Când lumea e cu ochii la pandemie, Firea impune 38 de PUZ-uri în beneficiul rechinilor imobiliari

Redactia | 30.04.2020

Firea trăiește și le propune bucureștenilor o realitate paralelă, alimentată de un buget uriaș de publicitate. După ce a picat testul dotării spitalelor cu echipamente, Firea trece acum la imobiliare.

Pe aceeași temă

Nicușor Dan, candidatul opoziției la postul de primar general al Capitalei, atrage atenția, într-o serie de postări făcute pe pagina sa de Facebook asupra proiectelor propuse joi de Gabriela Firea, care ignoră criza prin care trece România, având ca unic scop îmbogățirea unor dezvoltatori imobiliari, cu ignorarea totală a nevoilor Capitalei. De asemenea, atrage atenția Nicușor Dan, Firea a realizat doar 9% din veniturile estimate, ceea ce oriunde în lume ar fi motiv de demitere a sa.

„Dacă ai doar un minut ca să înţelegi incompentenţa primarului Firea, priveşte imaginea alăturată. La începutul anului 2019 a estimat (buget votat de Consiliul General) venituri proprii de 3,25 miliarde lei. A realizat 300 milioane lei, adică 9% din ce s-a estimat la începutul anului.

Cum este posibil să obții 9% din veniturile estimate? Orice manager al unei companii private este demis când veniturile realizate sunt 80%, nu 9%, din veniturile estimate.

Execuția bugetară pe 2019 (care va fi votată joi de Consiliul General) dovedește și minciuna primarului Firea, care s-a plâns că nu i-a dat guvernul destui bani. Banii primiți de la stat (cota defalcată din impozitul pe venit, din TVA, subvenții) au fost de 3,75 miliarde lei, față de 3,55 miliarde lei estimați în bugetul votat la începutul anului.

Ce preocupări are Firea în plină pandemie de coronavirus

„Joi are loc o nouă ședință de consiliu general, iar pe ordinea de zi sunt multe proiecte, unele dintre ele deloc strigente precum bugetul companiilor municipale și 38 de PUZ-uri.

De ce vrea Primarul General să se ocupe de chestiuni care pot fi amânate, în loc să rezolve chestiunile care țin de perioada grea pe care o traversăm?

Pe timp de criză a coronavirusului, Primarul Gabriela Firea a avut un singur test: să doteze spitalele din subordine cu echipamente și teste. A picat testul.

Ca dovadă unul din focarele de infecție din România este la spitalul Carol Davila pe care l-a avut în subordine. Acesta este lucrul relevant. Nu e relevantă toată fâțâiala din ultimele săptămâni, în care se bagă în seamă pe subiecte medicale, deși spitalele au trecut în subordinea ministerului.

Investițiile în infrastructura rutieră pe care le-a făcut până acum au fost: 100 milioane lei în 2017, 40 milioane lei în 2018, 115 milioane lei în 2019. În total 255 milioane lei în 3 ani, jumătate din lărgirea și construirea podului de la Prelungirea Ghencea – Domnești. Aceasta este revoluția în trafic. În ritmul acesta, cu Firea primar, am face șoseaua de centură în 60-70 de ani.

Cheltuielile cu publicitatea ale primăriei și ale administrațiilor din subordine au fost de 20 milioane lei în 2019, o sumă colosală, într-o încercare disperată de a arăta bucureștenilor o altă realitate. Sunt convins că bucureștenii la alegerile locale vor vota înțelegând realitatea așa cum este, nu realitatea de carton pe care le-o propune Gabriela Firea”, spune Nicușor Dan.

Pe ordinea de zi sunt nu mai puțin de 38 de PUZ-uri, care este urgența adoptării lor?

Este o încercare de a strecura proiecte nocive pentru București când eforturile și atenția societății sunt canalizate în altă parte. Urbanismul trebuie să asigure dezvoltarea economică și echilibrul spațial între locuire și muncă, pentru ca traficul generat să fie cât mai mic. Planul Urbanistic General a prevăzut zona Progresul ca zonă de dezvoltare economică, în care să lucreze oameni din Giurgiului, Rahova, Berceni, Ghencea. Sunt PUZ-uri care transformă zona într-un nou cartier dormitor, menținând traficul către și dinspre Pipera.


Sunt PUZ-uri care dau mii sau zeci de mii de metri pătrați în plus oricui cere, aglomerând orașul.

Spre exemplu, proiectul de pe malul Lacului Tei în care s-a scris că este implicat Cristi Borcea, cadoul oferit proprietarului terenului este de 15.500 mp construiți, echivalentul a 5 milioane euro.

Familia lui Cristian Borcea, la un pas de a ridica blocuri cu 14 etaje pe malul Lacului Tei. Iata ce ii mai lipseste

Baza sportivă Girueta din zona Giurgiului este transformată în mod ilegal în hypermarket, deși locuitori zonei nu au niciun spațiu verde în apropiere.

Cu alte cuvinte, in loc sa se construiasca, in locul actualei fostei baze sportive, pe cei 15.500 de metri patrati un teren mare de sport si un magazin mic, se va proceda invers. Adica se va face un spatiu mic pentru miscare, de circa 100 de metri patrati, si un magazin mare (din reteaua Kaufland - n.red.), a mai spus Nicusor Dan.

„Vă iau o bază sportivă de 15.000 mp și vă dau și vouă o sală de 1000 mp, săracilor!

Așa se poate citi proiectul pe care Firea îl propune consilierilor generali joi. Un PUZ ilegal care transformă fosta bază sportivă Girueta din str. Drumul Găzarului în hipermarket.

Proiectul încalcă flagrant Legea sportului, care prevede că nu se pot desființa baze sportive decât cu construirea unora similare. De ochii lumii, se prevede construirea unei săli de sport de 1000 mp (6%) din cei 15.000 mp ai terenului, restul fiind hipermarket. Evident că o sală de sport de 1000 mp nu este similară bazei sportive de 15.000 mp, în sensul legii sportului.

Proiectul este cu atât mai absurd cu cât în zonă nu există niciun spațiu verde, locuitorii fiind nevoiți să meargă peste un kilometru până la Orășelul Copiilor, parcul cel mai apropiat”, spune Nicușor Dan.



Kaufland vrea sa contruiasca un mare magazin in locul bazei sportive Girueta
Zona in care, pe locul fostei baze sportive Girueta, ar urma sa se construiasca un magazin Kaufland. Foto: Documentatie urbanism

În zona Ferdinand se propun blocuri P+7 lângă case.



Harta PUZ ferdinand, unde ar urma sa se construiasca, in zona protejata, cladiri cu 7 etaje
Zona de pe Bulevardul Ferdinand unde ar urma sa se construiasca imobile inalte, chiar si cu 7 etaje

Iar asta n-ar face decat sa distruga specificul zonei.

Locul in care ar urma sa se construiasca blocuri inalte, pe Bulevardul Ferdinand
In aceasta zona de pe Bulevardul Ferdinand sunt momentan case, nu blocuri. Ce urmeaza depinde de ce vor vota consilierii generali pe 30 aprilie.

La 15 metri de șinele de cale ferată din Gara Obor se propune construirea unui bloc de locuințe.

"Se doreste ridicarea unor constructii la numai 15 metri de liniile de tren. Poate ca unii oameni vor cumpara acolo, nestiind la ce sa se astepte. Dar cand se va relua circulatia feroviara prin zona, cum vor mai putea locui acolo, atat de aproape de calea ferata?", se intreaba Nicusor Dan.

Sper ca în ședința de mâine, consilierii generali să ia cele mai bune decizii și să acționeze în limitele legii și în ajutorul dezvoltării benefice a orașului nostru.


Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22