Cătălin Predoiu: Desființez IPJ Constanța (...) pentru a avea o șansă să luptăm cu criminalitatea

Redactia | 29.08.2023

Ministrul de Interne Cătălin Predoiu a anunțat luni că Inspectoratul de Poliție Constanța va fi desființat și înlocuit cu o  structură nouă, „pentru a avea o șansă să luptăm cu criminalitatea”.

Pe aceeași temă

Reforma Poliției va consta dintr-o resetare completă a structurilor din MAI și va începe cu Inspectoratul Județean de Poliție Constanța, care va fi desființat și înlocuit cu un model organizațional dezvoltat printr-un proiect-pilot ce va fi extins ulterior la nivelul întregii țări, a anunțat luni ministrul Cătălin Predoiu.

„Voi începe resetarea din județul Constanța și o voi extinde în toată țara. În Constanţa, bătălia cu criminalitatea a fost pierdută în ultimii 5-10 ani. (…) Găsim în Constanța toate formele de criminalitate și cauzele țin și de precaritatea educației civice”, a declarat ministrul Predoiu, după prezentarea Raportului Corpului de control referitor la neregulile ce au dus la moartea a doi tineri într-un accident auto provocat de un șofer drogat în localitatea 2 Mai din județul Constanța.

Raportul întocmit de Corpul de Control al ministrul de Interne a fost folosit ca „baza politico-administrativă” pentru o schimbare cuprinzătoare la nivelul întregii Poliţii Române, a spus Predoiu.

Măsurile anunțate de ministrul Predoiu pentru județul Constanța:

  • Desființez IPJ și îl vom regândi pentru a avea o șansă în lupta cu criminalitate

  • Noul IPJ Constanța va fi un proiect-pilot care va fi model pentru celelalte IPJ-uri, la nivelul municipiului București și în fiecare județ.

  • Noua organigramă aici, pe Constanța, va fi adoptată prin ordin de ministru, emis în cel mult 45 de zile, adică în jurul datei de 15 octombrie

  • Noua structură de poliție trebuie să fie capabilă să confrunte fenomenul infracțional de magnitudinea celui existent în județul Constanța, în special în ceea ce privește evaziunea fiscală, trafic de droguri, trafic de ființe umane, crimă organizată.

  • „Practic, desfiinţez inspectoratul şi îl vom reclădi într-o nouă organizare managerială şi funcţională, adaptată la realitatea infracţională din teren. Pentru a avea o şansă în lupta cu criminalitatea, aceşti oameni care zi de zi se luptă cu ea trebuie puşi într-un context organizatoric complet diferit, echipaţi corespunzător, inclusiv cu mijloace logistice. Această nouă structură operaţională va fi rezultatul unei gândiri colective cu cei mai buni specialişti de care dispunem în ţară în materie de combatere a criminalităţii, dar voi solicita şi un aport extern de expertiză de la ţări partenere, strategi, experţi în structuri de forţă care combat criminalitatea”, a spus ministrul, care se așteaptă ca în 45 de zile organigrama de la Constanța să fie finalizată.

  • Alte măsuri de urgență:
    Conform Legii 218 din 2002 privind organizarea și funcționarea Poliției Române, în cadrul IGPR funcționează Consiliul Superior compus din conducerea IGPR, șefi de direcții generale și direcții din IGPR, șefi ai unităților teritoriale, președintele Corpului Național al Polițiștilor și rectorul Academiei Alexandru Ioan Cuza. Cer acestui Consiliu să se întrunească de urgență și să facă o analiză și o evaluare a funcționării poliției în fiecare județ pe care să o înainteze Ministerului Afacerilor Interne în cel mult 60 de zile cu accent pe problematica pregătirii profesionale a cadrelor și a eficienței fiecărei conduceri a fiecărui Inspectorat Județean de Poliție.

  • Conform Legii 218 din 2002 privind organizarea și funcționarea Poliției Române, la nivelul municipiului București și al fiecărui județ funcționează autorități teritoriale de ordine publică, compusă din șefii Poliției, Poliției Locale, reprezentanți ai Consiliilor Locale, Județene, respectiv a municipiului București, reprezentanți ai primăriilor și Corpul Național al Polițiștilor. Invit toate Autoritățile Teritoriale de Ordine Publică să emită un raport extraordinar asupra eficienței unităților teritoriale de poliție care se dă conform legii publicității, o prevedere legală expresă.

Propuneri de modificare a legislației

  • Testarea antidrog la obținerea permisului de conducere și înăsprirea pedepselor pentru cei care încalcă legislația în domeniu.

  • Ministrul de Interne a anunţat reorganizarea unităţilor de învăţământ ale MAI, Academia de Poliţie şi a Școlii de agenţi de poliţie a Poliţiei Române, Poliţia de Frontieră, Jandarmerie, centrele de pregătire şi aplicarea statutului cadrelor militare la nivelul tuturor acestor instituţii de învăţământ.

  • „În concret, intenţionez să militarizăm toate instituţiile de învăţământ ale MAI”, a spus Predoiu.

  • Posibila testare antidrog a elevilor de către personal medical, în şcoli, în anumite condiții

  • Ministrul a stabilit o întâlnire cu ministerele Educaţiei, Sănătăţii, Dezvoltării, Familiei, Muncii şi Departamentului pentru românii de pretutindeni, pentru a stabili un mecanism de combatere a consumului de droguri în școli.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22