Pe aceeași temă
Postarea luI Carmen Dan:
”Știu că sunt în continuare foarte multe lucruri de reparat, legi de îmbunătățit, norme de aplicare ale acestor legi care pot fi ajustate, astfel încât să reducem birocrația și să eficientizăm administrația publică, fie că vorbim de domeniul ordinii și siguranței publice, de accesare a fondurilor europene sau de alte lucruri menite să ușureze viața românului. În același timp însă, sunt la fel de convinsă ca acum 2 ani că echipa din care fac parte vrea și poate sa facă toate aceste lucruri”, scrie Carmen Dan pe pagina sa de Facebook.
Ca politician, singurul crez pe care trebuie să îl ai în permanență este acela că reprezinți o masă de oameni care la rândul lor au crezut în tine acordându-ți votul lor. Ce nu pot să înțeleg însă, este cum simți tu (același politician, dar de data asta ca om înainte de orice), să înșeli încrederea oamenilor care te-au votat întorcându-le spatele și orientându-te spre un alt partid politic. Este cea mai pură definiție pentru ceea ce se cheamă “trădare politică”!
Mă alătur organizațiilor județene PSD din toată țara și condamn cu fermitate aceste gesturi de oameni mici! Decizia celor care au părăsit PSD pentru a se alătura celor care ne sunt adversari și care au atacat în permanență partidul nostru nu înseamnă altceva decât un gest lipsit de onoare! Mai ales față de cei care ne-au votat, pentru că, doamnelor și domnilor trădători, dacă pentru mine și colegii mei este o mare dezamăgire, gestul dumneavoastră rămâne incalificabil pentru cetățenii care au crezut în dumneavoastră! Trădarea este doar o armă a celor slabi. Istoria o scriu învingătorii!”
Ministrul Carmen Dan pare să uite, când formulează definiția trădării politice, faptul că și actualul ei șef de partid, Liviu Dragnea, a ajuns în PSD după ce a fost timp de șase ani membru al PD, șase ani în care a fost ales consilier local și a fost numit prefect al județului Teleorman, remarcă Digi 24. Actualul președinte al PSD a fost membru al Partidului Democrat (PD) din anul 1994 și vicepreședinte al PD Teleorman din 1995 până în 2000. La alegerile locale din 1996 a obținut un mandat de consilier local în Turnu Măgurele, din partea PD. În perioada 1996-2000 a fost prefect al județului Teleorman. În anul 2000 a părăsit PD și s-a înscris în Partidul Social Democrat (PSD), iar în anul 2005 devine vicepreședinte al PSD. La alegerile locale din 2008 a câștigat funcția de președinte al consiliului județean Teleorman, pentru al treilea mandat consecutiv, primul fiind obținut în anul 2000, sub sigla Partidului Democrat.
Background
- Racolare: Victor Ponta a reușit să atragă un nume greu din PSD pentru Pro România
"Am luat decizia de a fi alaturi de colegii mei din guvernarea Ponta, guvernare cu care am facut multe lucruri bune. Supararea mea fata de conducerea de acum a PSD a cunoscuta, deprofesionalizarea continua. Nu pot sa fiu partas cu lucrurile induse de domnul Dragnea, distruge PSD, unii prevedeau asta. Stanga romaneasca trebuie sa ramana reprezentata, dar de oameni profesionisti. Ce se intampla acum in partid nu are nicio legatura cu PSD", a spus Banicioiu intr-o interventie telefonica pentru Antena3.
"In continuare merg la Pro Romania, voi fi alaturi de colegii mei din PSD (cei care s-au alaturat deja formatiunii - n.red.) . Am vorbit cu foarte multi membri de partid. Nu asta e partidul in care am intrat si practic am crescut. De la PSD aveam alte asteptari. Acum e un partid de rasul lumii. De aceea, cred ca Dragnea trebuie sa se opreasca din demersurile distructive, sa termine cu ipocrizia daca vrea sa faca ceva, o reforma, pentru ca a avut ocazia si inca o are", a mai spus deputatul.
Intrebat daca a mai vorbit cu alti colegi de partid despre plecarea din PSD, el a raspuns afirmativ, subliniind ca sunt foarte multi social democrati nemultumiti.
"Sunt multi oameni care aveau alte asteptari de la partid. Sunt multi nemultumiti", a mai precizat Nicolae Baniciou.
Demisia lui Banicioiu vine in contextul in care din ce in ce mai multi social democrati parasesc PSD si se alatura opozitiei, fapt ce a declansat un val de reactii din partea liderilor PSD.
- Ponta racoleaza nume mari din PSD. Vrea sa faca jocurile la motiunea de cenzura a opozitiei
Fostul premier Victor Ponta desfășoară o adevărată campanie de racolări de parlamentari, PSD-ul fiind principalul partid vizat. În mai puțin de o săptămână patru deputați au părăsit barca PSD-ului pentru a se alătura nou înființatului Pro România al lui Ponta, plus încă unul de la PMP. Surse politice citate de Adevărul, spun că liderii PSD se așteaptă să mai piardă încă 15 parlamentari, nemulțumiți de modul în care Dragnea conduce partidul.
„Moţiunea de cenzură anunţată de PNL, suprapusă cu ofensiva declanşată de Ponta, a agitat apele în PSD. „Ponta negociază de ceva vreme cu mai mulţi parlamentari de la noi, dar avea problema dosarului. Acum, că a fost achitat, chiar şi în primă instanţă, s-a descătuşat. Ne aşteptăm să pierdem cam 20 de oameni, căci Ponta are încă priză în partid. Ştim că negociază şi cu nume importante din PSD“, a declarat pentru „Adevărul“ unul dintre vicepreşedinţii PSD.
Sursele citate de Adevărul spun că „Ponta este foarte aproape de a-i „transfera“ pe Mihai Tudose şi pe Ecaterina Andronescu, doi dintre oamenii cu greutate în PSD, trecerea celor doi la Pro România fiind văzută ca un impuls şi pentru social-democraţii încă nehotărâţi.
Stiripesurse.ro spune la rândul lui că „cel puțin alți 17 parlamentari din PSD ar urma în perioada imediat următoare să își anunțe plecarea spre PRO România - ar fi vorba de 6 senatori și 11 deputați”, citând tot surse parlamentare ale PSD.
De altfel Victor Ponta nu ascunde faptul că dorește să racoleze cât mai mulți parlamentari ai puterii pentru a putea face să treacă o moțiune de cenzură:
"Având un aşa cârmaci, care va scufunda PSD-ul ca Titanicul, noi am făcut o barcă, ce se numeşte Pro România.(...) Ne permitem să fim selectivi. Nu vreau baroni, m-a durut destul de tare când a ieşit Iohannis cu lista în 2014 şi eu trebuia să îi apăr, deşi eram de acord cu Iohannis", a declarat, miercuri, Victor Ponta, într-o conferință de presă la Constanța.
E de așteptat ca situația să se complice odată cu apropierea deciziei CCR în Cazul revocării procurorului-șef al DNA, decizia ÎCCJ în cazul angajărilor fictive de la CJ Teleorman, a tensiunilor tot mai mari cu Palatul Cotroceni, evoluția imprevizibilă a plângerii lui Ludovic Orban cu privire la premier și șeful PSD și evident a scurgerilor spre PRO România.
Liderul PSD Liviu Dragnea, a reactionat rapid și a declanşat un atac extrem de violent la adresa „binomului“ Victor Ponta-Mihai Tudose, pe care, fără să-i numească, i-a catalogat drept „şobolani“. „Este vorba de o atitudine de şobolan a doi foşti premieri ai partidului. Dar, ca orice şobolan, rod puţin, până la urmă nu se dărâmă casa de la un şobolan sau doi şobolani. Majoritatea este stabilă, avem suficiente voturi, nici pe departe nu vor strânge voturi pentru a trece moţiunea de cenzură“, a spus Liviu Dragnea la Antena 3.
Va trăda și Tăriceanu?
O altă temere a liderului PSD este relaţia foarte bună dintre Victor Ponta şi Călin Popescu Tăriceanu. „Dragnea ştie că Ponta şi Tăriceanu vorbesc des, îşi dau mesaje. Şi, de asemenea, ştie că Tăriceanu s-ar putea suci oricând, mai ales că a scăpat şi el de dosar şi se visează candidat la alegerile prezidenţiale“, susţine unul dintre vicepreşedinţii social-democraţi.
În condiţiile în care Ponta a anunţat că nu va intra în cursa pentru prezidenţiale, Tăriceanu ar putea fi candidatul ALDE susţinut de Pro România. Până să se desprindă Tăriceanu de Dragnea, Ponta este foarte aproape să ia câţiva oameni şi de la ALDE, în condiţiile în care Daniel Constantin are încă legături puternice în fostul său partid, din care a fost izgonit de Tăriceanu. De altfel, multe dintre organizaţiile Pro România din teritoriu vor fi clădite pe vechea structură a PC, fostul partid condus de Daniel Constantin, care apoi a fuzionat cu Tăriceanu.
Pro România ar putea beneficia şi de structurile defunctei UNPR, în baza relaţiei de familie pe care Ponta o are cu Gabriel Oprea. Potrivit unor surse politice, cei patru parlamentari PMP proveniţi din vechiul UNPR vor trece şi ei la Pro România. De altfel, preşdintele PMP Traian Băsescu a denunţat deja fuziunea dintre PMP şi UNPR, simţind că partidul se destramă.
Mircea Titus Dobre, fost ministru al Turismului în Guvernul Tudose, care i-a ţinut partea fostului premier în disputa cu Liviu Dragnea, susţine că a plecat din PSD din cauza liderului. „Poate că o să spună colegii că sunt traseist politic, dar nu este aşa. Plec dupa 19 ani din partid. Un singur om a confiscat parlamentul şi guvernul. Nu o să vorbesc niciodată urât de PSD-iştii adevăraţi. La ora actuală nu mai vorbim de PSD, partidul a fost confiscat. Victor Ponta îmi permite să vorbesc, până acum nu mi se permitea“, a motivat Titus Dobre.
La rândul său, deputata Gabriela Podaşcă şi-a motivat astfel trecerea de la PSD la Pro România: „Pentru că în PSD s-a instalat tăcerea de foarte mult timp, nimeni nu mai vorbeşte de frică, nimeni nu se mai consultă cu nimeni. Şi foarte sincer, şi dacă ar vorbi, tot nu s-ar schimba nimic pentru că deciziile sunt luate de un singur om“. Este vorba de o atitudine de şobolan a doi foşti premieri ai partidului (Victor Ponta şi Mihai Tudose – n.r). Liviu Dragnea, preşedinte PSD Ca şi la Băsescu, jignirile lui Dragnea arată un singur lucru: frica. Frica de oameni şi frica de închisoare! Aşa că e semn bun! Victor Ponta, fost preşedinte PSD.
- Liderii PSD sunt furiosi dupa plecarile din partid si striga ”tradare”. Reactii dure
Mai mulți lideri PSD, apropiați ai lui Liviu Dragnea, au reacționat vehement față de racolările de parlamentari social-democrați de către Victor Ponta la nou înființatul partid Pro România, numindu-i „trădători”, „dezertori”, pe demisionarii din partid.
„Acești trădători sunt doar un angrenaj din planul subversiv de a împiedica cu orice preț îndeplinirea programului de guvernare. Sper că acești oameni sunt conștienți că trădătorii nu sunt niciodată iertați, nici măcar de cei pentru care trădează. Odată ce au ales acest drum rușinos, nu mai există cale de întoarcere”, a scris vicepreședintele PSD, și ministrul Apărării, Mihai Fifor, pe Facebook.
Și primarul general al Capitalei, și vicepreședinte PSD, Gabriela Firea, a postat, joi seară, un mesaj pe Facebook, intitulat: „Autodenunţ politic”.
„Duminică, 13 mai, am fost la restaurantul «Doi Cocoşi», împreună cu soţul, mama, cumnata şi cei doi copii mici - Zian şi David. Ne-am salutat civilizat cu mai multe persoane care participau la un botez, printre care şi câţiva politicieni. Am luat masa într-un salon mic, separat de petrecere. De aici, şi până la comentariile din ultimele zile, pe surse, potrivit cărora aş fi fost martoră unui eveniment, în cadrul căruia s-au pus bazele racolărilor actuale din PSD, este o distanţă că de la Pământ la Luna”, a scris Gabriela Firea pe pagina de socializare.
Fire continuă cu un text despre trădare și trădători: „Detest trădarea şi nu pot empatiza cu cei care îşi găsesc justificări pentru trădare. Şi tacită, şi învăluită în metafore, trădarea tot trădare este. Sunt şi voi fi alături de familia mea politică - o mică Românie. Sunt şi voi fi dornică să contribui la un pic mai bine pentru fiecare român în parte. Nu văd nicio scuză pentru cei care caută să scoată profit personal din momentele dificile ale altora. Aşa s-a născut sintagma «a calcă pe cadavre». Constat că, în politică, a avea caracter e sinonim cu a fi slab de înger. Merg, cu orice risc, pe această variantă a demnităţii şi a condamnării oricăror jocuri tenebroase”, mai scrie vicepreşedintele PSD.
Rovana Plumb, președintele Organizației de Femei a PSD și ministrul Fondurilor Europene îi numește tot trădători, care „au impresia că pot destabiliza PSD (...). Acești dezertori trebuie să fie conștienți că sunt folosiți ca niște simple instrumente în lupta de a suprima guvernarea PSD. În momentul în care își vor fi îndeplinit scopul, vor fi înlăturați!”, a transmis Rovana Plumb.
De asemenea, un alt vicepreședinte PSD, Natalia Intotero, ministrul pentru Diasporă din guvernul Dăncilă, spune că „este un gest lipsit de onoare în primul rând față de cetățenii României care au creditat într-o proporție covârșitoare programul nostru de guvernare. De asemenea, este un gest lipsit de onoare față de colegii de partid, cei care contribuie zi de zi, în diferitele domenii de activitate să aplice programul de guvernare PSD-ALDE, cel mai ambițios proiect politic din ultimele decenii. (...) Suntem uniți! Nu cedăm! Mergem până la capăt!"
Preşedintele executiv al PSD Olt, Marius Oprescu, spune că fostul premier Victor Ponta are o atitudine arogantă, încercând să câştige capital de imagine prin promovarea de „disensiuni imaginare” în cadrul partidului, iar plecările către partidul acestuia reprezintă „polițe mai vechi”. Oprescu a afirmă, într-un comunicat de presă remis joi seara, că atitudinea fostului şef al PSD este dezamăgitoare pentru activiştii de partid care i-au acordat votul în trecut.
Poziții au luat și organizațiile județene conduse de baronii cei mai apropiați de Liviu Dragnea. Organizația din Gorj „își anunță susținerea fără echivoc pentru președintele Liviu Dragnea și actuala conducere a partidului” și anunță pe cei care vorbesc de destrămarea partidului că „din PSD Gorj, trădătorii și oportuniștii au plecat deja”.
„Organizația PSD Olt condamnă atitudinea arogantă, cu care de altfel ne-am obișnuit, a lui Victor Viorel Ponta, un fost membru PSD, rămas fără job, care încearcă să-și câștige capital de imagine, aruncând în spațiul public disensiuni imaginare în rândul organizațiilor locale ale Partidului Social Democrat. Este dezamăgitor față de milioanele de membri și simpatizanți care, acum patru ani, i-au oferit votul de încredere și pe care azi îl înmulțește cu zero, prin atitudinea sfidătoare față de liderii care, în trecut, i-au oferit cel mai mare sprijin electoral”, a precizat Marius Oprescu, potrivit Mediafax.
Președintele PSD, Liviu Dragnea, a criticat, miercuri seară, „atitudinea de șobolan a doi foști premieri ai partidului", referindu-se la plecările din partid din ultima perioadă. Nu a dat nume, dar se poate specula că s-a referit aproape sigur la Victor Ponta și probabil la Mihai Tudose, sau de ce nu, la Adrian Năstase, și el fost premeir PSD și președinte al partidului.
Reamintim că Adrian Năstase a fost deosebit de critic față de intenția lui Dragnea de a muta ambasada României din Israel la Ierusalim. „Nu putem accepta o stiuaţie de fapt ca o situaţie de drept. S-ar putea să vină ruşii şi să spună: «de ce nu acceptaţi situaţia de fapt din Crimeea?». Decizia nu are justificare din punct de vedere al dreptului internaţional. Sunt 13 rezoluţii al Consiliului ONU şi al Consiliului de Securitate. Din punct de vedere politic, poate să existe o anumită justificare. România, ca şi SUA, nu mai poate să invoce statutul de mediator în relaţia dintre arabi şi israelieni, ci a devenit parte în acest conflict, ceea ce ne pune într-o situaţie de adversitate cu lumea arabă. Mai e şi poziţia UE. Noi vrem să preluăm cu succes preşedinţia UE, dar care va fi situţia preşedintelui la Consiliul European când el va trebui să se prezinte cu o situaţie complet diferită faţă de ceilalţi lideri europeni?” a spus Adrian Năstase la Adevărul Life.
Dragnea a ținut să-și asigure susținătorii că cei doi „(...) nu vor reuși (să ia oameni din PSD -n.r.), este vorba de o atitudine de șobolan a doi foști premieri ai partidului. Dar, ca orice șobolan, rod puțin, până la urmă nu se dărâmă casa de la un șobolan sau doi șobolani. Majoritatea este stabilă, avem suficiente voturi, nici pe departe nu vor strânge voturi pentru a trece moțiunea de cenzură, dar eu vreau să punctez încă o dată. Miza finală nu este guvernarea, sunt dispuși să sacriice orice, inclusiv stabilitatea României, pentru ca acele legi să nu fie aprobate ", a declarat, miercuri seară, Liviu Dragnea, la Antena 3.
Fondatorul Pro România, Victor Ponta, a anunțat, miercuri, la Constanța, că formațiunea intenționează să ceară înființarea un grup parlamentar în Camera Deputaților, după ce a ajuns la 10 parlamentari.