Cazul Berbeceanu: DIICOT cere anularea deciziei de achitare din dosarul comisarului-şef

E.b. | 05.02.2018

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) cer anularea soluţiei pronunţate în dosarul fostului comisar-şef al BCCO Alba Iulia Traian Berbeceanu.

Pe aceeași temă

 

Doi membri ai completului de judecată s-ar fi aflat în incompatibilitate, pronunţându-se anterior asupra mai multor măsuri preventive solicitate de anchetatori în cazul comisarului, transmite Agerpres.

 

Traian Berbeceanu a fost achitat de un complet de 3 judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în dosarul în care este acuzat de mai multe infracţiuni, printre care spălare de bani, luare de mită, fals în înscrisuri sub semnătură privată, sprijinire a unui grup infracţional organizat. Decizia nu a fost definitivă, ea fiind atacată cu apel la un complet format din 5 judecători din cadrul aceleiaşi instanţe.

 

Procurorii notează în motivele de apel că dosarul a fost soluţionat de un complet de judecată format din judecătorii Valentin Horia Şelaru, Ilie Iulian Dragomir şi Francisca Vasile, iar doi dintre judecători, respectiv Valentin Horia Şelaru şi Ilie Iulian Dragomir, s-au pronunţat într-un alt complet, de 3 judecători, în calea de atac a recursului împotriva măsurii preventive a arestului dispusă faţă de Traian Berbeceanu ca urmare a propunerii formulate de Ioan Mureşan, iar unul dintre judecătorii actualului complet, Ilie Iulian Dragomir, s-a pronunţat asupra unui recurs formulat împotriva prelungirii măsurii arestului preventiv, după preluarea cauzei de către Structura Centrală a DIICOT, într-un alt complet de 3 judecători.

 

Mai mult decât atât, arată sursa citată, preşedintele completului care a admis recursul declarat de Traian Berbeceanu împotriva încheierii prin care se prelungise măsura arestării preventive a acestuia de către Curtea de Apel Bucureşti - Secţia a II-a Penală a fost Valentin Horia Şelaru, preşedintele completului de judecată în cauza de faţă.

 

Astfel, DIICOT susţine că dosarul ar fi fost judecat cu încălcarea articolului 64 alineatul 4 din Codul de procedură penală privind incompatibilitatea, care prevede că "judecătorul de drepturi şi libertăţi nu poate participa, în aceeaşi cauză, la procedura de cameră preliminară, la judecata cauzei în fond sau în căile de atac", care ar atrage incidenţa sancţiunii prevăzute de articolul 281 alineatul 1 litera a) Cod de procedură penală, respectiv nulitatea absolută a hotărârii pronunţate.

 

Pe 30 iunie 2016, judecătorii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au dispus achitarea lui Traian Berbeceanu, fost comisar-şef al BCCO Alba Iulia, în dosarul în care este acuzat de mai multe infracţiuni, printre care spălare de bani, luare de mită, fals în înscrisuri sub semnătură privată, sprijinire a unui grup infracţional organizat şi complicitate la delapidare.

 

În schimb, Ioan Mureşan (fost procuror şef al DIICOT Alba) şi Nicolaie Ioan Cean (fost procuror în aceeaşi structură) au fost condamnaţi la 7 ani, respectiv 2 ani închisoare cu executare. Aceştia sunt acuzaţi că au săvârşit mai multe nereguli în anchetarea poliţistului Traian Berbeceanu.

 

De asemenea, Alin Mirel Muntean, fost ofiţer de poliţie judiciară în cadrul BCCO Alba, a fost condamnat la 4 ani închisoare cu executare.

 

În acelaşi dosar, Gheorghe Rusu, acţionar la SC Uranus Junior 2003 SRL, a fost condamnat la 3 ani şi 6 luni închisoare cu executare, în vreme ce soţia sa, Anca Rusu, a fost achitată.

 

Soluţii de achitare au primit şi Ion Vasile Urs şi Mihai Adrian Mihalache, ambii acuzaţi de mărturie mincinoasă.

 

Traian Berbeceanu a fost trimis în judecată în iulie 2014, fiind acuzat de DIICOT că, în cursul anului 2011, în calitate de ofiţer de poliţie judiciară şi având funcţia de şef al Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Alba, a sprijinit grupul infracţional organizat din care făceau parte Gheorghe Rusu, Dorin Cupeţiu şi alte persoane.

 

Astfel, poliţistul era acuzat că ar fi primit de la Gheorghe şi Anca Rusu un autoturism marca VW Passat CC Trav. 2.0 TDI, în valoare de aproximativ 20.000 de euro, în schimbul furnizării către aceştia a unor date şi informaţii privitoare la cercetarea lor sau a SC Uranus Junior 2003 SRL ori a altor persoane din aceeaşi grupare criminală în cauze penale sau în legătură cu efectuarea unor percheziţii domiciliare.

 

De asemenea, Berbeceanu era acuzat că, în perioada mai - octombrie 2012, i-a divulgat lui Dorin Cupeţiu, prin intermediul lui Gheorghe Rusu, împrejurarea că în data de 10 mai 2012 se vor efectua percheziţii la domiciliile lui Cupeţiu, Dan Balint, Călin Udrea şi Dorin Şionei.

 

Ulterior, DNA i-a trimis în judecată pe Ioan Mureşan, fost procuror şef al DIICOT Alba, Nicolaie Ioan Cean, fost procuror în aceeaşi structură, Alin Mirel Muntean, fost ofiţer de poliţie judiciară în cadrul BCCO Alba, pentru că ar fi săvârşit mai multe nereguli în anchetarea poliţistului Traian Berbeceanu.

 

DNA susţinea că, în cursul anului 2012, Traian Berbeceanu i-a transmis lui Ioan Mureşan, atât direct, cât şi prin intermediul altor persoane, că are informaţii cu privire la activităţi infracţionale desfăşurate de procurorul Nicolaie Cean şi poliţistul Alin Muntean, atrăgându-i atenţia că va sesiza organele ierarhic superioare cu privire la neregulile din anumite dosare, vehiculându-se şi informaţii privind deţinerea de către Berbeceanu a unor înregistrări în sensul celor arătate.

 

În luna august 2012, Ioan Mureşan i-a solicitat în repetate rânduri lui Berbeceanu să îl numească pe Alin Muntean ca şef al Serviciului de combatere a finanţării terorismului şi spălării banilor din cadrul BCCO Alba.

 

În urma verificărilor în cadrul serviciului, Berbeceanu a constatat o serie de nereguli privind înregistrarea cauzelor, inclusiv a unor documente clasificate, precum şi lipsa din registrul de evidenţă a cauzelor penale a datelor privind dosare înregistrate în noiembrie - decembrie 2010, în lucru la Alin Muntean.

 

În aceste condiţii, având suspiciuni cu privire la Alin Muntean, Berbeceanu a refuzat solicitarea lui Ioan Mureşan.

 

"Aspectele menţionate mai sus, care periclitau poziţiile funcţionarilor publici, precum şi interesele unor persoane din anturajul acestora, au fost de natură a-i determina pe inculpaţii Mureşan Ioan şi Cean Nicolaie, împreună cu ofiţerul de poliţie Muntean Alin, să conceapă un plan prin care, folosindu-se de prerogativele şi atribuţiile funcţiilor deţinute, să obţină, în mod injust, denigrarea şi decredibilizarea ofiţerului de poliţie Berbeceanu Traian, retragerea avizului de poliţie judiciară deţinut de acesta, precum şi înlăturarea ofiţerului din dosarele pe care le instrumenta", susţinea DNA.

 

În acest context, începând cu luna mai 2013, în mai multe dosare de urmărire penală aflate pe rolul DIICOT Alba, Ion Mureşan şi Alin Muntean au direcţionat declaraţiile unor învinuiţi şi martori audiaţi în aceste cauze, fără legătură cu obiectul cauzelor şi fără existenţa vreunei sesizări scrise, către persoana lui Berbeceanu, evidenţiindu-se o acţiune concertată pentru obţinerea, în orice mod, de date sau indicii privitoare la implicarea lui Berbeceanu în fapte de natură penală.

 

Pentru a obţine acele declaraţii de la învinuiţi, Alin Muntean a facilitat persoanelor audiate, aflate în stare de arest preventiv, comunicarea cu membrii familiei sau cu alte persoane apropiate.

 

O altă categorie de declaraţii ce au fost utilizate de Ioan Mureşan în susţinerea acuzării au constituit-o cele luate unor persoane aflate în relaţii de duşmănie cu Berbeceanu (persoane cercetate de acesta, persoane arestate în urma acţiunilor BCCO Alba), precizează procurorii DNA.

 

Acestea au fost completate de o serie de procese-verbale de investigaţii, întocmite preponderent în perioada august-octombrie 2013 de Alin Muntean, care era şi ofiţer de caz, conţinând aspecte neverificabile din perioada 2011 - 2012 privitoare la pretinse legături ale lui Berbeceanu cu persoane cercetate, aspecte care, dacă ar fi fost reale, ar fi trebuit raportate în acea perioadă de către cei ce le-au cunoscut.

 

De asemenea, Alin Muntean a întocmit mai multe procese-verbale având ca obiect constatări ale unor legături infracţionale rezultate din listinguri ale unor posturi telefonice sau din supravegheri operative, prezentând date trunchiate, cu scopul de a sugera anumite filiere de transmitere de către Berbeceanu a unor informaţii către mediile infracţionale.

 

DNA mai arăta că Nicolaie Cean, care până în vara anului 2013 a fost procuror la DIICOT - Serviciul Teritorial Alba, a efectuat demersuri şi a pus la dispoziţie lui Ioan Mureşan şi Alin Muntean martori dispuşi să dea declaraţii nereale împotriva lui Berbeceanu. 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22