Catalin Ivan: In Romania, 384 de firme cu actiuni la purtator. Toate lucreaza cu statul

E.b. | 16.12.2017

Europarlamentarul Catalin Ivan a declarat, la Iasi, ca in Romania sunt 384 de firme cu actiuni la purtator, fapt care le confera proprietarilor confortul anonimatului si le da posibilitatea incheierii contractelor cu statul.

Pe aceeași temă

 

 

"In Romania sunt 384 de firme. Toate lucreaza cu statul. De-a lungul ultimilor zece ani de zile niciuna nu a avut sincope, adica sa mearga mai bine sau mai prost, in conditiile in care la guvernare au fost toate partidele din spectrul politic, ceea ce inseamna ca relatia dintre ele este dincolo de politica unui partid sau ideologia unui partid", a declarat eurodeputatul Catalin Ivan in cadrul unei dezbateri privind "Actiunile la purtator".

 

La evenimentul desfasurat la Facultatea de Economie si Administrare a Afacerilor, din cadrul Universitatii "Alexandru Ioan Cuza" din Iasi, europarlamentarul a subliniat dificultatea infiintarii unei astfel de firme. In acest sens, Catalin Ivan a mentionat ca "intr-o economie in care oamenii nu isi asuma activitatea pe care o depun, e cel putin periculos din toate punctele de vedere".

 

"Dau un exemplu aleatoriu. Sunt presedinte de Consiliu Judetean si privatizez o firma din subordine, o dau unor prieteni, o transform inapoi in actiuni la purtator iar prietenii imi dau fizic actiunile, si mi le pun in sertar eu mie. Pot sa imi dau mie contracte, firmei mele fara ca nimeni sa poata face legatura intre firma respectiva si mine.

 

Ai nevoie de un credit si nu ai timp sa mergi la banca? Incearca adevaratul credit online de la Libra Internet Bank, prin care poti obtine pana la 20.000 de lei, cu o dobanda avantajoasa (DAE 10,94%). Ai banii in cont in doar cateva minute si nu faci niciun drum la banca. Afla mai multe!

 

Sigur, de-a lungul vietii, drumurile noastre se intersecteaza, pentru ca eu am nevoie de banii pe care mi-i dau. Atunci imi garantez niste imprumuturi pe care poate nu le mai platesc niciodata, beneficiez de tot felul de servicii din partea firmei respective, dar niciodata nu iau bani fizic din firma respectiva, ca sa nu urmareasca nimeni banii pe principiul 'follow the money' si sa ajunga la mine. Este un mod de lucru care se practica", a declarat Catalin Ivan.

 

Conform afirmatiilor acestuia, transferurile din Romania catre firmele de offshore se ridica la peste 40 de miliarde de euro.

 

"Fenomenul exista. Suspiciunile sunt reale. Este evident pentru toata lumea ca avem cativa foarte bogati si majoritatea averilor din Romania sunt facute din contracte cu statul. Este evident si ca avem o populatie tot mai saraca. Aceasta diferenta nu poate fi acoperita daca bugetul Romaniei nu se insanatoseste si pe parte de venituri si pe parte de cheltuieli", a spus Catalin Ivan, conform ziare.com.

 

Eurodeputatul a subliniat ca paradisurile fiscale lovesc statele atat din perspectiva veniturilor, cat si a cheltuielilor.

 

"Ultimele studii arata ca la nivel european averea scoasa de europeni in afara Uniunii si neimpozitata se ridica in jurul cifrei de 6.000 de miliarde de euro. Va dati seama ce ar insemna 6.000 de miliarde de euro impozitati? Nu sunt 6.000 de miliarde de euro care nu ajung la bugetele statelor membre, dar sunt 6.000 de miliarde care nu sunt impozitati in niciun fel", a spus Catalin Ivan.

 

El a mentionat ca in astfel de situatii nu putem vorbi doar de coruptie.

 

"Nu stim daca este coruptie. Poate fi crima organizata. La fel de bine poate fi terorism, finantarea terorismului. Cum spunea David Cameron pe vremea cand era prim-ministru al Marii Britanii: 'lumina soarelui este cel mai bun dezinfectant'.

 

Daca ai lumina si stii ce se intampla acolo, stii sa iei decizii. Poti sa stii daca este bun, poti sa evaluezi daca este bun sau nu pentru economie", a spus eurodeputatul in timpul dezbaterii.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22