Pe aceeași temă
Federatia Rusa poate pierde 9% din Produsul Intern Brut in urma sanctiunilor occidentale impuse in contextul crizei din Ucraina.
Informatia apare intr-un raport al Fondului Monetar International, potrivit Reuters, citata de HotNews.
“Efectul sanctiunilor in termeni de acces la pietele financiare externe si noi tehnologii va continua”, a anuntat Fondul, prezentand concluziile unei misiuni ce a avut loc in luna mai.
FMI estimeaza ca efectul imediat al sanctiunilor si contra-sanctiunilor a fost stergerea a 1-1,5% din PIB-ul rusesc, ce se va ridica pana la 9% in anii urmatori.
Modelul de calcul prin care s-au calculat cifrele are un grad semnificativ de incertitudine, a precizat FMI.
Anul trecut tarile occidentale au impus sanctiuni ce limiteaza finantarile straine pentru marile banci si companii energetice si exporturile de tehnologie de grad inalt catre sectorul energiei din Rusia.
Moscova a raspuns prin interzicerea importului majoritatii alimentelor din Vest.
De altfel, firmele rusesti si fosti oficiali ucraineni sunt vizati acum de noi sanctiuni din partea SUA.
Biroul pentru Controlul Activelor Straine (OFAC) din cadrul Trezoreriei SUA a impus sanctiuni impotriva unor entitati si persoane care l-ar sustine pe Gennady Timchenko, un comerciant de gaze naturale, care era deja sanctionat.
Pe lista sanctiunilor au ajuns astfel mai multi operatori portuari din Crimeea si fosti oficiali ucraineni.
Noile masuri vizeaza de asemenea doua entitati care l-ar sustine pe Boris Rotenberg, un om de afaceri rus si un aliat al presedintelui rus Vladimir Putin.
Sanctiunile incearca astfel sa oblige Rusia sa-si respecte angajamentele de la Minsk cu privire la mentinerea pacii in Ucraina. "Actiunea de astazi ne subliniaza hotararea de a mentine presiunea asupra Rusiei pentru incalcarea dreptului international si alimentarea conflictului din estul Ucrainei", a declarat directorul OFAC John Smith intr-un comunicat de presa.