Candidații la funcția de procuror general, anunțați în 16 Martie

Tudor Despina | 14.03.2016

În 16 Martie urmează să fie anunțați candidații pentru funcția de procuror general al Parchetului Curții Supreme.

Pe aceeași temă

 

Anunțul a fost făcut, luni, de ministrul Justiției, înaintea ședinței de bilanț a Ministerului Public. “Să aveți încredere, procesul e sub control total și nu are nimeni motive să se îngrijoreze. România va avea în curând un procuror general”, a spus Raluca Prună, citată de Ziare.com.

 

În 9 Februarie, Tiberiu Nițu a fost pus sub urmărire penală pentru complicitate la abuz în serviciu în dosarul lui Gabriel Oprea. Acțiunea DNA reprezintă o nouă premieră: primul procuror general anchetat de procurorii anticorupție, la numai câteva zile după ce acesta a părăsit funcția.

 

Tiberiu Nițu a demisionat pe 2 februarie, în ziua următoare președintele României semnând decretul de eliberare din funcție. Ministrrul Justiției afirma, în aceeași zi, că va începe cu celeritate procedura de numire a unui nou procuror general.

 

Niţu a transmis într-un comunicat că nu a solicitat şi nu a beneficiat de coloană oficială în sensul în care această noţiune este definită prin lege şi că i s-a asigurat un dispozitiv de însoţire şi protecţie, conform legislaţiei în vigoare.

 

Gabriel Oprea, fostul ministru de Interne, este acuzat de DNA, printre altele, de faptul că ar fi încheiat un protocol prin care Tiberiu Niţu, procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, a beneficiat de insotirea deplasarilor efectuate cu echipaje ale politiei rutiere.

 

Potrivit presei, Tiberiu Niţu, procurorul general al României, ar fi beneficiat de 720 de deplasari cu coloana oficiala, in perioada Aprilie 2014 - Noiembrie 2015. Media deplasarilor procurorului general cu coloana oficiala ar fi fost de doua pe zi.

 

Procurorii îl acuză astfel pe Oprea că ar fi facilitat crearea unui "folos necuvenit" pentru procurorul general al PICCJ.

 

Protocolul la care face referire DNA ar fi fost semnat în Aprilie 2014 de către MAI şi PICCJ, implicând cooperarea dintre cele doua institutii in scopul insotirii autovehiculului utilizat de catre procurorul general cu echipaje ale politiei rutiere. DNA arată însă că actele normative pe care era bazat protocolul nu includeau procurorul general printre persoanele indreptatite a beneficia de insotire cu echipaje ale politiei rutiere.


In urma demisiei fostului procuror general Tiberiu Nitu, Ministerul Justitiei a lansat, in 17 Februarie, procedura pentru ocuparea acestei functii.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22