Pe aceeași temă
Membru în comisia parlamentară specială care se ocupă de celebrarea Centenarului, fostul ministrul PSD de Justiție crede că unicul obiectiv realist a fi realizat în 2018, anul Centenarului, este Catedrala neamului.
Realist, dar care are totuși nevoie de donații pentru finalizare!
După ce au fost vărsate în fundația ei sume colosale, fără o minimă interogare a contribuabililor! Și dinspre primăria Capitalei și de la guvern și de la primăria sectorului 1.
Măcar 2 euro să dăm fiecare, spune Cazanciuc!
Catedrala, spune Cazanciuc, nu este doar a patriarhului Daniel și este o ”problemă de conștiință și istorie”.
Cazanciuc invocă o lege emisă de Carol I pentru construirea unei catedrale naționale. Nu spune Cazanciuc dacă proiectul era conceput, în viziunea lui Carol I, reprezentant al unei dinastii în care decența și modestia sunt literă de lege, ca unul faraonic pe un trup fragil de țară măcinată de sărăcie și de corupție.
Cazanciuc mai spune despre Catedrală că ”nu este doar un proiect al Bisericii, ci un proiect al poporului român”. Greșit! Poporul român contribuabil nu a fost interogat despre construirea catedralei faraonice cu bani de la buget iar membri ai poporului român sunt și reprezentanți ai altor culte și confesiuni care nici din curiozitate nu vor călca în catedrală. După cum ciudățenia postmodernistă cu magazine și alte acareturi, accesorii cuvenite, după cum se știe, oricărei reculegeri tihnite în discuțiile mute cu Dumnezeu, este nereprezentativă pentru oricare alt creștin ortodox care nu suferă de megalomanie . Așadar, de unde știe domnul Cazanciunc că măgăoaia reprezintă poporul român? Și cum a stabilit domnia sa asta? Doar pentru că este membru într-o comisie specială, unde adastă plătit din banii noștri?
"Comisia are responsabilitatea de a da coerenţă demersurilor, în primul rând guvernamentale, pentru acest obiectiv major. Avem multe iniţiative la nivel public sau privat. Această comisie trebuie să aducă în jurul mesei pe toţi cei ce vor să fie parte a proiectului Centenar. Acest proiect nu este un sac în care statul pune un buget şi cineva vine să cheltuiască. Fiecare dintre noi trebuie să se gândească ce putem face pentru acest proiect. Centenarul este despre trecut, prezent şi viitor (...) La nivel de proiect major, singurul obiectiv realist în acest an este Catedrala naţională", a afirmat Cazanciuc pentru Agerpres.
El susţine că acest obiectiv trebuie realizat pentru a nu avea "o problemă de conştiinţă şi de istorie".
"Dacă nu o să avem grijă ca acest obiectiv să fie finalizat, cred că o să avem o problemă de conştiinţă şi de istorie până la urmă. Catedrala nu este proiectul patriarhului Daniel (...) Este proiectul lui Carol I. După Războiul de Independenţă a apărut ideea unei catedrale. Sunt aproape 140 de ani de când Carol I a emis o lege privind Catedrala naţională. Cred că e momentul ca fiecare dintre noi să ne întrebăm dacă putem face ceva pentru acest obiectiv naţional. Să facem o donaţie de 2 euro (...) Să nu lăsăm să treacă istoria pe lângă noi fără să facem nimic pentru ea", a adăugat Cazanciuc.
Potrivit acestuia, Catedrala "nu e doar un proiect al bisericii, ci un proiect al poporului român".
"Acolo vor fi multe funcţiuni cu caracter social. Sunt absolut convins că atunci când va fi finalizat la 1 decembrie anul acesta să mergem cu bucurie şi să fim mândri că am făcut o donaţie de 2 euro sau am vorbit de bine acest proiect. De hulit este foarte uşor, haideţi să şi construim ceva şi cred că anul acesta e o şansă chiar istorică pentru poporul român. (...) Să avem măcar o dată în acest an încredere în noi, să nu mai fim atât de suspicioşi că întotdeauna se ascunde ceva în spatele unui proiect. Sunt oameni care vor să construiască pentru această ţară pur şi simplu", a arătat Cazanciuc.
El a precizat că a donat bani pentru catedrală şi i-a încurajat pe oameni să facă la fel.
"Toţi trebuie să facem acest lucru. Nu trebuie să facem un gest formal, să spunem: 'M-am împăcat cu Dumnezeu, am făcut o donaţie de 2 euro pentru catedrală'. Trebuie să fim conştienţi că e un proiect al nostru şi atunci să facem donaţia. Dacă nu suntem conştienţi că proiectul este al nostru, atunci putem să facem o donaţie în altă parte. Dar măcar să fim deschişi să înţelegem că este un proiect naţional, nu doar al bisericii", a conchis Cazanciuc.
foto Agerpres