Care sunt planurile PNL in privinta modificarii legislatiei electorale. Mihai Voicu: Liberalii sustin alegerea primarilor din doua tururi si alegerea indirecta a sefilor de CJ-uri

T.d. | 10.03.2015

Pe aceeași temă

Proiectul de lege privind alegerile locale va fi modificat atunci cand va exista o alta majoritate, a afirmat vicepresedintele PNL, Mihai Voicu, subliniind ca liberalii vor sustine in Parlament alegerea primarilor din doua tururi de scrutin.

Voicu a mai spus ca, in ceea ce priveste alegerea sefilor de Consilii Judetene (CJ), PNL va opta pentru varianta alegerii indirecte de catre consilieri decat sa se ajunga la vot uninominal intr-un singur tur, potrivit Hotnews.
 

Alegerile in CJ-uri

“Prima noastra optiune a fost alegerea in doua tururi”, a spus Mihai Voicu, privitor la acest sistemul de alegere a viitorului presedinte de Consiliu Judetean.

Totusi, cand moderatorul i-a atras atentia ca in 2013 a sustinut un proiect de lege prin care seful de CJ urma sa fie ales de consilieri, Voicu a motivate prin modificarea “ordinii de prioritati”.

Atunci cand conjunctura politica ne-a dus in situatia de a alege doar intre alegerea indirecta si alegerea intr-un tur, intre acestea doua preferam alegerea indirecta. Prima noastra optiune e reprezentata de un intreg ansamblu”, explica vicepresedintele PNL.
 

Baronii si tranzactiile de functii

Pus in fata posibilitatii tranzactionarii de functii, fapt facilitat de modificarile in cauza, liberalul a reactionat: “Eu nu pot sa exclud niciuna dintre variante, dar nu trebuie sa generalizam. Romania a functionat pentru patru randuri de alegeri locale pana in 2004 cu acest tip de alegere, indirecta”.

In ce priveste asa-zisii “baroni locali”, liderii din teritoriu care acumuleaza din ce in ce mai multa putere, Voicu sustine ca alegerea indirecta aduce noi parghii de control asupra acestora.

Eu cred ca puterea acestora (baronii locali – n.r.) a crescut foarte mult atunci cand s-a trecut in 2008 la alegerea uninominala intr-un tur. Nu neaparat pentru ca au capatat mai multe aripi din cauza votului popular, ci pentru ca in situatia alegerii intr-un tur, procedura de demitere, de schimbare a acestora devine imposibila. Atunci cand exista alegere indirecta si nu performeaza sau incalca legea, procedura de schimbare este mai la indemana”, argumenteaza liberalul.
 

Votul prin corespondenta si diaspora

Problema votului prin corespondenta ramane esentiala si nerezolvata, in conditiile alegerilor prezidentiale de la finalul lui 2014 si problemele scoase la iveala privind organizarea electorala in Diaspora.

De acest subiect, Mihai Voicu afirma ca PNL are in vedere punerea in dezbatere publica a unui proiect de lege saptamana viitoare.

Obiectivul nostru este ca nu mai tarziu de saptamana viitoare sa punem in dezbatere publica un proiect de lege, scris de la cap la coada, pe acest subiect si sa dam un termen rezonabil, dar mic cu privire la primirea de opinii si dupa aceea sa deschidem procedura parlamentara cu privire la acest tip de vot. Deci avem vointa politica, avem un calendar si avem si know-how-ul pentru a scrie un proiect de lege”, arata liberalul.

Luni, 16, fara nici o problema. Inca de la mijlocul saptamanii trecute am transmis scriosarea catre asociatiile de romani din strainatate”, conchide Mihai Voicu.

CITESTE SI:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22