Campania pentru europarlamentare: mai multă confuzie decât motivare

Bernard Noghiu | 28.05.2009

Pe aceeași temă

Ambasadorul Olandei la Bucureşti, Jaap Werner, consideră că în România campania electorală pentru europarlamentare a indus mai multă confuzie decât motivaţie pentru ca cetăţenii să participe la votul din 7 iunie.

Ambasadorul a declarat, în cadrul unei dezbateri despre participarea tinerilor la europarlamentare: "Aş fi dezamăgit dacă rata de participare va fi de doar 30%, pentru că România are mult de câştigat din apartenenţa la UE şi o mulţime de bani vin în România de la UE".

Pentru Wener această rată de participare la vot, conform unui sondaj al PE, ar fi foarte mică şi denotă o gravă lipsă de implicare, în situaţia în care România are multe beneficii din partea Europei.

Sondajul relevă că tinerii ar participa în proporţie de 18% (categoria de vârstă 18-24 de ani).

Referindu-se la modul în care se desfăşoară campania, Werner a considerat-o neconvingătoare. El consideră că politicienii distrag atenţia electoratului prin campania pentru prezidenţiale, atâta timp cât mari teme naţionale, care pot fi subiect de dezbatere în PE, ar trebui să fie propuse în programele de camapanie ale candidaţilor la europarlamentare.

"Sunt teme naţionale, iar politicienii au început deja campania pentru prezidenţiale." "S-au făcut eforturi pentru a face campania cât mai confuză. Nu este o campanie pentru alegerile europene, ci pentru prezidenţiale", a spus Werner, referindu-se la discursurile şi la spoturile electorale ale partidelor, în care se poate vedea mai degrabă dorinţa acestora de a disputa fotoliul prezidenţial pentru propriul candidat.

Ambasadorul caracterizează partidele ca fiind incapabile de a face deiferenţă între agenda europeană şi agenda pentru prezidenţiale. Excelenţa sa consideră că un motiv pentru care s-a ajuns în această situaţie este şi faptul că prea puţini politicieni au reale cunoştinţe despre Uniunea Europeană. Astfel se poate explica, a adăugat, şi faptul că transferul de suveranitate, aşa cum se prevede în Tratatul de aderare, către UE s-a făcut prea uşor şi fără dezbatere, aşa cum ar fi fost normal.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22