Cata coruptie e in justitie? - Predoiu: Sa trecem la alt subiect!

Fara Autor | 20.11.2011

Pe aceeași temă

Ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, a refuzat sa vorbeasca despre coruptia din domeniul pe care il gestioneaza, dar le-a cerut judecatorilor sa aplice masuri dure impotriva celor care incalca legea si sa nu mai amane dosare.

"Sa trecem la alt subiect. Sunt unii care acuza coruptie cvasigeneralizata, nu subscriu, dar avem o problema si daca e un singur judecator corupt", a spus Predoiu la Realitatea TV, intrebat cata coruptie e in justitie.

El a sustinut dreptul ministrului de a le cere judecatorilor sa aplice legea si a respins orice acuzatie ca asta ar insemna interferenta in treburile justitiei.

"Daca consiliul ala (CSM-n.red) nu face nimic, ce ar trebui sa faca ministrul, sa stea sa se uite la televizor? (...) In Franta, ministrul Justitiei a avut singur atributia la actiuni disciplinare, acum o imparte cu presedintii Curtilor de Apel. Cvasitotalitatea tarilor europene au asa ceva", a mai spus Predoiu.

El a dat ca exemplu si situatia din Marea Britanie, cand, dupa revoltele din 7-9 septembrie, premierul David Cameron si ministrul Justitiei au spus ca sistemul judecatoresc nu a functionat asa ferm impotriva elementelor infractionale din societate si au cerut duritate.

"Ministrul de Justitie a acuzat ca sistemul penal nu a actionat la fel de ferm fata de astfel de cazuri si s-a ajuns la derapaj. Peste cateva zile, pe 12 septembrie, mai mult de 1.700 de persoane erau puse dupa gratii.

(...)Uneori, la noi, acest lucru nu se intelege. Vezi tot felul de interlopi dansand din buric. Vezi magistrati care se plang de interferenta politicului in treburile lor cand le cerem sa fie mai eficienti"
, a mai acuzat ministrul.

Ramanand la subiectul a ce inseamna apelurile catre judecatori si cand acest lucru e considerat drept interferenta, Predoiu a amintit si ca sunt membri CSM care spun ca "un compartiment al ministerului nu prea functioneaza", iar el nu o interpreteaza drept un amestec in treburile politicului, ci ca pe o sesizare care trebuie luata in seama.

Ministrul Justitiei a vorbit si despre amanarile repetate ale judecarii dosarelor de catre judecatori, spunand ca aceasta practica reprezinta unul dintre motivele pentru care magistratii au prea mult de munca.

"Sunt avocat, stiu si eu cand se impune sau nu o amanare. Exista si situatii in care s-au amanat topuri de dosare prea usor. Sunt dosare care stau de ani de zile pe rolul instantelor. Problema amanarilor tine si de modul in care judecatorul tine la instrumentele sale", a afirmat Predoiu.

Despre criminalitatea organizata, ministrul s-a aratat de parere ca in momentul acesta e tinuta in frau, dar "observam o agresivizare a ei, pe fondul crizei economice". In opinia sa, faptul ca nu avem monitorizata criminalitatea organizata in Mecanismul de Cooperare si Verificare pentru Romania al Comisiei Europene, cum e cazul Bulgariei, arata ca nu e un fenomen asa de grav in tara noastra.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22