Candidaturile la șefia CSM ale judecătoarelor Andrea Chiș și Gabriela Baltag, respinse în plen

Laurentiu Gheorghe | 16.12.2021

Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a respins joi candidaturile judecătoarelor Gabriela Baltag şi Andrea Annamaria Chiş pentru funcţia de preşedinte al CSM. 

Pe aceeași temă

Reprezentanţii Consiliului Superior al Magistraturii au anunţat că Secţia pentru judecători a CSM a hotărât, joi, respingerea candidaturii judecătoarei Gabriela Baltag pentru funcţia de preşedinte al Consiliului, fiind înregistrate 7 voturi de respingere, 2 voturi de admitere şi 2 voturi nule.

De asemenea, Secţia pentru judecători a hotărât respingerea candidaturii judecătoarei Andrea Annamaria Chiş pentru funcţia de preşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii cu 8 voturi de respingere şi 3 voturi de admitere.

 Actualul președinte, judecătorul Bogdan Mateescu, va rămâne în funcție, interimar, dacă până în 6 ianuarie nu va fi ales un președinte.

Ca urmare, plenul CSM, care avea pe ordinea de zi a şedinţei de joi alegerea conducerii Consiliului Superior al Magistraturii, a decis ca funcţia să fie exercitată interimar de actualul preşedinte.

"În raport cu soluţia Secţiei pentru judecători, prin care nu s-a desemnat niciun candidat pentru funcţia de preşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât ca funcţia de preşedinte să se exercite ad interim, până la alegerea unui nou preşedinte, de către preşedintele în funcţie, dacă, până la data de 06.01.2022, inclusiv, nu se alege un nou preşedinte", a arătat sursa citată.

Decizia a fost luată cu majoritate de voturi: 10 voturi Da, 2 voturi Nu, 7 voturi Nule.

Totodată, Plenul CSM l-a ales în funcţia de vicepreşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii, începând cu 7 ianuarie, pentru un mandat de un an, pe procurorul Nicolae-Andrei Solomon. Decizia a fost luată cu majoritate de voturi: 14 voturi Da, 5 voturi Nu.

Miza conducerii CSM în 2022

Miza conducerii CSM în 2022 este importantă: expiră mandatele președintelui instanței supreme și șefului Inspecției Judiciare și se schimbă întreaga componență a CSM, aleasă pentru un mandat de 6 ani, iar rolul președintelui Consiliului este esențial.

Surse din instituție vorbesc despre un "plan" al grupului din CSM condus de judecătoarea Lia Savonea: Secția de judecători, care trebuie să își desemneze candidatul pentru postul de președinte al CSM, să nu îi acorde voturile necesare niciuneia dintre cele două judecătoare - Andrea Chiș și Gabriela Baltag.

În aceste condiții, în ședința de plen pentru alegerea noii conduceri a CSM, postul de președinte al CSM s-ar vacanta. Procurorul Nicolae-Andrei Solomon, desemnat de Secţia pentru procurori a CSM drept candidat pentru funcţia de vicepreşedinte al Consiliului, ar putea fi propus de plen ca președinte de facto, delegarea fiind singura soluție prevăzută de lege, care nu prevede însă și interimatul, au declarat pentru HotNews.ro surse din CSM. S-ar urmări astfel amânarea alegerii președintelui și o forțare a legii pentru a desemna tot un membru CSM care a mai ocupat funcția. Aceasta, deși Constituția prevede: "Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii este ales pentru un mandat de un an, ce nu poate fi reînnoit" dintre cei 9 judecători și 5 procurori aleși în CSM.

Alegerile din CSM au loc pe fondul scandalului legat de excluderea din magistratură a judecătorului Cristi Danileț, printr-o decizie a Secției pentru judecători, care poate fi atacată la instanța supremă. În aceeași ședință, CSM a sancționat disciplinar cinci judecători de la Curtea de Apel Constanța care au judecat dosare cu nume grele și au criticat modificările aduse de CSM legilor justiției.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22