Pe aceeași temă
"E clar că e nevoie de a lămuri anumite lucruri. Au apărut în spațiul public suspiciuni, ele trebuie lămurite într-un fel sau altul. Sigur, desecretizarea acestor informații clasificate este un proces complex, este prevăzută de lege la nivelul Ministerului. Nu cred că poate face mai mult decât un secret de serviciu pentru a avea acces la informații.
Pentru orice secret trebuie emisă o Hotărâre de Guvern pentru a fi declasificat. Dar nu despre asta este neapărat vorba, despre cum avem acces la anumite informații din arhivă, ci dacă această instituție a fost folosită în scopurile prevăzute de lege sau nu", susţinea Robert Cazanciuc (PSD), fost ministru al Justiției, întrebat în legătură cu decizia ministrului Justiției de a desecretiza arhiva SIPA, conform Agerpres.
El a adăugat că, din punctul său de vedere, în acest caz sunt două lucruri de urmărit — depozitarea arhivei la ANP și accesul la informații.
"E clar că e nevoie de o discuție în CSAT, din punctul meu de vedere, cel puțin pentru a discuta această chestiune pentru a vedea procedura de urmat. Sunt două lucruri: depozitarea arhivei la nivelul ANP și accesul la informații pentru a vedea dacă instituția a fost sau nu riguroasă cu legea și nimic altceva. Dar pentru asta este nevoie de o procedură, s-ar putea să fie nevoie de un act normativ", a opinat Cazanciuc.
Întrebat în legătură cu procedurile în acest caz, Cazanciuc a explicat că există un regim de distrugere a documentelor clasificate prevăzută în lege. "E nevoie de un acces în arhivă pentru a putea vedea dacă lucruri au fost sau nu riguros respectate, trebuie văzută o comisie probabil de oameni care au acces prevăzut de legea la informații clasificate, probabil magistrați, ar trebui să nu fie niciun fel de suspiciune. Cred că e nevoie de o procedură și o discuție obligatorie în CSAT", a adăugat Cazanciuc.
Întrebat dacă în mandatul său de ministru al justiției primit informații privind nereguli legate de arhiva SIPA, Cazanciuc a răspuns: "Nu, nu am primit niciodată informații, eu direct despre arhiva SIPA, că cineva ar fi fotocopiat documente din arhiva SIPA, că a folosit într-un fel sau altul documente din arhiva SIPA".
El a spus că a avut o singură discuție pe această temă cu președintele de atunci, Traian Băsescu, dar a fost doar una de principiu.
"Cred că o singură discuție am avut la un moment dat cu președintele Băsescu despre a discuta în CSAT ce facem cu această arhivă? O păstrăm în ANP, o ducem la Arhivele Naționale. Au fost de-a lungul timpului discuții, de aceea s-a și desființat SIPA, că nu și-a făcut treaba prevăzută de lege, că au fost folosite anumite informații acolo. Acum sunt suspiciuni din nou că a fost folosită în alte scopuri decât prevăzute de lege. Cred că e nevoie de o discuție în CSAT pentru a vedea viitorul acestei arhive și pentru a clarifica suspiciunile din spațiul public.
Până la urmă dacă nu sunt clarificate lucrurile va plana întotdeauna o suspiciune pe justiție și nu este nevoie, vrem să consolidăm încrederea în justiție, nu să avem vulnerabilități", a mai spus Cazanciuc, precizând că discuția cu Traian Băsescu a fost de principiu și nu a fost pe ordinea de zi a CSAT.