Caracatita lui Ghita de la Prahova. Sefii Parchetului si ai Politiei, retinuti

Iulia Mincu | 23.03.2016

Pentru deputatul PSD Sebastian Ghita, care tinea intr-o mina promisiunile de marire in functie si in cealalta santajul cu televiziunea pe care o patroneaza, cei care trebuiau sa aplice legea scoteau informatii din dosarele in curs, falsificau documente si ii protejau afacerile.

Pe aceeași temă

 

 

Procurorul general si adjunct de la Parchetul Ploiesti- Liviu Tudose si Aurelian Mihaila-, seful Inspectoratului General de Politie Prahova, Viorel Dosaru, plus un subaltern de-al sau, Ispas Constantin, lucrau in slujba lui Ghita ”in  scopul zadarnicirii urmaririi penale” si ”pentru protejarea intereselor economico- financiare ale unor persoane fizice si firme cercetate in cauza”, arata procurorii DNA. Pentru Ghita, care tinea intr-o mina promisiunile de marire in functie si in cealalta santajul cu televiziunea pe care o patroneaza, cei care trebuiau sa aplice legea scoteau informatii din dosarele in curs, falsificau documente si ii protejau afacerile. Sefii parchetului si ai politiei Prahova au fost retinuti pentru 24 de ore, sub acuzatiile de luare de mita, furnizare de informatii confidentiale din dosare, favorizarea infractorului, iar joi Inalta Curte va judeca cererea de arestare preventiva. Totul se patrecea in perioada 2013-2014, epoca de glorie a guvernului Ponta, prietenul si sustinatorul lui Ghita.

 

Pentru Sebastian Ghita, procurorii DNA au cerut parlamentului incuviintarea retinerii si arestarii. Acesta este acuzat mita, santaj, folosirea de informaţii confidenţiale, cummparare de influenta şi conducerea unui vehicul fara permis.

 

Comunicatul integral DNA (sublinierile apartin redactiei)

 

 

In completarea comunicatului nr. 336/VIII/3 din 23 martie 2016, referitor la solicitarea de incuviintare a retinerii si a arestarii preventive a deputatului GHITA SEBASTIAN AURELIAN, deputat in Parlamentul Romaniei, Biroul de Informare si Relatii Publice este abilitat sa transmita urmatoarele:

Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie - Serviciul Teritorial Ploiesti au dispus punerea in miscare a actiunii penale si retinerea pentru 24 de ore, incepand cu data de 23 martie 2016, a urmatorilor inculpati:

TUDOSE LIVIU MIHAIL, la data faptelor procuror general al Parchetului de pe langa Curtea de Apel Ploiesti, pentru savarsirea infractiunilor de
- folosirea, in orice mod, direct sau indirect, de informatii ce nu sunt destinate publicitatii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii,
- luare de mita

MIHAILA AURELIAN CONSTANTIN, la data faptelor procuror general adjunct al Parchetului de pe langa Curtea de Apel Ploiesti pentru savarsirea infractiunilor de:
- doua (2) infractiuni de folosire, in orice mod, direct sau indirect, de informatii ce nu sunt destinate publicitatii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii,
- cercetare abuziva

 

ISPAS CONSTANTIN, ofiter de politie, pentru savarsirea infractiunilor de:
- trafic de influenta,
- folosirea, in orice mod, direct sau indirect, de informatii ce nu sunt destinate publicitatii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii

DOSARU VIOREL, la data faptelor sef al Inspectoratului de Politie Judetean (I.P.J.) Prahova, pentru savarsirea infractiunilor de:
- luare de mita,
- folosirea, in orice mod, direct sau indirect, de informatii ce nu sunt destinate publicitatii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii,
- trafic de influenta,
- favorizarea faptuitorului,

 


FAPTELE


Din ordonantele intocmite de procurori a rezultat ca exista date si probe potrivit carora:
In perioada iunie 2013- primavara anului 2014, in calitate de procuror general al Parchetului de pe langa Curtea de Apel Ploiesti, inculpatul Tudose Liviu Mihail a permis accesul deputatului Ghita Sebastian Aurelian la informatii ce nu erau destinate publicitatii dintr-un dosar penal al Parchetului de pe langa Curtea de Apel Ploiesti, in scopul obtinerii unor functii de conducere in cadrul unor institutii publice pentru sine, dar si in scopul zadarnicirii urmaririi penale efectuata in cauza mentionata. Scopul respectiv era urmarit atat de inculpatii din dosarul mentionat, cat si de deputatul Ghita Sebastian Aurelian, pentru protejarea intereselor economico - financiare ale unor persoane fizice si firme cercetate in cauza

Informatiile confidentiale priveau obiectul cercetarilor, persoanele fizice si juridice cercetate, masurile de supraveghere tehnica dispuse, numele procurorului de caz si ale ofiterilor de politie delegati sa efectueze urmarire penala.

In legatura cu acelasi dosar penal, aflat pe rolul Parchetului de pe langa Curtea de Apel Ploiesti, inculpatul Dosaru Viorel, in perioada iunie 2013- septembrie 2013, in calitate de sef al Inspectoratului de Politie Judetean Prahova, a permis accesul deputatului Ghita Sebastian Aurelian la informatii ce nu erau destinate publicitatii, in schimbul mentinerii in functie sau promovarii in alte functii de conducere .

In dosarul respectiv, ofiterii din subordine erau delegati sa efectueze acte de urmarire penala. Accesul la informatiile confidentiale, urmarit de deputatul Ghita Sebastian Aurelian era zadarnicirea urmaririi penale efectuata in cauza mentionata, dar si protejarea intereselor economico - financiare ale unor persoane fizice si juridice inculpate in cauza.

In vara anului 2013, inculpatul Mihaila Aurelian Constantin, in calitate de procuror general adjunct al Parchetului de pe langa Curtea de Apel Ploiesti, a permis ofiterului de politie Ispas Constantin accesul la informatii ce nu erau destinate publicitatii din acelasi dosar al Parchetului de pe langa Curtea de Apel Ploiesti, in scopul obtinerii unui folos necuvenit pentru Ispas Constantin care, intrand in posesia informatiilor printr-un demers nelegal al procurorului general adjunct, a folosit, de asemenea, in afara cadrului legal, datele obtinute, urmarind accederea in functii de conducere in cadrul M.A.I.

In vara anului 2014, inculpatul Mihaila Aurelian Constantin, in calitate de procuror general adjunct al Parchetului de pe langa Curtea de Apel Ploiesti, a permis unei alte persoane accesul la informatii ce nu erau destinate publicitatii dintr-un dosar penal diferit al Parchetului de pe langa Curtea de Apel Ploiesti, in scopul de a-i fi inmanate unui jurnalist, pentru a le publica. Informatiile respective constau intr-un contract de vanzare cumparare pentru achizitia unui bun si un inscris olograf in care era prezentata, in rezumat, situatia de fapt din dosarul mentionat.

In vara anului 2014, Mihaila Aurelian Constantin, in calitate de procuror, a ticluit probe nereale, constand in plangerea formulata in numele unei persoane impotriva unui alt procuror din aceeasi unitate de parchet, sub aspectul savarsirii unor infractiuni de fals in declaratii. Plangerea respectiva, nedatata si nesemnata a fost ulterior inmanata unui ofiter cu functie de conducere in cadrul B.C.C.O. Ploiesti, pentru a fi valorificata.

In vara anului 2013, inculpatul Ispas Constantin, ofiter de politie, a pretins unui om de afaceri aflat in relatii foarte apropriate cu lideri politici locali si centrali, sustinere politica pentru ocuparea unor functii in cadrul M.A.I., lasand sa se creada ca are influenta asupra unui procuror cu functie de conducere din cadrul Parchetului de pe langa Curtea de Apel Ploiesti pentru a-l determina sa ii ofere informatii ce nu erau destinate publicitatii, fapt care s-a si realizat in perioada septembrie 2013- octombrie 2013. Informatiile respective i-au fost furnizate de procurorul general adjunct al Parchetului de pe langa Curtea de Apel Ploiesti, Mihaila Aurelian Constantin.

La data de 22 iulie 2012, Ghita Sebastian Aurelian a condus pe drumurile publice un autoturismul marca Mercedes, fiind depistat pe raza localitatii Barcanesti, judetul Prahova, in conditiile in care exercitarea dreptului de a conduce era suspendata pentru perioada 22.03.2012-18.08.2012.

La data de 22.07.2012, in calitate de imputernicit la comanda Inspectoratului de Politie al Judetului Prahova, la solicitarea lui Ghita Sebastian Aurelian si in schimbul oferirii de catre acesta a sprijinului pentru mentinerea in functia de inspector sef al I.P.J. Prahova, inculpatul Dosaru Viorel a intervenit pe langa lucratorii de politie rutiera din cadrul Biroului DN1 pentru ca acestia sa nu dispuna masurile legale, respectiv constatarea comiterii unei contraventii (depasirea limitei legale de viteza pe raza localitatii), a unei infractiuni la regimul circulatiei (in perioada 22.03.2012-18.08.2012 Ghita Sebastian Aurelian avand suspendata exercitarea dreptului de a conduce autovehicule) si intocmirea dosarului penal. In acest fel, inculpatul Dosaru Viorel l-a ajutat pe Ghita Sebastian Aurelian in scopul impiedicarii tragerii la raspundere penala.

Inculpatilor li s-au adus la cunostinta calitatea procesuala si acuzatiile, in conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedura penala.

La data de 23 martie 2016, inculpatii TUDOSE LIVIU MIHAIL, MIHAILA AURELIAN CONSTANTIN, ISPAS CONSTANTIN si DOSARU VIOREL urmeaza sa fie prezentati Inaltei Curti de Casatie si Justitie cu propunere de arestare preventiva pentru 30 de zile.

Facem precizarea ca punerea in miscare a actiunii penale este o etapa a procesului penal reglementata de Codul de procedura penala, avand ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, in nici o situatie, sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie.

 

 

Deputatul Sebastian Ghiţă are calitatea de suspect într-un dosar pentru care instanţa supremă a confirmat redeschiderea urmăririi penale. Ghita este acuzat de mai multe infracţiuni, între care mita, santaj, folosirea de informaţii confidenţiale şi conducerea unui vehicul fara permis. Procurorii DNA cer Camerei Deputatilor sa incuviinteze retinerea si arestarea preventiva a deputatului Sebastian Ghita.
Procurorii DNA il acuza pe fostul deputat PSD de:

  • doua (2) infractiuni de dare de mita, 
  • doua (2) infractiuni de folosire, in orice mod, direct sau indirect, de informatii ce nu sunt destinate publicitatii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii,
  • santaj, 
  • cumparare de influenta, 
  • conducerea unui vehicul fara permis de conducere

 

CITESTE COMUNICATUL DNA

 

Furnizare de informatii confidentiale

Procurorii afirma ca mai multe persoane, printre care si Sebastian Ghita, au furnizat "informatii confidentiale" mai multor persoane implicate intr-un caz de evaziune fiscala si spalare de bani, in perioada 2013-2014, intr-un dosar aflat pe rolul Parchetului de pe langa Curtea de Apel Ploiesti.

"Informatiile confidentiale priveau obiectul cercetarilor, persoanele fizice si juridice cercetate, masurile de supraveghere tehnica dispuse, masurile preventive ce urmau a fi luate, numele procurorului de caz si ale ofiterilor de politie delegati sa efectueze urmarire penala", potrivit comunicatului DNA.

Procurorii sustin ca Sebastian Ghita "a capacitat un magistrat si o persoana din conducerea Inspectoratului de Politie Judetean Prahova (I.P.J.) Prahova sa-i furnizeze informatii confidentiale din dosarul aflat in curs de urmarire penala pe rolul Parchetului de pe langa Curtea de Apel Ploiesti".

Potrivit sursei citate, Ghita "avea interesul sa protejeze doua persoane implicate in activitatea infractionala ce facea obiectul anchetei, iar pe de alta parte, avea personal interese de natura financiara la mai multi agenti economici supusi anchetei".

In schimbul informatiilor obtinute Sebastian Ghiar ar fi promis, pe de o parte, persoanei din conducerea I.P.J. Prahova ca o va sprijini sa isi mentina functia, dar si sa obtina alte functii de conducere, si ar fi acordat magistratului sprijin in vederea obtinerii unor functii de conducere sau executie in cadrul unor institutii publice centrale.

Santajul

In ceea ce priveste acuzatia de santaj, procurorii afirma ca, in martie 2011, pentru a inceta difuzarea unor reportaje denigratoare la adresa unei societati comerciale, "prin intermediul unui post de televiziune a carui activitate o controla prin intermediul SC Asesoft International SA" (Romania TV, n.r.), Ghita "l-a constrans pe reprezentantul acelei societati comerciale sa incheie, in mod fictiv, un contract de prestari servicii".

"Scopul incheierii contractului era ca SC ASESOFT INTERNATIONAL SA sa dobandeasca, in mod injust, un folos patrimonial, respectiv suma de 500.000 euro, reprezentand valoarea contractului mentionat. Din acea suma, SC ASESOFT INTERNATIONAL SA a primit, in doua transe, in perioada iunie ¬ septembrie 2011, suma totala de 610.202, 96 lei", acuza procurorii.

Conducerea fara permis

Sebastian Ghita mai este acuzat ca in 22 iulie 2012 a condus un autoturismul Mercedes, fiind depistat pe raza localitatii Barcanesti, judetul Prahova, in conditiile in care avea carnetul suspendat pentru cinci luni.

In aceeasi zi, Sebastian Ghita ar fi cerut unei persoane din conducere I.P.J. Prahova sa intervina pe langa politistii rutieri astfel incat acestia sa nu constate contraventia, respectiv depasirea limitei de viteza si a infractiunii la regimul circulatiei, respectiv intocmirea dosarului penal, interventie care s-a si realizat.

In schimbul acestui favor, Ghita a sprijinit persoana care a intervenit pentru el sa isi pastreze functia de conducere la I.P.J. Prahova.

 

Ghita: ”Sunt doar suspect”

 

“Nu sunt multe elemente pe care aş dori să le declar. Există o investigaţie, am înţeles acum despre ce e vorba. Am doar calitatea de suspect. Aşa cum am spus, nu aş dori să ofer foarte multe declaraţii”, a precizat acesta la iesiea de la DNA.

 

Întrebat dacă îi cunoşte pe Aurelian Mihailă, audiar şi el în calitate de suspect, Ghiţă a declarat că “şi el locuieşte în Prahova”. 

 

Procurorii l-au audiat pe Ghita in dosarul „Papici”, redeschis acum cateva saptamani in urma unei decizii a ICCJ. Dosarul ar avea un prejudiciu de 35 milioane de euro, creat prin evaziune fiscală, în care au calitatea de intimat 13 persoane cu funcţii importante din judeţul Prahova - procurori, poliţişti, un deputat şi şefi ai unor instituţii publice, printre care şeful Consiliului Judeţean Prahova, Mircea Cosma, informează Agerpres.

 

Tot în calitate de suspect în acest dosar s-a prezentat miercuri dimineaţă, cu puţin timp înainte, şi procurorul Aurelian Mihăilă, fost adjunct al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti.

Potrivit surselor, în ordonanţa de clasare să arată că Mihăilă ar fi întreprins demersuri pentru favorizarea lui Răzvan Alexe, apropiat al familiei lui Mircea Cosma, care este preşedinte al CJ Prahova. Fostul adjunct al PCA Ploieşti ar fi încercat să împiedice demersurile colegilor săi, sprijinindu-l astfel pe Răzvan Alexe. 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22