Camera Deputatilor. Proiectul privind pensiile speciale ale parlamentarilor, avizat pozitiv in Comisia de Statut

T.d. | 12.05.2015

Pe aceeași temă

Deputatii din Comisia pentru Statut au avizat pozitiv proiectul care prevede introducerea de pensii speciale. Proiectul a intrat in dezbatere parlamentara in urma cu doua saptamani, iar o decizie finala va fi luata in plenul reunit al celor doua camere.

Daca va fi votat, proiectul le va da deputatilor si senatorilor dreptul, dupa exercitarea mandatului si la cerere, la implinirea varstei standard, sa dispuna de o indemnizatie lunara pentru activitatea de parlamentar, potrivit Adevarul.

De altfel, cu doua zile in urma, premierul Victor Ponta spunea ca Executivul va da aviz negativ in privinta proiectului in cauza.

Intrebat cand va trimite Guvernul un punct de vedere referitor la pensiile parlamentarilor, seful Guvernului a precizat ca acesta va fi transmis foarte repede, si anume saptamana viitoare.

Intrebat de asemenea daca acesta va fi pozitiv sau negativ, Ponta a raspuns: "Negativ, bineinteles. Conform acordului nostru cu FMI".

CITESTE SI: 255 de parlamentari au semnat proiectul prin care isi acorda pensii speciale. Proiectul a fost depus la Camera Deputatilor

In Aprilie, in Parlament a intrat in dezbatere un proiect de lege ce prevede reintroducerea a ceea ce sunt numite pensii speciale pentru alesi. Initial, proiectul a fost semnat de aproximativ 260 de deputati si senatori, atat de la Putere, cat si de la Opozitie.

Ulterior, liberalii anuntau ca toti parlamentarii din grupurile PNL si-au retras semnaturile de pe initiativa legislativa, cu o singura exceptie si anume Radu Zlati.

Unul dintre inițiatori, deputatul PSD Petru Daea, a explicat că parlamentarii au nevoie de pensiii speciale deoarece ei nu beneficiază de spor de vechime pentru perioada petrecută pe băncile legislativului.

În cazul său, pensia ar urma să fie de 2.500 de lei, dar dacă se aprobă proiectul, suma va fi de 6.000 de lei, întrucât el este parlamentar din anul 2004.

"Cuantumul indemnizației se acordă în limita a 3 mandate și reprezintă produsul obținut prin înmulțirea numărului lunilor de mandat cu 0,55% din indemnizația brută lunară aflată în plată. Cuantumul indemnizației îl reprezintă produsul obținut prin înmulțirea numărului lunilor de mandat cu 0,55% din indemnizația brută lunară realizată în luna anterioară solicitării de pensionare. Pentru mandate incomplete, indemnizația se calculează proporțional cu perioada de mandat efectiv exercitată, dar nu mai puțin de 6 luni de activitate parlamentară", se arată în proiectul de lege.

Cei cu un singur mandat în Parlament vor primi în plus o indemnizație de 1.200 de lei, spune Petre Daea, cei care au stat prin Parlament două mandate - 2.400 de lei, iar celor cu trei sau mai multe mandate le-ar reveni 3.600 de lei, sume ce se adaugă la pensia calculată în funcție de contribuții.
 

Prevederi ale proiectului de lege :

(1)Deputatii si senatorii care indeplinesc conditiile varstei standard de pensionare au dreptul, la sfarsitul mandatului, la indemnizatie pentru limita de varsta.
(2)De indemnizatie beneficiaza si deputatii si senatorii care au avut anterior prezenti legi calitatea de parlamentar, daca se indeplinesc conditiile varstei standard de pensionare
(3)Cuantumul indemnizatiei pentru limita de varsta se acorda in limita a trei mandate si se calculeaza ca produs al numarului lunilor de mandat cu 0,55 din indeminzatia bruta lunara aflata in plata.
(4)Cuantumul indemnizatiei pentru limita de varsta prevazut la alin (2) se calculeaza ca produs al numarului lunilor de mandat cu 0,55% din indemnizatia bruta lunara realizata in luna anterioara solicitarii de catre un deputat/senator aflat in exercitarea mandatului, corespunzator fiecarui an de mandat,in limita a maximum trei mandate.
(5)Pentru mandate incomplete, indemnizatia pentru limita de varsta se calculeaza proportional cu perioada de mandat efectiv exercitata, dar nu mai putin de 6 luni de activitate parlamentara.
(6)Indemnizatia pentru limita de varsta se actualizeaza ori de cate ori se majoreaza sau se indexeaza indemnizatia bruta lunara a unui deputat/senator aflat in exercitarea mandatului, cu aceeasi data. 
(7)Indemnizatia pentru limita de varsta de cumuleaza cu orice tip de pensie stabilita in sistemul public de pensii sau in alt sistem de pensii neintegrat sistemului public, precum si cu orice alte venituri realizate.
(8)Indemnizatia pentru limita de varsta este supusa impozitului pe venit si contributiei de asigurari sociale de sanatate.
(9)Cuantmul indemnizatiei pentru limita de varsta se suporta din bugetul de stat. 
(10)Cererea pentru acordarea indemnizatiei pentru limita de varsta se depune la secretariatul General al Camerei Deputatilor sau Senatului, dupa caz. 
(11)Indemnizatia pentru limita de varsta se acorda incepand cu luna urmatoare depunerii cererii.

CITESTE SI:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22