Pe aceeași temă
Astfel, 44% dintre cei chestionați spun că vor vota cu PSD, 23% vor vota cu PNL, cu USR spun că vor vota 7%, potrivit sondajului. 6% dintre respondenți spun că vor pune ștampila pe candidații ALDE, tot 6% vor alege PMP, în timp ce cu UDMR vor vota 5%, iar cu PRU – 4%, conform Digi24.ro.
Trei procente dintre respondenți intenționează să voteze un candidat independent, iar 2% vor vota cu alte partide.
În ceea ce privește prezența la vot, 42% dintre cei chestionați spun că vor vota cu siguranță la alegerile de duminică, iar 28% probabil vor vota. Pe de altă parte, 21% sunt siguri că nu vor merge la vot, iar 6% spun că probabil nu vor merge la urne duminică. 3 procente reprezintă indecișii.
Sondajul IRES arată, de asemenea, când și-au ales românii candidații pe care au de gând să-i voteze și în ce măsură campania electorală le-a schimbat părerea. Cei mai mulți (73%) spun că erau hotărâți încă dinaintea campaniei electorale. Doar 26% spun că au decis în timpul campaniei cu ce partdid vor vota.
Informaţii despre candidaţi, de la televiziuni
Cei mai mulți dintre respondenți (87%) spun că s-au informat despre candidaţi de la televiziuni. Alte surse au fost ziare, site-uri de știri și rețele sociale. Doar 3% spun că și-au luat informațiile de la partide.
Pe de altă parte, doar 8% dintre cei chestionați spun că informaţiile aflate în campanie le-au modificat opţiunea de vot. 66% spun că nu și-au modificat opțiunile, 9 procente cred că nu au aflat nimic nou în campanie, iar 14% nu au urmărit campania.
Sondajul IRES a fost realizat în perioada 6-7 decembrie pe un eşantion de 1.100 de persoane, prin metoda interviurilor telefonice. Eroarea maximă este de +-2,9%.
Sociologul IRES Dan Jurcan estimează că prezența la vot va fi undeva la 42%, deoarece întotdeauna există o diferență între ceea ce declară oamenii că vor să facă și ceea ce fac cu adevărat.
„Ceea ce avem aici e o radiografie a acestui moment. Discutăm de intenție, nu comportament. Vom măsura comportamentul duminică, la exit poll. Discutăm de o intenție valabilă azi. Mai avem trei zile, e o dinamică destul de mare a campaniei în aceste ultime zile și e posibil să existe o diferență între ce înseamnă intenție și comportament și cifrele prezentate s-ar putea să sufere modificări”, a explicat sociologul.
Dan Jurcan a mai arătat că, pe durata campaniei, procentele partidelor în intențiile de vot ale românilor s-au modificat.
„PSD era la 46%, a scăzut la 42%, apoi s-a repliat în ultimele 10 zile la 43-44%. Am văzut un PNL care a început campania la 27-28%, a scăzut sistematic la 22% și a revenit la 23%, pe un trend ușor ascendent. Am văzut un USR care a început la 3-4% și a crescut ușor la 7%. Am avut un PRU care nici nu exista la început, a crescut la 4%, dar cifra de azi e 3%. La fel, PMP a fost la 3% și a crescut la 6%. Singura constantă e ALDE, care e undeva în această zonă de 5-6%. Dacă discutăm despre marja de eroare, aceste cifre nu sunt relevante. E foarte posbil să avem un PRU care să intre în Parlament la fel cum e posibil să avem un UDMR, PMP sau ALDE care să nu intre”, a explicat sociologul.
Prezenţă la vot
Sigur nu voi vota - 21%
Probabil nu voi vota - 6%
Probabil voi vota - 28%
Sigur voi vota - 42%
Indecis(ă) - 3%
Când aţi luat decizia să votaţi un anumit partid?
Înainte de campanie - 73%
În timpul campaniei - 26%
Nu răspund - 1%
De unde v-aţi informat despre candidaţii la parlamentare?
Televiziune: Da - 87% Nu - 13%
Ziare: Da - 17% Nu - 83%
Prieteni/cunoştinţe: Da - 17% Nu - 83%
Reţele de socializare: Da - 15% Nu - 85%
Site-uri de ştiri: Da - 15% Nu - 85%
Familie: Da - 10% Nu - 90%
Radio: Da - 18% Nu - 82%
Partid: Da - 3% Nu - 97%
Pliante/broşuri/afişe: Da - 2% Nu - 98%
Altă sursă: Da - 4% Nu - 96%
Nu m-am informat: Da - 12% Nu - 88%
Informaţiile aflate în campanie v-au modificat opţiunea de vot?
Da - 8%
Nu - 66%
Nu am aflat nimic nou în campanie - 9%
Nu am urmărit campania - 14%
Nu ştiu/Nu răspund - 3%
Cu ce partid veţi vota?
PSD - 44%
PNL - 23%
USR - 7%
ALDE - 6%
PMP - 6%
UDMR - 5%
PRU - 4%
Candidat independent - 3%
Alte partide - 2%