Carmen Dan rămâne la șefia Internelor, după ce Gabriela Firea i-a cerut demisia

Dora Vulcan | 01.09.2018

Propunerea primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, care a cerut, sâmbătă, demisia ministrului de Interne Carmen Dan sau retragerea sprijinului politic, a fost supusă la vot în şedinţa Comitetului Executiv Naţional al PSD şi a fost respinsă.

Pe aceeași temă

 

 

 

 Victorie pentru moment a grupării Dragnea. Carmen Dan rămâne în fruntea Internelor. Supusă la vot, propunerea Gabrielei Firea, de retragere a sprijinului acordat lui Carmen Dan și de prezentare a demisiei sau de demitere a ei, nu a obținut decât un vot în CEx: al ei.

 

 

 

Context

 

Firea cere demiterea de Interne Carmen Dan și retragerea sprijinului politic acordat de PSD  

 

 

Gabriela Firea a cerut Ministrului de Interne, Carmen Dan, să-şi dea demisia sau să i se retragă sprijinul politic. Primarul Capitalei i-a adus acuzaţii pentru protestul soldat cu violenţe, la 10 septembrie. Afirmaţiile au fost făcute la şedinţa Comitetului Executiv al PSD de sâmbătă de la Neptun.

 

 Gabriela Firea a cerut Comitetului Executiv al PSD să-i retragă sprijinul politic acordat ministrului de Interne Carmen Dan, spun surse din PSD citate de observator.tv., site-ul de știri al Antenelor.  Primarul Capitalei a acuzat-o pe Dan de modul defectuos în care a gestionat situația de la mitingul din 10 august 2018. 

 

Firea ar fi spus că Dan trebuie să facă ”un pas în lateral", adică să-și dea demisia iar dacă nu o face, atunci să fie demisă.

 

Primarul Capitalei o acuză pe Carmen Dan de rolul avut în incidentele de la protestul din 10 august. Firea a acuzat-o pe Dan de premeditare și de coordonarea, de fapt, a intervenției Jandarmeriei. 

 

Aceleaşi surse spun însă că intervenţia Gabrielei Firea a rămas, deocamdată fără răspuns.   

 

Mărul discordiei e dat de faptul că în întreaga comunicare publică făcută de Carmen Dan și de ministerul pe care-l conduce s-a aruncat responsabilitatea emiterii ordinului de reprimare violentă a manifestației în sarcina prefectului Speranța Cliseru, om de casă al familiei Firea-Pandele. 

 

 

Primarul Capitalei Gabriela Firea este printre primii membri PSD care au ajuns la CEx.

 

"Sunt şi lucruri bune şi lucruri mai puţin bune şi toate trebuie să fie prezentate cu maximă sinceritate, cu gândul (...) la toţi românii şi la faptul că avem o mare responsabilitate noi, ca politicieni. Dacă nu mai avem o legătură directă cu românii, cred că fiecare avem o problemă în parte şi nu cred că trebuie să ne gândim doar la cariera noastră individuală ca politicieni, ci în primul rând la parcursul ţării noastre", a declarat Firea. Chestionată dacă se impune retragerea lui Dragnea din fruntea partidului, Firea a precizat: "Nu pot să anticipez ceea ce se va întâmpla în şedinţa Comitetului Executiv şi ar fi o lipsă de respect faţă de proprii mei colegi să mă antepronunţ".

 

De asemenea, ea a subliniat că există "un impas", pentru depăşirea căruia trebuie găsite soluţii. Întrebată ce nemulțumiri are, Firea a spus că ”Nu e vorba de nemulţumirea sau mulţumirea Gabrielei Firea sau a altor colegi, nu discutăm în aceşti termeni. Fiecare va spune opinia sa cu privire la starea în care se află ţara în acest moment şi cu privire la răspunsul partidului nostru, la situaţia politică din ţară şi drumul pe care îl avem de parcurs împreună, soluţiile pe care le găsim împreună pentru depăşirea unui impas pe care trebuie să recunoaştem că există. De aici înainte, dacă vom fi şi sper să fim maturi, responsabili, inteligenţi, vom găsi soluţii bune".  Totodată, ea a precizat că este "un om de construcţie". "Întotdeauna am fost un om de construcţie şi întotdeauna am considerat că este cel mai simplu să critici şi este mai greu să construieşti şi mă alătur celor care vor să construiască ceva. În momentul în care voi constata eu sau colegii mei că nu mai putem să construim nimic bun împreună, atunci cu siguranţă şi eu şi alţi colegi vom lua o decizie", a spus Firea.

 

Întrebată dacă se simte izolată în PSD, Firea a precizat: "Nu prea sunt persoana care să poată să fie izolată".

 

"Am lipsit la Şcoala de Vara a doamnelor social democrate pentru că am fost chemată la altă întâlnire a preşedinţilor de organizaţii şi de aceea m-am scuzat faţă de colegele mele, de obicei nu lipseam (...) Era o discuţie informală înainte de şedinţa Comitetului Executiv. Nu s-au luat decizii, a fost doar o discuţie", a afirmat Firea.

 

 

 

 

 Va face sluj PSD in fata lui Dragnea? Mizele: calmarea răzmeriței și OUG pe amnistie  

 

 

 Motivul pentru care Dragnea a convocat conducerea lărgită a PSD la Neptun e dat de disperarea de a forța adoptarea unei ordonanțe privind amnistia și grațierea, pentru care are nevoie de sprijinul partidului ca să i-o plasa, pentru emitere, lui Dăncilă. O alta miză ar fi suspendarea președintelui Iohannis, dorită de Dragnea și camarila, dar la care ALDE nu achiesează deocamdată. Reușita acestor planuri depinde de abilitatea cu care Dragnea va reuși să închidă gura nemulțumiților, printre care se numară și câțiva grei ai partidului. Pe de altă parte, Firea și Stănescu, deși din tabere diferite, s-au aliat ca să provoace o ”răzmeriță”, pe care au de gând să o pună în scenă în plenul CEx, cu trimitere la problemele cu care se confruntă partidul și guvernarea, sub bagheta lui Dragnea. Va izbuti Dragnea să stingă focarele de conflict și să-și impună, așa cum a reușit de fiecare dată până acum, punctul de vedere? Va face PSD în continuare sluj în fața lui Dragnea?

 

 

Focarele de conflict: baronii locali, Firea și Ecaterina Andronescu

 

Focarele de conflict din partid s-au reaprins în ulltima perioadă, unele dintre ele alimentate chiar de intervenția în forță împotriva protestatarilor pașnici de la mitingul diasporei din 10 august, care a dus la acutizarea conflictului cu Gabriela Firea, șefa PSD București și protector al prefectului Speranța Cliseru. Mai mult sau mai puțin direct, aceasta a făcut-o mincinoasă pe protejata lui Dragnea, șefa Internelor și fosta sa secretară de la Videle, care nu vrea să recunoască că e autorul ordinului de reprimare violentă a mitingului.  Dat mai  mult ca sigur la indicatiile lui Dragnea.

 

Gabriela Firea, care a recunoscut deja că sunt tensiuni în PSD si că sunt „cu siguranţă lucruri de spus", dar că ea nu se alătură celor care „împroaşcă cu noroi”.  Aşa că îşi va spune punctul de vedere în interiorul partidului, trimitere evidentă la criticile aduse de Ecaterina Andronescu, cea care a cerut demisia lui Dragnea.

 

Celelalte focare de nemulțumire sunt mai puțin vizibile, manifestate mocnit și vin dinspre baronii locali, cei care garantează în reușita oricărui vot dat în CEx: Marcel Ciolacu - fostul barcagiu de Belina de la partidele de pescuit ale lui Dragnea și șoferul care l-a adus noaptea pe Grindeanu de la aeroport ca să-l planteze, ca în arest, în sediul din Băneasa unde Dragnea i-a tras un perdaf pentru că nu a fost suficient de ferm în impunerea OUG 13, Paul Stănescu - baronul de la Olt plantat vicepremier, Marian Oprișan - baronul de Vrancea, fostul premier Mihai Tudose și Niculae Bădălău - baronul de Giurgiu. Ei ar fi plănuit să propună o conducere colectivă a partidului la ședința CEX de la Neptun.

 

Desi vineri se parea ca Dragnea  reusise sa ajunga la o intelegere cu Stanescu, om cu mare greutate in partid si din cauza functiei de vicepremier, si alti baroni, iata ca simbata dimineata, potrivit unor surse citate de prea, Dragnea si Stanescu au avut o discutie aprinsa, vecina cu scandalul.

 

Mihai Tudose e fostul premier debarcat după un conflict cu Carmen Dan – ceea ce dă notă despre puterea pe care ”Păpușa” o are asupra lui Dragnea și, implicit, în PSD,  aflată din nou la originea unei serii de conflicte, iar nașul Bădălău e cel care tocmai a reținut atenția opiniei publice prin maneaua care i-a fost dedicată recent la un chiolhan și care făcea referiri în ton mafiot la dominația PSD asupra țării și la umilirea diasporei în termeni care duc inevitabil cu gândul la diversiunea jandarmeriei care, pentru a-și justifica abuzurile, a spus de la primele ore ale mitingului din 10 august că protestatarii ar fi aruncat cu pungi cu urină și excremente umane în bieții jandarmi. Sigur că nu a apărut nicio filmare în spațiul public care să probeze mizeria lansată oficial de la tribuna purtătorului de vorbe al Jandarmeriei și că nici nu a produs jandarmeria, ca instituție care a lansat o astfel de enormitate, vreo probă cât de mică. În schimb, un manelist din fieful lui Bădălău i-a închinat acestuia o manea care manifesta nevoia stringentă de a urina pe diasporă.  Beneficiarul dedicației nu e nimeni altul decât unul din contestatarii de mucava ai lui Dragnea.

 

 

 

Fronda Ecaterinei Andronescu, minimalizată și trecută sub tăcere

 

Fostul ministru al Educației, Ecaterina Andronescu, este de departe cea mai periculoasă pentru stabilitatea de care are nevoie Dragnea pentru a-și face jocurile în partid, pentru că pe ea nu o poate controla cu uurinta, neavând în spate vreo grupare de interese. Ea se bazează pe forța principiilor iliesciene. În același timp, e și cea mai puțin susținută de găștile de putere din partid, așadar la vot șansele ei sunt minime. 

 

Andronescu este o exponentă de frunte a gărzii iliesciene, așa golită de conținut cum s-a dovedit ea, dar încă în picioare, după 30 de perpetuare a valorilor postcomuniste, cele cu față umană pe care le-a păstorit, cu duioșie și spirit protector, întemeietorul postdecembrist al FSN-PDSR-PSD, Ion Iliescu, cel care a grăbit sfârșitul lui Ceaușescu și instaurarea capitalismului de cumetrie de după 1989.

 

Andronescu a cerut explicit și cât se poate de vocal demisia lui Dragnea din partid și a marionetei sale din fruntea guvernului. Niciun alt coleg nu i s-a alăturat, ba, dacă e să o credem pe Andronescu, a fost umplută de ”toate zoaiele Pământului”. Fronda ei nu e în specificul actual al PSD, de aici și lipsa de susținători. Cel mult - dintre cei care i-au fost alături de-a lungul timpului - au vorbit doar despre faptul că Dragnea, binevoitor, nu o va exclude din PSD, dar nimic despre fondul revoltei sale. De altfel, Andronescu are un ghimpe mai vechi împotriva lui Dragnea, de când acesta și-a impus marioneta din vârful guvernului și la conducerea partidului, pe locul ocupat cândva de Adrian Năstase - cel de președinte executiv - printr-un simulacru de alegeri organizat la congresul extraordinar din 10 martie și contestat la acea vreme de Ecaterina Andronescu, alături de Nicolae Bănicioiu, care ar fi aspirat și ei la funcția de președinte executiv. Ba, pentru a o impune pe Dăncilă mai repede în poziția a doua din partid, Dragnea a făcut un congres extraordinar în urma căruia a lăsat-o pe Andronescu și fără mandatul de vicepreședinte pe care l-ar mai fi deținut în mod normal cel puțin încă un an.  Adică a transformat-o într-o neica nimeni. Pe ea, cea cu sfintele idealuri comuniste în brațe, care îl depășește la ani de experiență în partid, pe el nevolnicul, străinul venit în PSD din partidul dușmanului Băsescu.

 

El susține că nu se se va discuta despre excluderea senatorului Ecaterina Andronescu, care i-a cerut demisia și l-a făcut responsabil de ”dezastrul major” spre care îndreaptă partidul ”vertiginos".

 

Pe de alta parte, Dragnea a declarat ca la CExN nu se va discuta scrisoarea adresata de Ecaterina Andronescu membrilor PSD. "Eu nu dau importanta, noi avem alte chestii mult mai importante. Noi avem lucruri grele de facut in guvernarea asta. (...) Ce sa discutam? Sa analizam scrisori? Am mai analizat scrisori, nu mai vreau sa pierdem timpul", a afirmat Dragnea.

 

Intrebat daca va fi pusa in discutie excluderea din PSD a Ecaterinei Andronescu, el a raspuns: "Nici vorba".

 

Cam aceștia sunt contestatarii lui Dragnea și ceea ce-I mână în luptă.

 

Pe ei trebuie să-i reducă la tăcere Dragnea, ca să domolească larma pe care o fac pentru a-și putea impune propriul interes: ordonanța amnistiei/grațierii și organizarea unei serii de catapulte bine țintite către Iohannis, poate chiar suspendarea sa, Iohannis fiind cel care - în plină criză anti-DNA - ne anunța fericit și emoționat că va candida și al al doilea mandat de președinte al țării, spre care Dragnea înalță zmeie și visează în perspectiva în care se va elibera de povara staturii sale penale printr-o OUG a amnistiei/grațierii. 

 

Cu Tudose, Bădălău, Stănescu, Oprișan și Ciolacu – baroni locali, cu forță în teritoriu, prin care Dragnea își poate impune ordonanța - lucrurile au fost mai simple: i-a convocat în haită într-o confruntare directă, din postura de lup, încă, alfa, iar apoi le-a înmuiat vigilența la restaurant. Unde s-a produs adevărata negociere, premergătoare ședinței propriu-zise de Comitet Executiv de sâmbătă.

 

Despre Andronescu s-a spus că i-ar fi oferit postul de minisru al Educației, dar Ecaterina i-a dat deja cu flit public, înainte chiar ca oferta să fie făcută publică. 

 

Comitetul Executiv de sâmbătă are loc la o zi după ce femeile social-democrate au avut, la Mamaia, școala de vară, eveniment la care Dragnea a lipsit, dovadă atenția sporită potolirii haitelor din partid în ceea ce s-au numit ”discuții informale” cu ”liderii importanți” ai partidului. Cărora Dragnea le-a bătut obrazul să nu facă jocul dușmanului de clasă Iohannis.  

 

 

După potolirea haitelor: remanierea, suspendarea lui Iohannis și mult râvnita OUG pentru amnistie/grațiere

 

 

Despre remaniere singura care pare să nu știe este exact premierul Viorica Dăncilă, care a spus vineri că nu va fi un subiect de discuție la CEx-ul de sâmbătă, pentru că nu a fost făcută, încă, o evaluare a miniștrilor. 

 

"Nu se va vorbi la acest Comitet Executiv de remaniere guvernamentala. Dupa cum stiti, am spus ca se va face o evaluare a fiecarui ministru, in functie de programul de guvernare. Nu am facut inca aceasta evaluare, deci nu putem vorbi de o remeniere guvernamentala", a raspuns Dancila.

 

Intrebata daca este multumita de activitatea ministrilor, a spus ca doar dupa ce va face evaluarea va putea raspunde la aceasta intrebare.

 

"Acest lucru pot sa-l spun in urma evaluarii pe care o fac, comparativ cu sarcinile indeplinite, cu obiectivele indeplinite din programul de guvernare. Pana nu vad aceasta foaie de parcurs a fiecarui ministru, daca a fost indeplinita, nu pot sa fac anumite precizari", a mai spus Dancila.

 

La rândul său, Dragnea, nemulţumit de unii dintre miniştri, se arată extrem de mulţumit de activitatea marionetei sale, Viorica Dăncilă.

 

„Categoric nu ( vreau să o schimb -n.r.). Doamna Viorica Dăncilă trebuie să rămână până în 2020, să încheie acest mandate. Este un premier foarte bun. Cu toată campania care încearcă să o descurajeze. E un record istoric de încasări la buget pe luna iulie şi cu o inflaţie negativă. Nu a avut experienţă administrativă doamna Dăncilă, dar a învăţat repede cum să conducă un guvern şi o face din ce în ce mai bine”, a declarat președintele PSD la Antena 3.

 

Cu toate acestea, dupa intalnirea de vineri cu Liviu Dragnea, presedintele PSD Vaslui, Dumitru Buzatu, a spus ca la CExN de sambata, de la Neptun, este "cert" ca se va discuta despre evaluarea ministrilor.

 

De asemenea, un alt subiect de discutie ar putea fi suspendarea presedintelui Klaus Iohannis de care Liviu Dragnea a tot amintit.

 

Invocând ”fierberea” care este în partid pe tema protestelor pe care unii lideri din PSD le cer ”la poarta lui Iohannis”,  Dragnea spune că se va discuta și subiectul suspendării președintelui. 

 

"Eu as vrea. Sa vedem daca domnul Tariceanu si-a schimbat opinia. Eu in continuare o sustin fara niciun fel de ezitare pe Viorica Dancila si o sustin din toate punctele de vedere. Si ea a inceput sa fie tinta. Dar acest guvern, pe care astia vor sa-l dea jos prin violenta, ca nu se vor opri, dar nici noi nu stam cu mainile in san. Si asta vreau sa-i asigur pe toti membrii de partid", afirma Dragnea, pe 21 august, intrebat daca mai vrea suspendarea presedintelui Iohannis.

 

Social-democratii au abandonat, pentru o perioada scurta de timp, ideea suspendarii presedintelui dupa ce acesta a semnat decretul de revocare a procurorului-sef al DNA, Laura Codruta Kovesi.

 

Liderul Senatului, Calin Popescu Tariceanu, a transmis ca aceia care vor sa-l suspende din functie pe presedintele Klaus Iohannis ar trebui sa faca un calcul foarte simplu, si anume care este baza de sustinere in Parlament a unui astfel de demers. El a spus ca, din cate stie, UDMR nu sustine acest lucru, iar numerosi membri PSD au rezerve.

 

"In primul rand, cei care doresc sa lanseze acest subiect trebuie sa faca un calcul foarte simplu: care este baza de sustinere in Parlament a unui astfel de demers. Din cate stiu, UDMR nu subscrie. Exista, din cate stiu eu, numerosi membri din PSD care au rezerve, ca sa nu spun mai mult. Trebuie inceputa aceasta evaluare intai si dupa aceea trebuie luata aceasta decizie", a afirmat Taricenau.

 

 

 

Focarele de conflict stinse noaptea s-au reaprins și repliat dimineață: Firea și Stănescu fac front comun. Stănescu, enervat că primește ordine prin iubita lui Dragnea

 

Gabriela Firea și Paul Stănescu iau distanță tot mai mare de Liviu Dragnea și îi reproșează acestuia cinci mari probleme, au declarat pentru G4Media.ro surse din PSD. Cei doi lideri îi vor transmite lui Dragnea lista în plină ședință a Comitetului executiv (CEX), la care participă toată conducerea partidului.

 

Lista de nemulțumiri:

 

1. Prăbușirea în sondaje a partidului după scandalurile majore din ultima vreme: reprimarea violentă a mitingului din 10 august și pesta porcină africană

 

2. Numirile secretarilor de stat si a șefilor de agenții guvernamentale mai ales din Teleorman, în detrimentul celorlalte organizații județene. Practic, Guvernul a devenit fieful personal al lui Liviu Dragnea

 

3. Faptul că Liviu Dragnea se consultă în luarea marilor decizii doar cu Olguța Vasilescu, Claudiu Manda și Darius Vâlcov. Reuniunile lor de la Scroviștea, în absența celorlalți lideri ai PSD, produce enervare în partid

 

4. Implicarea tot mai mare a Irinei Tănase în viața partidului și în deciziile guvernului, cum ar fi promovări pe funcții sau alocarea fondurilor din PNDL

 

5. Izolarea internațională a PSD. Social-democrații nu mai au practic interlocutori la nivel european după atacurile constante la justiție și violențele de la mitingul din 10 august. Liderii nemulțumiți susțin că izolarea PSD se traduce și prin izolarea guvernului, România fiind acum o țară-problemă în interiorul UE

 

Gabriela Firea are și alte motive de nemulțumire la adresa lui Liviu Dragnea. Primarul Bucureștiului nu vrea ca responsabilitatea juridică pentru violențele de la mitingul din 10 august să pice asupra aliatei sale politice, prefectul Speranța Cliseru. În plus, Firea știe că asocierea cu Dragnea îi scade dramatic șansele pentru realegerea ca primar la alegerile din 2020, sondajele arătând că Dragnea este un balast electoral într-un oraș precum Bucureștiul, au mai declarat pentru G4Media.ro sursele citate.

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22