Catedrala Mântuirii Neamului, sfințită în prezența a zeci de mii de credincioși

Redactia | 26.11.2018

Zeci de mii de credincioși au ajuns duminică la Catedrala Mântuirii Neamului, unde la ora 9 a început slujba de sfinţire oficiată de Patriarhul Daniel și Patriarhul Ecumenic, Bartolomeu.

Pe aceeași temă

Premierul Viorica Dăncilă a fost și ea prezentă la oficierea slujbei împreună cu familia sa, în timp ce președintele Klaus Iohannis e absent din cauza participării la ședința specială a Consiliului European, dedicată aprobării acordului pentru Brexit.

Zecile de mii de credincioși s-au strâns pe esplanada din faţa Catedralei Naţionale, unde au urmărit slujba Sfintei Liturghii pe ecranele special montate.

„Conform spaţiului interior disponibil, în timpul Sfintei Liturghii vor avea acces în interiorul Catedralei cei 2.000 de invitaţi oficiali. Însă, după finalul Sfintei Liturghii, toţi credincioşii pelerini ortodocşi prezenţi vor avea acces în Catedrală, atât în ziua sfinţirii (25 noiembrie), cât şi în zilele următoare (26-29 noiembrie, „zilele sfinţirii”), având posibilitatea să se închine în Sfântul Altar, nou sfinţit”, arată un comunicat al Patriarhiei, citat de Agerpres.

Sfințirea Catedralei reflectată în presa internațională

În ciuda criticilor legate de cheltuielile exorbitante, Guvernele care s-au succedat la putere de-a lungul ultimilor 10 ani au alocat bani pentru construirea Catedralei, în speranţa că vor obţine susţinerea puternicei biserici ortodoxe, mai scriu agenţiile străine de presă citate de The Guardian, preluat de Adevărul.

„Este un eveniment special şi am vrut să particip deoarece Catedrala simbolizează centenarul României“ a declarat pentru AFP Ion Duţă, un pensionar din Bucureşti

„Costurile sunt mari, într-adevăr, dar măcar biserica a demonstrat că poate finaliza un asemenea proiect. Aleşii noştri sunt incapabili să construiască autostrăzi“, a declarat Georgiana, care a refuzat să îşi spună nomele complet.

La eveniment a participat şi un grup de români din Ucraina îmbrăcaţi în costume populare: „Aceasta este credinţa noastră, sufletul nostru. E un eveniment unic în viaţă“, a declarat Elena Nandris, primarul satului ucrainean Mahala.

Constructorul Constantin Dumitrescu, în vârstă de 47 de ani, crede că această Catedrală „este o investiţie prea mare pentru o ţară săracă“, scrie şi AP.

Lucrările de construcţie la structura neo-bizantină au început în 2010, scrie AP, menţionând că cele mai multe voturi într-un sondaj din 2017 privind cele mai mari kitsch-uri româneşti le-a strâns Catedrala Mântuirii Neamului Românesc.

Presa internaţională nu a ratat nici îmbrâncelile care au avut loc între enoriaşi şi jandarmi.

Associated Press, citat de Washington Post, scrie că zeci de mii de români au îndurat ore în şir vremea friguroasă pentru a participa la sfinţirea Catedralei, dar că evenimentul a fost umbrit de încercările credincioşilor de a forţa cordonul de jandarmi. Până la ora 18.00, 105 persoane au avut nevoie de îngriiri medicale, nouă fiind transportate la spital.

O poziție surprinzătoare, Vlad Voiculescu

”În principiu, nu văd nicio problemă în a aloca Bisericii fonduri din bugetul public”, spune fostul ministru al sănătății Vlad Voiculescu. EL a declarat la Digi24 că în principiu, nu vede nicio problemă în a aloca Bisericii fonduri din bugetul public, dar în situația actuală a spitalelor din București consideră că finanțarea acestora este cea mai mare prioritate.

Declarația a fost făcută în contextul în care Vlad Voiculescu este tentat să candideze la Primăria București, iar zilele acestea s-a născut o dezbatere referitoare la finanțarea Catedralei Neamului, după ce la o rectificare a bugetului Primăriei București 10 milioane de lei au fost realocaţi de la spitale pentru lucrările de la Catedrala Mântuirii Neamului

Întrebat ce ar alege dacă ar fi primar și ar fi în fața a două opțiuni: să dea cei 10 milioane de lei către un spital sau către Catedrala Mântuirii Neamului, Vlad Voiculescu a răspuns că este esențial să fie construite spitale în București și ca sistemul de sănătate al Capitalei să-i deservească așa cum trebuie pe toți bucureștenii, dar și pe oamenii din țară care de multe ori vin aici în căutarea salvării.

„Cred, de asemenea, că discursul public despre banii care merg la Catedrala Mântuirii Neamului este exagerat. Dacă ne uităm la finanțarea Bisericii și la finanțarea partidelor, vom vedea că partidele din România, partidele parlamentare, sunt finanțate relativ bine”, a punctat Vlad Voiculescu. „Nu cred că discursul meu și discursul nostru, al oamenilor care își doresc o Românie europeană, o Românie cu un sistem sanitar corect, funcțional, o Românie cu o societate care să construiască împreună, trebuie să fie despre banii care se duc sau nu la Biserică. Cred că ar trebui să fie despre ce putem să construim împreună și, mai ales, sigur, de a aduce banii acolo unde este nevoie”, a adăugat Vlad Voiculescu.

Deci, dvs ați da banii către spital? a întrebat moderatorul amintind de situația cu care se confruntă Gabriela Firea. „În situația actuală a spitalelor din București, cred că nu este nicio prioritate mai mare decât asta”, a răspuns fostul ministru al sănătății.

Dar sunteți de acord cu finanțarea de la bugetul local a acestei construcții, a Catedralei Mântuirii Neamului? a insistat moderatorul.

- E o discuție pe care aș purta-o, dacă aș avea o decizie de luat, a menționat Vlad Voiculescu. (...) În principiu, nu văd nicio problemă în a aloca fonduri din bugetul public Bisericii, a adăugat Vlad Voiculescu.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22