Castelul lui Bogdan Buzaianu, implicat in noul dosar al Elenei Udrea, scos la vanzare

Paul Cristescu | 21.10.2015

Sorina Matei descrie pe blogul sau castelul detinut in Elvetia de Bogdan Buzăianu, magnatul pieței de energie românești, implicat in noul dosar al Elenei Udrea. Conform jurnalistei, castelul ar fi fost scos la vanzare acum 3 saptamani de compania imobiliară elvețiană Direct Investment.

Pe aceeași temă

 

Sorina Matei scrie ca, in octombrie 2005, Buzăianu și-a declarat în mod oficial domiciliul în Elveția, Fribourg, De Castellaweg 37, Schloss 3280 Greng, în capitala cantonului cu același nume, loc in care se afla unul dintre puținele castele private ale cantonului elvețian, Castelul Greng.


Castelul Greng, întins practic pe trei domenii impozante și foarte aproape de malul lacului Murten, are 1,3 hectare de parc, 19 camere separate într-o multitudine de corpuri de clădire, 690 de mp locuibili, fântâni ornamentale, labirint, templu în stil roman, capelă, piscine, iaz cu pești, are sursă proprie de apă, tavernă proprie și cramă, plajă privată pe malul lacului iar întregul domeniu al castelului este împrejmuit de ziduri înalte și opace fiind ferit din exterior de blitzurile de paparazzi.
 

Potrivit descrierilor precise ale specialiștilor imobiliari elvețieni, castelul are lifuri, apartamente, duplexuri, triplexuri, saune private, parchet, șeminee din marmură, spa și este singurul castel privat de aceste dimensiuni din Elveția, având o vechime de 230 de ani.

 



 

Matei arata ca aceasta proprietate ar fi fost scoasa la vânzare, în regim de urgență, la sfârșitul lunii Septembrie a acestui an, prin intermediul companiei imobiliare elvețiane Direct Investment, de vânzători a căror identitate nu este cunoscută, la un preț minim de 7,4 milioane de euro și un preț de vânzare imediat de 7,68 milioane de euro. Acțiunea coincide cu ancheta de corupție declanșată de procurorii DNA în care apare și magnatul energiei românești, Bogdan Nicolae Buzăianu.
 

Numele lui Bogdan Nicolae Buzăianu a aparut pentru prima data in 20 Februarie 2007, într-o emisiune în direct la TVR 1 în disputa dintre președintele de la acea vreme, Traian Băsescu și fostul premier, Călin Popescu Tăriceanu. 

 

Cititi integral pe blogul Sorinei Matei.

 

CITITI SI: DNA vrea arestarea preventiva a Elenei Udrea. Procurorii o acuza ca a luat o spaga de 5 milioane de dolari. Dosarul are conexiuni in afacerile cu energie si in presa

 

Bogdan Buzaianu, implicat in noul dosar al Elenei Udrea

 

Conform unor surse judiciare citate de presa, Bogdan Buzaianu, fondatorul Energy Holding, ar fi implicat in noul dosar al Elenei Udrea, alaturi de patronul cotidianului Evenimentul Zilei, Dan Andronic, si de fostul patron al tabloidului Cancan, Radu Budeanu.

 

In 2004, cand ministru al industriei si resurselor era Dan Ioan Popescu, firmele detinute de Buzaianu, finul lui Dan Ioan Popescu, ar fi obtinut contracte cu Hidroelectrica de cumparare a energiei electrice la preturi considerate prea mici fata de cele de pe piata. Un contract a fost incheiat cu Buzmann Industries, iar altul cu Energy Holding, arata Hotnews.

 

In 2008, Buzaianu a reusit sa obtina un alt contract prin firma EHOL Distribution. Ulterior, toate cele trei firme si-au schimbat actionariatul. Energy Holding a fost preluata de Marken Investment&Trading M.I.T., companie care este  inregistrata in Olanda. Surse din piata spun ca in spatele companiei s-ar afla tot Buzaianu. EHOL Distribution s-a format prin desprinderea de Energy Holding, iar in infiintarea Buzmann Industries a fost implicat tot Buzaianu.

 

Buzmann Industries si cu Ehol Distribution au fost preluate in urma cu cativa ani de elvetienii de la Alpiq. In urma acestor preluari, Buzmann Industries a devenit Alpiq RomIndustries, iar EHOL Distribution a devenit Alpiq RomEnergie. Toate aceste contracte au fost prelungite periodic pana in vara lui 2012 cand au fost denuntate, in urma intrarii Hidroelectrica in insolventa, de actualul administrator judiciar.

 

In perioada 2004-2012, Energy Holding a beneficiat de energie ieftina in cantitati uriase, indiferent de productia obtinuta de Hidroelectrica in toti acesti  ani. Potrivit sursei citate, cele mai mari cantitati de energie au fost livrate in 2005, 2006, 2007 si 2008. De exemplu, in 2007,  Energy Holding a primit peste 4,01 milioane MWh energie, in conditiile in care a fost un an slab pentru Hidroelectrica, productia obtinuta fiind de doar 15,8  milioane MWh.

 

Contractul dintre Hidroelectrica si Energy Holding a fost  incheiat pe 14 ianuarie 2004 si a fost modificat prin nu mai putin de 19 acte aditionale, in perioada 2004-2010. Ultimele trei acte aditionale (noiembrie  2009, decembrie 2009, decembrie 2010) au fost semnate in perioada in care director general al Hidroelectrica era Mihai David, membru PSD in acea perioada.  Mihai David este cel care a prelungit durata contractului cu 5 ani pana in 2018.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22