Cancelarul Austriei critică România, Bulgaria și Ungaria pentru că nu stăvilesc imigrația în UE

L. G. | 23.11.2022

Cancelarul austriac a declarat marți că se opune aderării României și Bulgariei la spațiul Schengen deoarece nu-și protejează frontierele și îi lasă pe migranții ilegali să ajungă în Occident.

Pe aceeași temă

Cancelarul austriac Karl Nehammer (ÖVP) a declarat marți, cu o zi înainte de o vizită la Zagreb, că Viena nu are o problemă cu aderarea Croației la Schengen, arătând că țara își protejează bine frontierele. În schimb, el a spus că România, Bulgaria și Ungaria lasă migranții ilegali să le treacă granițele.

 

În cadrul unei discuții cu presa la Klagenfurt, Nehammer a spus că „noi nu simțim aproape deloc presiunea migrației dinspre Croația spre nord. Deoarece Croația îndeplinește în mod exemplar protecția frontierelor, nu văd o problemă în acest sens. Țările sunt votate individual”, potrivit presei austriece.

 

„Avem 100.000 de persoane care au trecut granița în mod neregulamentar, dintre care 75.000 au traversat țări precum România, Bulgaria și Ungaria fără a fi înregistrate de autoritățile de securitate de acolo. Este un risc de securitate și trebuie să ne ocupăm de el”, a mai spus cancelarul austriac.

 

Declarațiile sale vin la doar câteva zile după ce ministrul de interne Gerhard Karner (ÖVP) a amenințat că Austria va pune veto la extinderea spațiului Schengen al UE cu România, Bulgaria și Croația.

 

Conform unei recomandări a Comisiei Europene, președinția cehă a Consiliului UE intenționează să includă în sistemul Schengen, la începutul anului 2023, țările UE Croația, Bulgaria și România. Doar că fără unanimitate în cadrul țărilor care au aderat anterior la Schengen, acest plan ar eșua.

 

Blocajele unor state în ceea ce privește aderarea Românei la Schengen au legătura cu dosarele europene pe temele securitate internă și azil/migrație, a declarat pentru RFI România Stéphane Séjourné, șeful grupului parlamentar Renew Europe.

 

Deși ruta migratorie românească nu este una importantă, „statisticile privind cererile de azil în Uniunea Europeană sunt, astăzi, aproape la același nivel ca la apogeul crizei migrației din 2015. Nu trebuie subestimată starea opiniei publice din anumite state ale Uniunii Europene…,” spune politicianul francez.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22