Pe aceeași temă
„Acum domnul Ioniță spune foarte multe lucruri, ce pot să fac eu în situația asta decât să îl las pe domnul Ioniță să spună ceea ce consideră că are de spus. (…) De ce vorbește tocmai acum este o întrebare. Ce este trist pentru mine e că un ofițer de carieră, așa cum spune, un ofițer care invocă onoarea își pune uniforma în cap în modul acesta”, a afirmat Carmen Dan.
Reacția ministrului Carmen Dan vine după ce chestorul Cătălin Ioniță, șeful Direcției Generale Antifraudă (DGA) din cadrul MAI și fost șef al Poliției Române, a publicat o scrisoare deschisă în care arată că trebuie să aducă la cunoștința opiniei publice „situația extrem de gravă în care se găsește Ministerul Afacerilor Interne sub conducerea actualului ministru de Interne, Carmen Dan”.
Ea i-a cerut lui Cătălin Ioniță să facă publice demersurile efectuate în mod oficial către Direcția Generală de Protecție Internă privind acuzațiile lansate.
„Atunci când te comporți într-o instituție ca și cum ar fi a ta, personal, este o problemă”, a mai spus Carmen Dan.
Scandalul a izbucnit după ce vineri, la prezentarea bilanțului MAI pe 2018, Carmen Dan a criticat activitatea Direcției Anticorupție, care s-ar fi concentrat pe alte zone decât Ministerul de Interne și anunțând intenția de a modifica legislația astfel încât activitatea DGA să fie readusă la zona de competență pentru care a fost înființată a mai spus Carmen Dan.
De asemenea, Carmen Dan a făcut referire și la cercetările disciplinare din minister și la cei care încearcă să le evite „prin tot felul de tertipuri care pot indica inclusiv o rea-credință, cum ar fi concediile medicale”, anunțându-i pe ” bolnavii închipuiți” că a pregătit un set de măsuri pentru a rezolva și această problemă.
„Un alt subiect, care prezintă deja un anumit interes public, este că în perioada viitoare vor exista anumite modificări organizatorice la nivelul DGA. Activitatea DGA are două componente principale – prevenirea corupției și combaterea acesteia. Consider că trebuie să existe un echilibru între aceste componente. Susținem prevenția atunci când demonstrăm că avem capacitatea să combatem”, a spus ministrul.
Carmen Dan a precizat că a cerut recent directorului general al Direcției Generale Anticoruipție o proiecție asupra viitorului cadru organizatoric pornind de la două constatări pe care ea le-a avut față de activitatea direcției de anul trecut.
„Prima privește faptul că activitatea DGA pe zona de prevenire s-a concentrat mult prea mult în cu totul alte zone, altele decât MAI. Din punctul meu de vedere, nu cred că am terminat cu corupția din minister, ca să ne prioritizăm activitatea preventivă în alte domenii ale vieții sociale (în învățământ, în sănătate sau în administrație). A doua observație privește zona operativă, iar cifrele sunt relevante: în 2018 DGA a efectuat cercetări cu privire la aproape 1.500 de suspecți, din care numai 174 sunt angajați ai MAI. Adică puțin peste 10%. Restul de 90% din activități înseamnă că privește alte domenii, pe bază de delegare de la Parchet”, asubliniat ministrul.
Ea a amintit că această unitate s-a înființat, în primul rând, pentru a gestiona problemele din MAI și că, atât timp cât în minister mai există probleme de integritate, nu poate fi ignorat sensul pentru care s-a înființat această structură.
„Vă anunț sincer că mă gândesc să intervin legislativ pentru a readuce activitatea DGA la zona de competență pentru care a fost înființată această unitate. MAI are nevoie de o astfel de structură de integritate și nu de un alt Parchet”, a precizat Carmen Dan.
Fragmente din scrisoarea deschisă a chestorului Cătălin Ioniță:
Pentru a clarifica de la bun început, vreau să fac referire la prezentarea mincinoasă făcută de ministru în luna ianuarie 2018 când în disputa politică cu premierul de la acea vreme Mihai Tudose s-a prezentat public un raport din care reiese că sunt de acord cu ocuparea funcției de Inspector General al Poliției Române.
Iată, vă prezint un raport înregistrat din data de 11.01.2018 din care reiese clar faptul că nu sunt de acord cu împuternicirea mea în funcție. La acea vreme mi s-a pus în vedere să distrug acel raport, acesta fiind dovada clară că nu premierul mințea, ci ministrul de interne.
Ca urmare a presiunilor făcute am început activitatea ca Inspector general însă nenumăratele imixtiuni în activitatea firească a IGPR creau tensiuni permanente. Am aflat imediat de faptul că, față de șeful Poliției Române se desfășoară activități de supraveghere operativă, de asemenea și asupra familiei mele, existând martori și probe video în acest sens. Am înștiințat DGPI, însă nu s-a întâmplat absolut nimic, din contră”, a scris Ioniță în nota sa.
Văzând că nu pot fi manipulat am fost silit să îmi scriu un raport cu demisia din funcție chiar înainte de o deplasare în S.U.A. la misiunea O.N.U., spunându-mi-se să plec liniștit că vom stabili ce facem. Ulterior, am aflat din mass media că mi-am dat demisia
Odată reîntors la D.G.A. au continuat presiunile vizând schimbarea din funcție a unor șefi de structuri teritoriale, aspecte pe care le voi detalia cu probe. Printre amenințările pe care le-am primit au fost și cele legate de înscenarea unui dosar penal la D.N.A., prezentarea tezei de doctorat ca fiind plagiată înainte ca orice organism de specialitate să se pronunțe, verificarea, urmărirea clipă de clipă a familiei, toate acestea fiind astăzi iată o certitudine.