Cancelarul Angela Merkel: Ucraina trebuie sa recupereze controlul asupra granitei cu Federatia Rusa. Europa este pregatita pentru noi sanctiuni

T.d. | 05.03.2015

Pe aceeași temă

Cancelarul german Angela Merkel a declarat, miercuri, ca europenii sunt pregatiti sa impuna noi sanctiuni daca sunt constatate incalcari ale acordului de la Minsk. Liderul de la Berlin a subliniat faptul ca Ucraina trebuie sa recastige controlul asupra granitei sale cu Rusia, intr-o zona aflata in prezent sub control separatist.

"Daca acordul de la Minsk este incalcat de maniera flagranta, Consiliul European dar si Comisia vor fi pregatite sa decida noi sanctiuni", a declarat Merkel, cu ocazia unei vizite la Bruxelles.

Angela Merkel a insistat asupra necesitatii, pentru Ucraina, de a "avea acces pana la capatul teritoriului sau, deci pana la granitia estica, ceea ce nu este cazul inca".

Aceasta granita cu Rusia este ocupata pe o distanta de 400 de kilometri de rebelii pro-rusi si, desi OSCE a amplasat observatori in doua puncte de trecere, frontiera nu este sub control.

"Atunci cand va exista integritate teritoriala, posibilitatea pentru Ucraina de a patrunde in toate partile teritoriului sau, vom putea vorbi despre respectarea unuia dintre punctele cruciale ale (acordului de pace de la) Minsk", a subliniat Merkel.
 

Din nou despre inarmare

O delegatie americana a fost trimisa in Europa pentru a discuta despre o posibila inasprire a sanctiunilor indreptate asupra Federatiei Ruse, a declarat miercuri adjunctul secretarului de stat american pentru afaceri europene, Victoria Nuland.

Potrivit oficialului american, unele state sunt dispuse să furnizeze arme Ucrainei dacă vor primi un aviz pozitiv din partea Washingtonului.

În timpul unei audieri în fața unei comisii din Congresul american, Victoria Nuland a exprimat noi temeri cu privire la recentele atacuri de artilerie și la luptele din jurul orașului Donețk și de pe șoseaua către orașul-port Mariupol, menționând că armistițiul convenit pe 12 februarie la Minsk a fost încălcat de peste o sută de ori.

De altfel, vicepresedintele Parlamentului de la Kiev a anuntat ca exista discutii intre ucraineni si Washington privind livrarea de armament, potrivit Hotnews.

"In prezent, purtam discutii la nivel tehnic cu privire la (...) tipurile de arme neletale ce vor fi livrate in curand Ucrainei", a afirmat vicepresedintele Parlamentului ucrainean.
 

Noi semnale diplomatice

Miercuri, ministrul german de Externe Frank-Walter Steinmeier a subliniat faptul ca situatia tensionata din estul Ucrainei impiedica respectarea a numeroase acorduri politice si militare intre Berlin si Moscova.

Potrivit sefului diplomatiei germane, conflictul din estul Ucrainei afecteaza, de asemenea, politica internationala in domeniul dezarmarii.

"Cei care nu tin cont de faptul ca disputa din estul Ucrainei ne impiedica sa respectam intelegerile politice, dar si acordurile in domeniul apararii semnate cu Rusia, nu inteleg pericolul reprezentat de acest conflict, inclusiv pentru politica de dezarmare", a afirmat Steinmeier in Bundestag.

Oficialul german a declarat ca "nu poate promite" ca solutionarea conflictului ucrainean va antrena o retragere imediata a armelor nucleare strategice din Europa.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22