Pe aceeași temă
Ministrul desemnat al Justiției, Cătălin Predoiu, a declarat marți în cadrul audierilor din comisiile reunite că din cauza „perfectei dezordini în sistemul salarial din justiție”, guvernele au pierdut treptat din mână politica salarială și au deschis calea acțiunilor în instanță pentru recuperarea unor sporuri, dobânzi sau penalizări, iar hotărârile instanțelor în acest sens „s-au rulat precum un bulgăre de zăpadă care a devenit uriaș, în ciuda intervențiilor legislative de eșalonare”.
Potrivit lui Predoiu, pentru plata acestor drepturi obținute în instanță s-au alocat următoarele sume:
2015 - 11 milioane de euro
2016 - 18,3 milioane de euro
2017 - 63 de milioane de euro
2018 - 38 de milioane de euro
2019 - 65 de milioane de euro.
„Sunt bani datorați și plătiți de Guvern rezultați din legi necorelate”, a afirmat Predoiu.
El a precizat că, pe baza datelor pe care le are Ministerul Justiției de la instituțiile pentru care este ordonator principal de credite, se estimează că pentru perioada 2020-2024 se vor plăti aproximativ 390,2 milioane de euro pentru drepturi salariale stabilite prin hotărâri judecătorești.
O altă cheltuială semnificativă în domeniul Justiției este cea pentru diurne, transport și chirii. În 2019, Ministerul Justiției, Ministerul Public și instanța supremă au alocat și au cheltuit împreună 45 de milioane de euro pentru aceste drepturi ale magistraților, a afirmat Predoiu, precizând că în această sumă nu sunt incluse și cheltuielile Consiliului Superior al Magistraturii.