatii nationale a Romaniei a aparut dupa ce, in luna mai 2015, mii de oameni au protestat, in Bucuresti si in alte orase, nemultumiti de defrisarile ilegale.
Protestele au fost organizate de campania UnitiSalvam, aceeasi care a protestat si impotriva exploatarii aurifere de la Rosia Montana si a exploatarii gazelor de sist.
Scandalul s-a declansat si a escaladat dupa ce, pe 27 aprilie, Environmental Investigation Agency (EIA), un ONG de mediu cu birouri in Washington D.C. si Londra, a dat publicitatii filmari din care reiese ca reprezentantii companiei Holzindustrie Schweighofer Romania ar accepta cu buna stiinta si ar recompensa printr-un sistem de bonificatie lemnul taiat ilegal din padurile din Romania.
Potrivit informatiilor aparute pe retelele de socializare, societatea civila se teme ca Holzindustrie Schweighofer Romania face presiuni asupra parlamentarilor ca limita de 30% impusă prin noul Cod Silvic oricarei companii în procesarea unei specii de arbori din România sa fie crescuta. Mai mult, societatea civila acuza ca presedintele Klaus Iohannis a retrimis codul silvic in Parlament pentru a ajuta Holzindustrie Schweighofer Romania.
De cealalta parte, reprezentantii Holzindustrie Schweighofer Romania sustin ca respecta legislatia in vigoare atunci cand cumpara lemn. In privinta acuzatiilor privind cumpararea de lemn taiat ilegal, reprezentantii Holzindustrie Schweighofer spun ca vor demara o ancheta interna si va lua decizii in consecinta.
"Toate persoanele implicate in procesul de achizitionare sunt obligate sa semneze pe proprie raspundere faptul ca vor respecta normele de conduita interna. Compania noastra nu va tolera comportamentul inadecvat al angajatilor sai", se arata in raspunsul trimis de Holzindustrie Schweighofer Romania.